Simpsonovi oslavili 500. díl s Julianem Assangem

Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 2. 2012 10:00
Ve výročním dílu se objevil spoluzakladatel WikiLeaks

Los Angeles - Animovaní Simpsonovi překonali další metu. V neděli byla odvysílána výroční 500. epizoda, v níž se objevil mimo jiné spoluzakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange.  I tvůrci žluté rodiny by se pořád rádi viděli v pozici kontroverzní postavy světového internetu, která se stala šiřitelem utajovaných dokumentů. Ale ty nejlepší časy jsou již zřejmě pryč - byť jim nikdo nemůže upřít zásluhy.

Simpsonovi jsou nejdéle vysílaným animovaným seriálem v historii americké televize a nyní se nachází ve 23. sérii. Absolutní rekord drží seriál Gunsmoke, který má na kontě 635 dílů.

Assange ve výročním dílu - jejž vylosovaní fanoušci přivítali sledováním všech dosavadních epizod - vystupuje jako soused rodiny Simpsonových po jejich přestěhování ze Springfieldu. Homer, Marge, Bart, Lisa a Maggie se i se svými domácími mazlíčky přesunou do nevlídné a opuštěné oblasti; dozvědí se totiž, že je chce rodné město vypudit, a tak tomu raděj předejdou.

Foto: Aktuálně.cz

Assange svoje vystoupení natáčel z Británie, kde je v domácím vězení a bojuje tu proti vydání do Švédska. Mihlo se tu i několik dalších celebrit a známých tváří a zpěvačka Alison Kraussová tu zazpívala bluegrassovou verzi titulního songu The Simpsons.

Simpsonovi se proslavili mimo jiné právě tím, že zapojují do děje popkulturní odkazy a parodují ikony umění, zábavy i politiky - což je věc, bez které se dnes neobejde žádný současný seriál hodný toho přívlastku.

Stali se institucí a být od nich zesměšněn znamenalo dostat se do vybrané společnosti (podařilo se to mimo jiné i Češce Markétě Irglové). Ve 23. sezóně se už objevili Kiefer Sutherland, Michael Cera, Jane Lynchová, Andy Garcia a Jeremy Irons.

Tvůrci Simpsonových mají v plánu ještě dvě série. Na podzim to však vypadalo, že seriál skončí nejpozději po nynější řadě kvůli sporům o honoráře. Stanice patřící pod křídla Murdochovy společnosti News Corporation tehdy uvedla, že si výrobu dalších dílů za současného "obchodního modelu" nemůže dovolit. Šest hlavních dabérů bere v součtu po osmi milionech dolarů za sérii a stanice jim chtěla odměny snížit o 45 procent.

Foto: Fox

Výsledky dohody nebyly zveřejněny; mluvilo se o tom, zda medializace sporu o honoráře není spíš záminkou pro rychlé ukončení Simpsonových. Každopádně seriál se podle čím dál většího množství názorů potácí v křeči.

Simpsonovy stále vytváří režisér Matt Groening a producent Al Jean. Sledovanost sice stále klesá, nicméně ještě před sporem s herci se objevila zpráva, že by jim měl být věnován dokonce celý kanál, kde by běžel seriál stále dokola.

Průměrná sledovanost nejnovější série je 7,1 milionu; což je o 14 procent méně něž loni. V letech 1992-93 sledovalo seriál 21,7 milionů diváků. Popularita dlouho klesá, ale náklady rostou, protože z dabérů se mezitím staly hvězdy první velikosti.

Amerika animovanou rodinku poprvé spatřila 19. dubna 1987 během přestávky pořadu Tracey Ullmanové. Tento kraťas započal třísezónovou sérii skečů, v nichž byl vzhled postav značně odlišný.

Čtěte také:
Fox řekl, že Simpsonovi poběží ještě další dvě sezony

Dvacetiminutový seriál, jak ho známe dnes, se na obrazovkách objevil 17. prosince 1989 s epizodou Vánoce u Simpsonových a sklidil na animovaný pořad nevídané ohlasy. V roce 2007 vznikl i celovečerní film.

Celkově se nyní Simpsonovi vysílají ve více než stovce zemí v 50 jazykových mutacích; jejich celkové tržby jdou díky merchandisingu do miliard. V Česku je dává Prima Cool, která uvádí i příbuzný projekt Futurama; komiksy vydává česky nakladatelství Crew.

Foto: Aktuálně.cz

Simpsonovi bývali vítáni jako podvratný seriál, ale s přibývajícími díly a celosvětovým úspěchem se logicky stávali stále uhlazenější. Na postu „animované sociální satiry" je vystřídala drsnější díla typu South Park nebo Family Guy - tedy série, které by přitom bez žluté rodinky nevznikly.

Bezpochyby nikdo neupře Simpsonovým vliv na formování popkultury. Byli to Simpsonovi, kdo do korektní televizní zábavy konce 20. století vnesli závan cynismu a ironického sarkasmu.

Ještě před několika lety měli Simpsonovi a jejich tvůrci auru nedotknutelnosti a oznámení o nových dílech by vyvolalo vlnu nadšených ohlasů. Už od výroční dvacáté série ale někteří fanoušci diskutují o tom, že autoři promeškali šanci odejít na vrcholu.

Autoři jsou si toho vědomi a snaží se ukázat, že seriál si pořád umí udělat legraci z jiných i ze sebe. Předloni na podzim například nahradili úvodní titulkovou sekvencí „podvratnou" znělkou od britského graffiti umělce Banksyho, podle níž Simpsonovi nejsou „zábava pro celou rodinu", nýbrž hlavně průmyslový produkt vyráběný v asijských robotárnách.

Znělka sice sklidila úspěch jako "temná i vtipná". Nicméně média ji zároveň komentovala jako dobrý výměnný obchod, kdy si obě ikony vypomohly k udržení rebelské pověsti. 

 

Právě se děje

Další zprávy