Jiří Čunek bude průkopníkem nového filmového žánru

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 4. 2008 11:34
O kontroverzním politikovi se chystá dokudrama
Jiří Čunek opět sedí v ministerském křesle.
Jiří Čunek opět sedí v ministerském křesle. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Osudy lidoveckého předsedy, který dodnes plní první stránky novin, jsou námětem připravovaného filmu. Autoři si zvolili u nás netradiční formu dokudramatu - tedy hraného snímku, který zpracovává skutečné události.

"Dokudrama je syntézou historického bádání a umělecké tvorby prostřednictvím filmu," vysvětluje dokumentarista Radim Procházka.

Scénář píše s komentátorem HN Petrem Fischerem; spolu už ve vydařeném Papírovém atentátu nahlédli pod pokličku české politiky v éře tzv. Sarajevského atentátu.

Procházka je i producentem filmu, který by měl režírovat jeho kolega, režisér hraných Pravidel lži či dokumentárního filmu o Miloši Zemanovi Robert Sedláček.

Jiří Čunek na Staroměstském náměstí. Jednání vlády se protahovalo, ke svému ministerstvu přijel až před pátou hodinou.
Jiří Čunek na Staroměstském náměstí. Jednání vlády se protahovalo, ke svému ministerstvu přijel až před pátou hodinou. | Foto: Ondřej Besperát

Film vyžaduje náročnější přípravu než práci na scénáři. "Bude to scénář se všemi náležitostmi filmařskými a zároveň náročná investigativní práce v archivech i policejních zprávách," říká Procházka.

Podle zásad BBC pro tvorbu dokudramat, z nichž vycházejí i Procházka s Fischerem, tu musí žijící osoby být zobrazovány stejně spravedlivě jako v dokumentárním žánru. Většinou se proto vychází přímo z výpovědí aktérů událostí.

V chystaném filmu se tak objeví i postava Marcely Urbanové, bývalé Čunkovy sekretářky. O obsazení hlavní role zatím není jasno, v současné době probíhají přípravy projektu, rešerše tisku, autoři se chystají na rozhovory s hlavními aktéry událostí včetně Čunka.

"Pana Čunka jsme oslovili před 14 dny, teď čekáme na odpověď," říká Procházka. Příští týden se autoři vypraví i na sjezd KDU-ČSL v Pardubicích.

Co je dokudrama

Dokudrama o Jiřím Čunkovi by mohlo být první vlaštovkou tohoto originálního žánru v Česku. Rozšířené je hlavně ve Velké Británii. Některé z tamních dokudramat vysílala i ČT, jejich nejznámějšími tvůrci jsou britští režiséři Michael Winterbottom s filmy Cesta na Guantanámo či Síla srdce a Paul Greengrass, autor Letu číslo 93 či - nedokudramatických - dvou dílů filmové série o Jasonu Bourneovi. Dokudramatu se věnuje i oscarový režisér Stephen Frears. Jeho Dohoda pojednává o dohodě mezi Tony Blairem a Gordonem Brownem o budoucí dělbě moci. Bouřlivé ohlasy vzbudil v roce 2005 film režiséra Petera Kosminského Vládní inspektor, který vysílala stanice Channel 4, o okolnostech sebevraždy zbrojního inspektora Kellyho.

Negativní reakce politiků se Procházka neobává. "Jsme na nich nezávislí. A myslím, že v zájmu pana Čunka přece je říci svou pravdu."

"Osud Jiřího Čunka je nám modelovým příběhem, ve kterém hledáme mechanismy vynášející nahoru vůdce či správce společnosti.  Jak se člověk dostane na vrchol politické moci a proč to často vypadá, že v politice nejsou lidi?" ptá se autor.

Důležitým prvkem Čunkova příběhu je podle Procházky i politikova víra v Boha. "Myslím, že právě ta mu pomohla ustát velký vnější tlak. Jako by boj za Čunka byl pro některé lidi bojem proti sekulárnímu, mravně pokleslému světu vně církve. A víra v Boha je navíc vždycky velká množina motivů, ze kterých může scénář čerpat. "

Čunek se "proslavil" jako kontroverzní regionální politik, čelil obvinění z rasismu. Následně se vyšvihl až na člena Topolánkovy vlády. Byl opakovaně obviňován z korupce i ze sexuálního obtěžování.

Film bude obsahovat řadu scén z Čunkova života. Kromě politického zákulisí i ty, které dokládají Čunkův dar oslovit obyčejné lidi.

"Před dvěma lety v březnu vlezl do Bečvy a zatímco stál po kolena ve vodě, vysvětloval kolemjdoucím, v čem bude spočívat nový nákladný projekt na vyčištění řeky," vypráví jednu Procházka; další zná veřejnost od Čunkova bratrance, herce Josefa Poláška.

Průzkumy filmařů  i psaní scénáře zaberou celý letošní rok, příští by se mohlo točit. Film by se v televizi mohl objevil před volbami v roce 2010. A pokud se prý scénář podaří, budou autoři uvažovat i o kinodistribuci.

Na přípravu projektu získali před měsícem čtvrtmilionový grant Státního fondu kinematografie, rádi by oslovili také některou z televizí. I když formát není podle Procházky snadné prosadit. "Má v sobě potenciál jisté politické výbušnosti, která dnes není příliš po vůli," říká.

 

Právě se děje

Další zprávy