Hollywoodské léto bude sezonou podivných comicsů

Kamil Fila Kamil Fila
22. 4. 2008 12:30
Žádné zaručené hity, spíš experimenty s nadanými herci
Heath Ledger jako Joker (Temný rytíř)
Heath Ledger jako Joker (Temný rytíř) | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Hollywoodskými trháky letošního léta má být čtvrtý díl Indiana Jonese a druhý díl Letopisů Narnie, značné naděje jsou vkládány do celovečerního završení seriálu Sex ve městě.

U Indiany Jonese se dokonce spekuluje, že by mohl padnout historický návštěvnický rekord Titaniku. U ostatních velkorozpočtových filmů však zatím panují rozpaky, ticho či jen opatrné prognózy.

Móda adaptací comicsů sice nepolevuje, ale letošní várka začíná pomalu vybočovat z toho, jak mají vypadat superhrdinové, či jaká míra stylizace je ještě povolena.

Hrdina závislý na alkoholu

Zajištěnou návštěvnost má jen šestý batmanovský film Temný rytíř, jenž bude mít premiéru v USA 18. července a u nás 7. srpna. Snímek za 150 milionů navazuje na popularitu předchozích filmů; zvláště prvních dvou od Tima Burtona a zatím posledního pátého, jímž se série vrátila na úplný počátek.

Robert Downey Jr. jako Tony Stark (Iron Man)
Robert Downey Jr. jako Tony Stark (Iron Man) | Foto: Aktuálně.cz

Režisér Christopher Nolan přišel s překvapivě realistickou stylizací a vybral si skvělého nového představitele - Christiana Balea. Šestý Batman však poutá především tragickou událostí.

Krátce po dotočení snímku nešťastnou náhodou zemřel Heath Ledger, jenž ztělesnil padoucha Jokera; a byla to jeho poslední dokončená role. O tuto reklamu sice tvůrci nestáli, ale už teď je tím očekávání publika silně ovlivněno.

Nejdražší comicsový film sezóny Iron Man, jehož ohlášený rozpočet byl 185 milionů dolarů, má podstatně jinou pozici. Comics mimo Spojené státy není moc známý, aktuálnímu snímku nepředcházel žádný film podle stejné předlohy, režisér Jon Favreau (Elf, Zathura) nemá zatím nijak vyhraněný styl - a Robert Downey Jr. není zrovna klasický typ pro roli superhrdiny.

Studio momentálně trne, zda publikum masově přijme „tak trochu jiný comics" - jehož hlavním hrdinou je obyčejný člověk s nepříliš kladnými vlastnostmi. Tony Stark je totiž samolibý prodejce zbraní závislý na alkoholu, jehož superschopnosti pocházejí ze speciálního bojového obleku.

Emile Hirsch (Speed Racer)
Emile Hirsch (Speed Racer) | Foto: Aktuálně.cz

Tvůrci slibují, že film by měl obsahovat hodně nadhledu, a přitom být v rámci mezí poměrně realistický. Robert Downey Jr. je považován za jednoho z nejnadanějších herců své generace, ale zatím se neobjevuje v příliš komerčně zaměřených filmech.

Do postavy Tonyho Starka přinese minimálně vlastní zkušenosti z léčení na návykových látkách. Jeho protivníkem je další charakterní herec Jeff Bridges. Celosvětová premiéra je plánovaná už na 1. května.

Manga od Wachovských

Ještě větší otazník visí nad nových filmem tvůrců Matrixu, sourozenecké dvojice Larryho a Andyho Wachowských. Ti se rozhodli do celovečerní verze zadaptovat japonský animovaný seriál z 60. let Speed Racer. I v hrané podobě hodlají zachovat estetiku manga comicsů, k čemuž jim mají dopomoci hlavně počítačové efekty za 100 milionů dolarů.

Film byl točen před zeleným pozadím na něj pak byly naklíčovány epileptické barevné scenérie. Emile Hirsch, Cristina Ricciová, Hiroyuki Sanada, John Goodman či Susan Sarandonová tu hrají druhé housle.

Wachowští slibují, že jejich záměrně naivní cirkus odehrávající se převážně na futuristických závodních drahách by měl být zábavou pro celou rodinu. Dosavadní trailery přinejmenším dokazují, že Wachowští mají neuvěřitelný cit pro rytmus střihu na hudbu a naprosto bizarní úhly záběrů.

Edward Norton jako Bruce Banner (Neuvěřitelný Hulk)
Edward Norton jako Bruce Banner (Neuvěřitelný Hulk) | Foto: Aktuálně.cz

Strašákem pro producenty ovšem je, zda tento mišmaš diváky přitáhne, nebo  spíš vyděsí. Speed Racer vjíždí globálně do kin 8. a 9. května.

Zuřivý Edward Norton

Pochyby bublají i v případě nové verze Neuvěřitelného Hulka, nejsilnějšího comicsového monstra všech dob. Nesmírně populární comics byl při první ekranizaci před pěti lety komerčně nepříliš uspokojivý - režisér Ang Lee do jednoduché mlátičky implantoval příliš velké ambice a udělal z něj něco na způsob divadelního dramatu.

Nyní byla režie svěřena Louisi Letterierovi, jenž má na svědomí čistě oddechové akční snímky Kurýr 1-2 a Utržený ze řetězu. Do hlavní role byl ovšem obsazen opět charakterní herec, u nějž by se nečekala spojitost s comicsy.

Edward Norton je brán jako herec psychologicky složitých postav, což je poněkud v rozporu s Hulkovou zuřivostí. Na druhou stranu sledovat Nortona coby vědce, který se vlivem genetické mutace mění v zelenou obludu, může být legrace.

Nortonovým protihráčem bude navíc Tim Roth, jenž se zatím vyskytoval především v  nezávislých a uměleckých snímcích. Až do sebe budou v digitálně proměněné podobě bušit pěstmi, nejednomu fanouškovi Quentina Tarantina a Wima Wenderse spadne čelist.

Ron Pearlman jako Hellboy
Ron Pearlman jako Hellboy | Foto: Aktuálně.cz

Rozpočet 125 milionů je štědrý; americká premiéra se chystá na 13. července.

Láska parodická

Během léta přijdou do kin ještě dva comicsové filmy s trochu skromnějšími rozpočty.
Jednak Wanted s Jamesem McAvoyem a Angelinou Jolieovou od ruského režiséra Timura Bekmambetova, jenž se zatím proslavil Noční a Denní hlídkou; jednak druhý díl Hellboye od Guillerma Del Tora s Ronem Pearlmanem.

Wanted vypráví o superpadoušské organizaci ostrostřelců ovládajících svět, Hellboy je o převychovaném zplozenci pekla, který pomáhá amerických tajným službám vyšetřovat paranormální jevy.

Amerika své comicsy miluje natolik, že si potrpí i na jejich parodie. Během krátké chvíle do kin přichází Superhrdina, v němž se terčem výsměchu stává Spider-Man, a také Hancock - komedie s Willem Smithem pojednávající o bezdomoveckém superhrdinovi, který své schopnosti neumí moc využívat v praktickém životě ani v lásce.

 

 

 

 


 

Právě se děje

Další zprávy