Iron Man zválcoval žebříček se sto miliony na plech

Kamil Fila
5. 5. 2008 20:30
Comicsová adaptace už odstartovala sezonu hitů

Los Angeles - Daleko předaleko za sebou nechal comicsový Iron Man všechny své konkurenty v amerických kinech. Ostatně, že nemá s premiérou první nezávislé produkce nakladatelství Marvel cenu soupeřit, to vycítila studia dopředu: nasadila jen několik nízkorozpočtových novinek, které se se svými piditržbami ani neobjevily v první desítce.

Iron Man by nicméně zvítězil v libovolném týdnu tohoto roku. Jeho start v amerických kinech se sumou 100,75 milionu dolarů na tržbách překonává všechna očekávání. Znamená to mimo jiné druhý vůbec nejlepší start filmu, který není součástí série.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Iron Man klame kostýmem: uvnitř pracuje vtipný mozek
Hollywoodské léto bude sezonou podivných comicsů

U Marvelů skrytě počítali se 70 nebo 80 milionovým otvírákem, jak se říká ostře sledovaným premiérovým týdnům, ale 100 milionů na domácí půdě a 96 v zámoří muselo financiéry opravdu velmi uspokojit. A to už chystají do kina dalšího Hulka.

I obrovský ironmanovský rozpočet 180 milionů a nákladná reklamní kampaň budou brzy zpátky. A jak už to v poslední době bývá, největší zisky ještě připlynou z prodeje DVD.

Rekordy comicsových rozměrů

Comicsové adaptace jsou zjevně vůbec lukrativním zbožím. První velký průlom v otvíracím týdnu zaznamenal v roce 1989 Batman; spustil vlnu batmanmánie, jež během několika týdnů přinesla 150 milionů v pokladnách amerických kin. Druhý díl už měl v prvním týdnu tehdy nevídaných 45 milionů.

Dalšími rekordmany se postupně stali Spider-Man a X-Men, kteří pak postupně trumfovali sami sebe. X-Men 2 měli 85,5 milionu,  X-Men 3 dokonce 102,75, Spider-Man jednička kdysi šokoval 114,8 miliony a po "slabé" 88 milionové dvojce ustanovil zatím nepřekonaný rekord 151 milionů za první týden. Tato čísla může překonat snad jen Indiana Jones čtyřka.

U Iron-Mana je navíc důležité, že se nese světem nejen díky nadšení předem pozitivně naladěných fanoušků, ale že má i dobrozdání recenzentů, čímž se třeba poslední díly Spider-Mana a X-Men chlubit nemohly.

94 procent kladných kritik neměl letos žádný velký film - taková hodnocení získávají většinou umělecké snímky, které viděl málokdo jiný než recenzenti. Zdá se, že drtivá většina publicistů přistoupila na pravidla, že se mají bavit - a že se tentokrát mohou bavit i trochu jinak než u comicsů, kde bývají hlavní hrdinové příliš kladní.

Že by málo akce?

Jen několik autorů v USA si stěžovalo na to, že filmu chybí "existenciální batmanovská tíseň", a někomu se i zdálo, že excelující Robert Downey Jr. v hlavní roli nemá náležitě dobrého režiséra, který by snímku dodal cosi nezapomenutelného a případně, že vyprávění má sice tříaktovou strukturu, ale ta je odehrána tak, jako by byla čtyřaktová - zkrátka, někde něco přebývá.

Foto: SEGA

Minimum recenzentů se pak pokusilo šťourat do politického podtextu, který nakládá s tématem terorismu a amerického zbrojního průmyslu, a nelíbilo se jim, jak se tu míchá realita a fantazie. Nebo jak je vše zlehčeno ležérním přístupem, jako by si hlavní hrdina jen odskočil od baru povykládat nám zábavnou historku.

Každopádně Iron Man v Americe suverénně kraluje. I v zámoří vítězí na tržbách, ale recenzenti i publikum jsou. Snad za to může fakt, že mimo Ameriku není comics příliš známý nebo snad (paradoxní) požadavek, aby filmové comicsy byly akčnější - protože v Evropě a v Česku je žánr chápán trochu omezeněji než v USA.

Zbytek amerického žebříčku je trudný a slabý. Na druhém místě je jediná další novinka: veleslabá, trapná a nezajímavá romantická komedie Made of Honor (v českých kinech v červenci pod názvem Jak ukrást nevěstu).

McDreamy se tentokrát nevytáhnul

Dva platoničtí přátelé, notorický sukničkář a vdavekchtivá žena, která ještě nenašla toho pravého, se nakonec komplikovaně dávají dohromady - když se pak ale ona rychle zasnoubí s jiným a "platonického" přítele požádá, zda by jí nešel za "družičku" (slovní hříčka Maid-Made).

Foto: Archiv

Nepříliš výrazný Patrick Dempsey - jinak krasavec McDreamy ze seriálu Chirurgové nebo aktér Kouzelné romance - a roztomilá Michelle Monaghan v hlavních rolích přitáhli do kina jen tolik diváků, aby z toho nakonec byly tržby 15,5 milionu.

Recenzenti ohodnotili jejich výkon v komedii bez vtipu jen patnácti procenty kladných recenzí a slovy, že protagonisté v sobě mají tolik přitažlivosti a života jako plastikové akční figurky.

Ostatní filmy se z minulého týdně v podstatě jen posunuly o pár příček níž. Ať už jsou to komedie Baby Mama, Kopačky a Zahulíme, uvidíme 2, kung-fu fantasy Zapomenuté království, dětská fantasy Nim´s Island, horor Prom Night, gamblerský thriller Oko bere či detektivní thriller 88 minut.

Ty všechny se musely spokojit s průměrnými víkendovými tržbami (od 1,5  do 10 milionů) a s celkovými výsledky mezi 15 do 80 miliony dolarů.

Horton již z desítky vypadl a velké hity stále ještě čekají; Indy 4, Sex ve městě, Letopisy Narnie 2 nebo Temný rytíř.

 

Právě se děje

Další zprávy