Kryštof Hádek je falešný poslanec

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 7. 2007 10:00
Vzniká první český film o víně
Bobule: Režisér Tomáš Bařina při obhlídkách na moravských vinicích
Bobule: Režisér Tomáš Bařina při obhlídkách na moravských vinicích | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Horké a pracovní filmové léto pokračuje. V plném proudu už je natáčení snímku Venkovský učitel Bohdana Slámy i Šteindlerovy "duchovní" komedie O život. Adaptaci Máchova Máje natáčí F. A. Brabec, komedii Chyťte doktora s lídrem kapely Chinaski debutant Martin Dolenský.

PRÁVĚ SE NATÁČÍ:

Václav Marhoul školí ve Vyškově herce do svého Tobruku  a na Moravu míří i debutující Tomáš Bařina, který tu bude natáčet Bobule, prý první český film o víně.

foto z filmu Bokovka
foto z filmu Bokovka | Foto: Bontonfilm

Příběh je volně inspirovaný mediálně známým případem falešného poslance Lukáše Kohouta. "Vypráví o tom, jak se Pražák vrací z Prahy na Moravu, od piva k vínu," shrnuje Bařina. V celovečerní tvorbě debutuje, na kontě má ceněný studentský snímek Nelásky či řadu reklam včetně oblíbeného Bobika.

Hlavní roli v Bobulích ztvární Kryštof Hádek, známý ze snímků Tmavomodrý svět, Experti či naposledy Bestiář. V dalších rolích se objeví Jaroslav Dušek či Václav Postránecký.

Natáčet se začne v půlce srpna, práce potrvá do půlky září. "Abychom stihli vinobraní," vysvětluje Bařina. Natáčet se bude v tradičních vinařských oblastech kolem Znojma a Mikulova.

Foto: Bontonfilm

Film s rozpočtem 24 milionů korun je už podle producenta Adama Dvořáka z větší části zafinancovaný. Zároveň střihač snímku Dvořák se producentsky podílel i na komerčním hitu Karla Janáka Rafťáci .

Jako koproducent na snímku figuruje Tomáš Vican z brněnské vinotéky Vinná galerie. Finančně na film přispěl i vinařský fond. Vzniká tedy česká Bokovka říznutá teenagerským humorem?

"Spíš než Bokovku by to náladou a energií mělo připomínat film Dobrý ročník," připomíná Dvořák nedávno uvedený film s Russelem Crowem. A odmítá spojitost s teenagerskými tématy. "Naši hrdinové jsou starší a dospělejší."

Autoři Bobule charakterizují jako jemnou poetickou komedii a počítají s návštěvností 300 až 400 tisíc diváků. "Je to film o návratu ke kořenům. Když člověk neví kudy kam, měl by se vrátit na začátek," říká Bařina.

 

Právě se děje

Další zprávy