Jeden svět zná Poražené a vítěze

7. 3. 2007 13:50
Praha - Vítězem letošního ročníku festivalu Jeden svět se stal snímek Poražení a vítězové věnovaný tématu globalizace.

Film režisérů Ulrike Franke a Michaela Loekena porota ohodnotila jako "jinotajný příběh ze současného světa, ve kterém pohyb kapitálu a pracovních sil řídí geopolitické uspořádání."

Díky propracovanému pozorovacímu stylu se filmařům podařilo vylíčit dva odlišné světy s jejich vlastní pracovní etikou a mechanismy vykořisťování, vysvětluje porota vítěztsví filmu o dortmundské továrně na koks.

Patřila k nejmodernějším v celém Německu, ale po pár letech se ukázalo, že bude levnější ji prodat a koks dovážet z Číny. Několik německých inženýrů se pak pokouší dohlížet na předání továrny čínské společnosti. Ale všechno probíhá úplně jinak, než si představovali.

Hřbitovní klub
Hřbitovní klub | Foto: Jeden svět

Slavnostní vyhlášení se bude konat zítra večer v pražském kině Lucerna. Vítězný film se bude promítat od 22 hodin.

Cenu za nejlepší režii získala Tali Shemesh za film Hřbitovní klub. "Povzbuzující film, ve kterém se můžeme smát spolu se stárnoucími muži a ženami i přesto, jak smutné jsou příběhy, které vypráví," uvedla porota, kterou zastupují renomovaní dokumentaristé.

Čestné uznání poroty získal snímek Nepřátelé štěstí. "Jde o strhující film popisující odvahu ženy, která nevzdává svůj boj za prosazení svých myšlenek v patriarchární společnosti, ve válkou zmítané zemi."

OCENĚNÉ FILMY:

  • Nejlepší film:
    Poražení a vítězové
  • Nejlepší režie:
    Hřbitovní klub
  • Čestné uznání hlavní poroty:
    Nepřátelé štěstí
  • Film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv: Lekce běloruštiny
  • Cena primátora hlavního města Prahy: I kdyby se provinila...
  • Cena Rudolfa Vrby: Držíme spolu
  • Čestné uznání ceny poroty Rudolfa Vrby: Pláč v temnotách
  • Cena Českého rozhlasu za kreativní použití hudby a zvuku: Skytská suita
  • Studentská cena: Lekce běloruštiny
  • Jeden svět dětem: Citlivé záležitosti
  •  Divácká cena bude udělena ve čtvrtek večer

Porota Rudolfa Vrby, do které zasedli lidskoprávní aktivisté z celého světa, vybrala film o problému HIV v Jižní Africe s názvem Držíme spolu. "Film se věnuje mnoha aspektům pandemie HIV/AIDS v Africe. Co nás jako porotu nejvíce zasáhlo, byla chudoba, rodinné hodnoty, smutek a soudržnost, se kterou tito lidé drží pohromadě, starají se o ostatní a jejich nepřetržitý zpěv říká, že život musí pokračovat," zhodnotila porota, která udělila i čestné uznání filmu Pláč v temnotách.

Čtvrteční večer bude věnován právě vítězným filmům. Ve Světozoru od 19:30 se budou promítat filmy I kdybych se provinila a Nepřátelé štěstí, od 21:30 potom Skytská suita a Lekce běloruštiny.

V malém sále Světozoru bude od 22 hodin promítán film Hřbitovní klub, v Městské knihovně bude od 20 hodin probíhat projekce filmu Držíme spolu a od 21:45 bude promítnut také film, který získal ocenění diváků.

Letošní ročník festivalu za osm dní navštívilo téměř 35 tisíc diváků. Podle ředitele Igora Blaževiče se podařilo přesvědčit mnoho diváků, že angažovaný lidskoprávní dokument nemusí být nudnou aktivistickou podívanou, ale strhujícím umělecky ztvárněným příběhem.

Festival sice zítra v Praze končí, přesune se však do dalších patnácti měst po celé České republice.

  • Informace o festivalu Jeden svět, rozhovory
    i recenze si můžete přečíst v našem speciálu
    ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy