Instinkt: Jehlička nezjistil, kdo ukradl Vratné láhve

red kul
23. 8. 2007 11:00
Audit ministerstva kultury viníka neodhalil
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Velké vyšetřování, jak se dostala na internet pirátská kopie filmu Vratné láhve s titulkem "Jen pro potřebu MK ČR", nebylo na ministerstvu kultury úspěšné.

Časopis Instinkt zjistil, že proklamovaná snaha ministra kultury Václava Jehličky najít viníka, který zneužil oficiální kopii filmu věnovanou jeho úřadu, vyšla naprázdno.

"Audit neprokázal pochybení pracovníků ministerstva kultury," cituje Instinkt mluvčí úřadu Marcelu Žižkovou, podle níž byla kopie filmu celou dobu na ministerstvu v uzamčeném trezoru.

Ministerstvo poukazuje, že nosič DVD mohl uniknout z firmy Digital Media Production, která jej pro potřebu úřadu vyrobila. Společnost však své pochybení odmítá a argumentuje tím, že za důkladných bezpečnostních podmínek zhotovila jedinou kopii, kterou si převzal Jan Svěrák osobně.

Ministerstvo kultury přispělo na vznik filmu režiséra Zdeňka Svěráka grantem a za to si jednu z kopií vymínilo.

Pirátská kopie se pak na internetu objevila před měsícem. Instinkt uvádí, že za tu dobu si ji pravděpodobně stihlo stáhnout několik set tisíc lidí, protože jen za první tři dny, kdy byl zdroj jen jeden, vzniklo více jak 24 tisíc kopií.

Režisér Svěrák podal ihned po úniku "ministerské" kopie trestní oznámení na neznámého pachatele. Instinkt píše, že se  nechce k případu veřejně vyjadřovat, protože "nestojí o publicitu, která by mohla na internet k jeho filmu přilákat další černé diváky".

O informační zdrženlivost ho podle časopisu požádala sama policie. Policejní mluvčí nad to připustila, že vyšetřování může být "na dlouhé lokte".

 

 

Právě se děje

Další zprávy