K Oscarům mají nakročeno hlavy států

AP, Hej
29. 1. 2007 15:26
Los Angeles - I na předávání cen Asociace filmových herců bodovali oscaroví favorité: britská královna a africký diktátor.
Will Smith, Helen Mirren, Jamie Foxx a Annette Beningna na předávání cen Asociace filmových herců.
Will Smith, Helen Mirren, Jamie Foxx a Annette Beningna na předávání cen Asociace filmových herců. | Foto: Reuters

Helen Mirrenová za ztvárnění britské panovnice Alžběty II. ve filmu Královna a Forest Whitaker za ugandského diktátora Idiho Amina z filmu Poslední skotský král už za své výkony dostali Zlaté Globy. Nyní znovu stvrdili pozici oscarových favoritů, když v neděli vyhráli na udílení cen organizace Screen Actors Guild (SAG).

Cenu pro nejlepší herecký kolektiv, ekvivalent obvyklých hlavních cen pro nejlepší film, si pak odnesla potrhlá rodinka z nezávislé komedie Malá miss Sunshine. I v případě vedlejších hereckých kategorií většina oscarových favoritů potvrdila své pozice - a také očekávání, že letošní oscarový souboj bude velmi lítý.

Forest Whitaker na předávání cen Asociace filmových herců.
Forest Whitaker na předávání cen Asociace filmových herců. | Foto: Reuters

Ceny si odnesli Eddie Murphy a Jennifer Hudsonová za role v muzikálu Dreamgirls. I oni jsou letošní držitelé Zlatých Globů, muzikál Dreamgirls zase vede v Oscarech na počet nominací

Oceněná Helen Mirrenová prý byla zpočátku zděšena z toho, že se má navléct do konzervativních kostýmků Alžběty II. a do jejích praktických bot i tvídových sukní.

"Řekla jsem si, že přece nemůžu hrát nikoho, kdo nosí takové oblečení. Prostě nemůžu," vzpomíná Mirrenová, která si z udílení cen odnesla i cenu za druhou královskou roli - pro změnu Alžběty I. v televizní minisérii.

"Ale nakonec jsem si tu osobu zamilovala," dodává. "Naučila jsem se milovat osobu bez vkusu, ale s velkým smyslem pro disciplínu, kterému rozumím. Rozumím i jejímu smyslu pro povinnost. A také její velké odvaze."

"Děkuji vám, že mi umožňujete zažít tenhle okamžik," byl o něco stručnější kolega Mirrenové Forest Whitaker.

To Greg Kinnear, jeden z herců z Malé miss Sunshine, poděkoval i návrháři, který stvořil "kultovní" roztřesený minibus, jímž se dysfunkční rodinka ve filmu přepravuje na soutěž krásy. "Chtěl bych poděkovat inženýrům z Volkswagenu za to, že v roce 1969 vyrobili tohle úžasné vozítko tak pohodlné a bezpečné," dodal.

Helen Mirren na předávání cen Asociace filmových herců
Helen Mirren na předávání cen Asociace filmových herců | Foto: Reuters

Murphy zase v zákulisí přiznal, že on i jeho kolegové z Dreamgirls byli velmi překvapeni, když si film vysloužil nejvyšší počet nominací ze všech; ovšem paradoxně a poprvé v historii kromě nejcennější za nejlepší snímek.

Ani úspěch Malé miss Sunshine ale podle AP nemusí znamenat moc šancí do oscarového boje. Oscaroví akademici prý inklinují k oceňování "větších filmů" - jako jsou letos drama Babel či thriller Skrytá identita.

Filmové ceny se předávaly i ve Španělsku. Zatímco na Oscarech snímek Volver při oscarových nominacích překvapivě nedosáhl ani na nominaci za nejlepší režii nebo pro nejlepší film, doma neměl de facto konkurenci.

z Eddie Murphy na předávání cen Asociace filmových herců.
z Eddie Murphy na předávání cen Asociace filmových herců. | Foto: Reuters

Při udílení letošních filmových Goyových cen, španělských obdob Oscarů, byl Volver v neděli večer v Madridu vyhlášen nejlepším snímkem. Režisér Pedro Almodóvar získal i trofej v kategorii nejlepšího režiséra. Nejlepší herečkou je Pénélope Cruzová - za hlavní roli ve Volveru.

To Almodóvarovi udělalo největší radost . "Volver obdržel řadu mezinárodních ocenění, dosáhl tržeb téměř osmdesát milionů dolarů a jeho komerční využívání se blíží ke konci, zatímco kariéra Pénélope teprve ve Spojených státech začíná," prohlásil .

Pokud Cruzová promění nominaci za výkon ve Volveru i v sošku Oscara, na jeho slova určitě velmi rychle dojde. 

 

Právě se děje

Další zprávy