Julian Assange bude ve filmu hledačem lásky na webu

Kultura Kultura
27. 6. 2012 14:37
Assange zatím do popkultury proniká jako moderátor talk show
Foto: Reuters

Berlín - Životní příběh Juliana Assange, zakladatele serveru Wikileaks stíhaného za údajné znásilnění, bude ve filmu německého režiséra Cyrila Tuschiho příznačně podán skrze několik setkání uskutečněných díky internetové seznamce.

Dle německého producenta Reného Römerta nemá jít o věrný životopisný snímek, ani zaznamenání skandálu, ale o fiktivní látku ukazující na výjimečnost Assangovy osobnosti. Té se chopí oceňovaný dokumentarista Cyril Tuschi, který má na kontě například film o uvězněném ruském oligarchovi Michailu Chodorkovskim, společně s takřka neznámým britským scenáristou Michaelem Gasterem.

V jejich podání bude Assange na internetu vystupovat pod fiktivním jménem Harry Harrison a osou snímku budou tři jeho osudová rande z roku 2010. Pracovní verze scénáře se proto také jmenuje Leaks - Three Dates With Harry Harrison, do češtiny přeložitelné jako Úniky - Tři rande s Harrym Harrisonem.

Foto: Aktuálně.cz

„Jedno rande se odehraje na Islandu, kde se založila organizace, která ovlivnila žurnalistiku, internet a demokracii. S druhým se podíváme do Švédska na rande s jednou z fanynek v době, kdy se s Assangem zachází jako s celebritou. A nakonec, třetí bude internetové rande z londýnského domu, kde už Harrison nosí zařízení hlásící jeho polohu a společně s novinářkou přemítá, proč dopadl právě takhle," líčil stručný nástin děje koproducent Jan Krüger pro server Screen Daily.

Film by se měl začít natáčet příští léto v Německu, herecké obsazení zatím nebylo stanoveno. Kontroverzní postava australského šiřitele utajovaných dokumentů Assange, který aktuálně žádá o politický azyl v Ekvádoru, si přitom už postupně klestí cestu do popkultury, ačkoliv jeho případ je stále ještě živý.

Talk show s revolucionáři

Malé cameo si totiž střihl ve výročním pětistém dílu animovaného seriálu Simpsonovi, kde jej populární žlutá rodinka má dočasně za nevrlého souseda chránícího ústředí serveru Wikileaks zámkem s bezpečnostním kódem 1-2-3-4.

talk show Juliana Assange
talk show Juliana Assange | Foto: Wikimedia Commons

Vcelku populární se pak stala Assangova talk show The World Tomorrow vysílaná od poloviny dubna ruskou televizní stanicí Russia Today, kam si jedna z nejznámějších postav světového internetu zve význačné myslitele, politické osobnosti nebo revolucionáře.

V dosud jedenácti odvysílaných epizodách (z dvanácti celkově) se objevila jména jako šéf libanonského Hizballáhu Hasan Nasralláh, levicový filosofof Slavoj Žižek, ekvádorský prezident Rafael Correa, egyptský blogger Alaa Abd El-Fattah, politický aktivista Noam Chomsky a řada dalších.

Závěrečná epizoda se odvysílá 3. července a její host je zatím neznámý. Jasné ovšem je, že jím nebude ani čínský umělec Aj Wej-Wej, ani vězněný ruský oligarcha Michail Chodorkovskij. Assenge se s nimi pokoušel získat rozhovor, vzhledem k nevoli čínského a ruského politického aparátu se to však nepodařilo.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy