Medvídek z Břevnova šmíroval Hřebejkovy přátele

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 8. 2007 15:40
Do kin jde Medvídek, nový film produktivního dua

Praha - Podzimní filmová sezona má silný začátek, přinejmenším komerčně. Do kin jde přesně za měsíc sedmý film dvojice Jan Hřebejk - Petr Jarchovský. Po loňské Krásce v nesnázích obrátili pozornost ke své generaci a popsali příběhy tří manželských dvojic s krizí středního věku na krku.

"Doteď jsme vždy měli autorský odstup, teď jsme se dostali sami k sobě, ke svým generačním souputníkům," říká Jarchovský a nezastírá osobní povahu filmu. "Nicméně naše postavy i příběhy jsou vždycky průmětem reálných předobrazů," dodává.

"Přesně tak, ale tentokrát je to o nevěře našich přátel," vtipkuje Hřebejk.

Hrdiny jsou galerista Jirka, gynekolog Roman a diplomat Ivan. Jejich manželství s Vandou, Annou a Johankou jsou zdánlivě idylická, ale pak začnou na povrch vyplouvat rozpory a lži.

Film se odehrává v rozmezí několika let, z devadesáti procent vznikl na pražském Břevnově a po pražských bytech Hřebejkových známých. Režisér ho ostatně s oblibou označuje za film o svých přátelích a své generaci. Dva dny se natáčelo v Itálii, kde tráví diplomatickou misi postava Ivana Trojana.

Režisér znovu točil se svými oblíbenými herci. Z nich nad ostatní ční zejména vynikající Tatiana Vilhelmová, která ztvárnila ženu Jiřího Macháčka. Kromě nich se tu objevili Anna Geislerová, Nataša Burger, Ivan Trojan, Roman Luknár či Klára Issová.

Medvídek: Macháčkova dcera Berta s Klárou Issovou a Jan Hřebejk se synem Jonášem
Medvídek: Macháčkova dcera Berta s Klárou Issovou a Jan Hřebejk se synem Jonášem | Foto: 2media.cz

Sestavu doplnili i Hřebejkův novorozený syn Jonáš, Macháčkova dcera Berta a tehdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda. "Moje volební podpora pro KDU-ČSL v tom nehrála roli, Svoboda byl prostě tehdy ministrem a chtěli jsme tím postavu diplomata zvěrohodnit," vysvětluje Hřebejk, který před lety do svého snímku Horem pádem obsadil Václava Havla.

Politickou star získal lehce: "Je to strýc výkonného ředitele karlovarského festivalu Kryštofa Muchy. S ním se kamarádíme, tak jsem mu zavolal, on zavolal strýčkovi - a bylo to."

Film původně nesl název Medovník. "Ale nechtěli jsme, aby to vypadalo jako reklama," vysvětluje Hřebejk, proč si vyrobili vlastní dort. "Líbilo se nám, že medvídek může být roztomilá hračka i divoká šelma."

Foto: Aktuálně.cz

Film se zdráhá označit za čistou komedii. "Koho se to téma týká, ten se spíš zamyslí. Pobaví se spíš ti, kterých se to netýká. Ale tohle téma se týká skoro všech."

"V současné době máme pocit, že ženy z krizí vycházejí silnější, zatímco muže spíš poznamená," naznačuje jedno z témat. Souhlasí Věra Křesadlová, která si zahrála matku jednoho z hrdinů a manželku Jiřího Manzela.

"Ženský jsou silnější než chlapi, to je známá věc. Mě se nedávno syn zeptal, jak jsem svůj život vůbec dokázala přežít," vypráví bývalá manželka Miloše Formana a matka jeho dvojčat.

Infobox

Jak Medvídka hodnotí za hranicemi?

"Předešlé filmy byly buď historické nebo se odehrávaly v prostředí, kam se běžný člověk nedostane. Tenhle film má ale téma, s kterým se setkal snad každý," souhlasí producent Ondřej Trojan.

Už ho nechal otestovat, na festivalu ve Varech ho shlédli také zahraniční žurnalisté - podle producenta snímek přijali vřele. V prestižních denících Screen a Variety vyšly pochvalné recenze oceňující zábavnost, méně už občasnou karikaturnost hereckých výkonů.

Podle Trojana film usiluje o přijetí na některý ze světových áčkových festivalů. "Ve hře je festival v New Yorku, zkusíme i Berlín a Sundance," plánuje.

Hrdinové filmu Medvídek
Hrdinové filmu Medvídek | Foto: 2media

Natáčel se s rozpočtem kolem 25 milionů korun, do kin ho společnost Falcon uvede ve 36 kopiích. "Kinaři film viděli v červnu a sklidil slušný ohlas. Počet kopií odráží naši perspektivu komerčního výsledku," potvrzuje Jan Bradáč z Falconu, že se na Hřebejkovy filmy chodí.

Premiéra Medvídka čeká za necelý měsíc. Pilný režisér už pracuje na dalším snímku, Šabachovými povídkami inspirované komedii U mě dobrý.  Premiéra bude už na jaře příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy