Jiří Lábus bude ministr zemědělství mezi Muži v říji

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 4. 2008 9:15
Autor Pravidel lži pracuje na dalším hraném filmu

Praha - Předloni natočil kritiky nejoceňovanější film roku Pravidla lži, loni uvedl na festivalu v Jihlavě a na obrazovce ČT dokument o Miloši Zemanovi. Pak režiséru Robertu Sedláčkovi grantová komise způsobila šok a začal psát komedii.

Vystudovaný dokumentarista známý i díky sérii Tenkrát se stává čím dál víc režisérem hraných filmů. Už v létě začíná v produkci České televize točit komedii Muži v říji. Příběh se odehrává na venkově na pozadí skutečné akce, Mistrovství Evropy ve vábení jelenů.

Stejně jako Pravidla lži vychází ze skutečných reálií, i když žánrově míří jinam. Ještě před televizním uvedením by mohl vstoupit do kin - díky diváckému potenciálu a obsazení řady oblíbených herců. Ústřední trojúhelník ztvární Eva Vrbková, Jaroslav Plesl a Martin Trnavský.

Pravidla lži - Igor Chmela a Jan Budař
Pravidla lži - Igor Chmela a Jan Budař | Foto: Bontonfilm

Igor Bareš se objeví v roli českého premiéra, ministra zemědělství ztvární Jiří Lábus a předsedu Českomoravského mysliveckého svazu Martin Huba. V dalších hlavních rolích vystupují Jaromír Hanzlík, Marta Vančurová, Pavel Zedníček, Jaromír Dulava a v roli obecního blázna brněnský hudebník a básník Petr Váša.

Ve výrazně profilovaných vedlejších partech se objeví Jan Budař, David Novotný, Marek Taclík nebo Igor Chmela.

Příští rok by Robert Sedláček měl natáčet také dokudrama o Jiřím Čunkovi, které pro něj píše Radim Procházka s komentátorem HN Petrem Fischerem. V Česku dosud neobjevený žánr se pokusí hranou formou nahlédnout příběh současného lidoveckého předsedy.

Pravidla lži zatím putují po festivalech; pouť zahájil film s Jiřím Langmajerem, Jaroslavem Pleslem, Igorem Chmelou či Janem Budařem loni v soutěžní sekci Na východ od Západu karlovarského festivalu. Byl také prodán do kinodistribuce v pěti zemích i k zahraničnímu televiznímu vysílání.

Gustav Husák
Gustav Husák | Foto: Aktuálně.cz

Sedláček v současné době pro ČT dokončuje celovečerní dokument o Gustavu Husákovi, v němž poprvé veřejně promluví o svém otci Husákův syn; velmi překvapivě se o posledních letech totality v ČSSR vyjadřuje i Michail Gorbačov.

Se známým archeologem Tomášem Durdíkem dokončuje Sedláček po dvou letech práce desetidílný seriál o českém středověku, pracuje také na několika dílech cyklu Příběhy domů.

Loni ohlášené drama Návrat andělů o lásce dvou schizofreniků je zatím odloženo, podle Sedláčkova producenta Radima Procházky kvůli nedostatku financí.

"V euforii po Pravidlech jsme předpokládali, že dál všechno půjde samo. Oslovili jsme televizi i grantovou komisi a v obou případech velmi těsně neuspěli. Teď chvíli potrvá, než budou křivdy zapomenuty a zkusíme to znovu," říká.

"Šok kolegy Sedláčka byl tak velký, že z toho začal psát komedie," dodává producent v narážce na Muže v říji. "Chce všem ukázat, že se umí prosadit i v žánru, který má v Česku nejbohatší tradici."

 

Právě se děje

Další zprávy