Janet Jacksonová porazila v kinech královnu Cate

Hej
15. 10. 2007 12:00
Zámořská kina podzimně přešlapují

Los Angeles - Oscaroví herci na černošského komika v kinech nestačili. O víkendu v amerických kinech nejvíc vydělala romantická svatební komedie Why Did I Get Married? -  získala víc než George Clooney s Cate Blanchettovou dohromady.

Vypráví o čtyřech manželských párech a její předností je v očích amerického publika i obsazení zpěvačky Janet Jacksonové. Snímek režírujícího herce Tylera Perryho vydělal o víkendu 21,5 milionu dolarů a vyšplhal se na první místo amerického žebříčku.

Skončila doba letních blockbusterů a tak mu k vítězství stačila solidní, ale nijak zásadní suma. Čeká se na halloweenské strašení i vánoční filmy a mezitím se pomalu představují předpokládání oscaroví favorité, u kterých není zisk jediným kritériem úspěchu.  

George Clooney ve filmu Michael Clayton
George Clooney ve filmu Michael Clayton | Foto: Aktuálně.cz

Po dvou týdnech Perry sesadil rodinnou komedii The Game Plan, která skončila na druhém místě s 11,5 milionu dolarů. Vítězství filmu je překvapení i přesto, jaký úspěch slavil režisér se svými předchozími filmy Divná sešlost či Deník šílené manželky. Komedie s převážně černošskými hrdiny se zaměřují právě na početnou skupinu afroamerických diváků.

I v případě nového filmu bylo podle prezidenta distribuce Lions Gate Toma Ortenberga 90 procent jeho diváků černošského původu - a 65 procent z nich byly ženy. Perryho filmy na DVD nicméně jdou dobře na odbyt napříč demografickým spektrem.

"Tohle je naposled, co někdo Tylera Perryho podcenil," říká Ortenberg. Podle něj Perryho filmy s tématy rodinných i osobních problémů promlouvají k "netradičnímu publiku," které zpravidla nedostává slovo v předpremiérových průzkumech.

Na první místo si brousil zuby George Clooney v hlavní roli korporátního dramatu Michael Clayton, se kterým už bodoval na festivalech v Benátkách i Torontu. Film ovšem nakonec skončil až na třetím místě s 11 miliony dolarů.

Královna Alžběta: Zlatý věk - Geoffrey Rush a Cate Blanchettová
Královna Alžběta: Zlatý věk - Geoffrey Rush a Cate Blanchettová | Foto: Aktuálně.cz

Warner Bros byl nakonec spokojen i s touto částkou - s tím, že další diváky mohou filmu přivést příznivé kritiky v několika nadcházejících týdnech.

Na čtvrtém místě je kriminální drama We Own the Night s Joaquinem Phoenixem a Markem Wahlbergem. To film o dvou bratrech bojujících s drogovými bossy ze sovětské éry tak dobré kritiky neměl. Není divu, že jedenáctimilionové tržby tak studio Sony označilo za solidní.

Na pátém místě skončil Ben Stiller s novou komedií The Heartbreak Kid. Šesté místo patří velkolepé Královna Alžběta: Zlatý věk.

Historická freska minulý týden v USA vstoupila do kin, její výdělky ale asi představitelku hlavní role Cate Blanchettovou nepotěšily: film v kinech vydělal nijak závratných 6,2 milionu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy