Kim Ki-duk musí vystřihat z filmu Moebius scény incestu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 6. 2013 9:02
Jihokorejská cenzura označila film Moebius za neetický a asociální
Kim Ki-Duk
Kim Ki-Duk | Foto: Reuters

Soul - Režisér Kim Ki-duk musel vystříhat scény ze svého nového filmu Möbius, který se točí kolem incestu - v původní podobě ho místní cenzoři prakticky zakázali.

Foto: Aktuálně.cz

Möbius líčí zničení rodiny incestními sexuálními touhami a je zatím posledním filmem Kim Ki-duka od Piety, za kterou režisér získal na posledním filmovém festivalu v Benátkách hlavní cenu - Zlatého lva.

Korejský úřad pro klasifikaci filmů udělil Kim Ki-dukovu snímku označení "omezené promítání", což se prakticky rovná zákazu, protože film s touto nálepkou nechce promítat žádné jihokorejské kino. Úřad označení zdůvodnil obsahem "škodlivým pro mladistvé", který je prý také "neetický a asociální".

Jednapadesátiletý Kim v prohlášení uvedl, že nechtěl vystříhat ze svého filmu vůbec žádnou scénu, ale neměl na vybranou, pokud chtěl dostat svůj snímek k domácímu publiku.

"Je mi z toho smutno, ale bylo to nevyhnutelné. Nemohl jsem ignorovat mínění herců, hereček a dalších členů štábu, kteří toužili po uvedení filmu v jihokorejských kinech," dodal.

Čtěte také
Recenze: Peníze jsou v brutální Kim Ki-dukově Pietě mor

 

Právě se děje

Další zprávy