Na webu jsou Vratné lahve vyrobené pro ministerstvo

krk
19. 7. 2007 11:30
Pokud je stát vinen, čeká ho vysoká pokuta
Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Praha - Na internetu se objevila pirátská kopie filmu Vratné láhve, která nese označení ministerstva kultury. Policie vyšetřuje, kdo film zkopíroval a pustil do oběhu. Režisér snímku Jan Svěrák už podal trestní oznámení.

Neznámý pachatel dal na internet film s titulkem Pouze pro vnitřní potřebu MK ČR, informovala TV Prima. Ministr kultury Václav Jehlička už dal věc vyšetřovat. "Pokud by to lidé, kteří jsou za to zodpovědní, dali k použití, tu pirátskou kopii, tak si podepisují rozsudek smrti," řekl.

Na ministerstvu měl přístup k filmu v trezoru jen velmi omezený okruh lidí. Úředníci se ale brání, že film mohl uniknout i z firmy, která DVD pro potřeby ministerstva vyrobila. Firma to ale vylučuje, uvedla televize.

"Práce jsou prováděny na pracovištích síťově oddělených, monitorovaných kamerovým systémem a pro Vratné láhve byl vytvořen jediný kus předaný Janu Svěrákovi," říká ředitel společnosti Digital Media Production Lubomír Celar.

Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Svěrák údajně dlouho nechtěl ministerstvu přepis dát, ale předání kopie je součástí dohody o státní podpoře. Vratné lahve dostaly pět milionů korun z fondu kinematografie.

Svěrák DVD předal podle ministerstva až tři měsíce po březnovém termínu. Firma Biograf Jan Svěrák si navíc nechala všechno ošetřit nadstandardní smlouvou;  pokud by se únik prokázal, stát čekají vysoké sankce. "Podal jsem trestní oznámení a doufám, že policie se tomu bude věnovat," řekl Svěrák.

Mluvčí pražské policie Eva Miklíková řekla jen to, co všichni vědí: že objasňování tohoto druhu trestné činnosti je značně složité.

Podle ředitelky České protipirátské unie Markéty Prchalové je to v poslední době už čtvrtý český film, který unikl z promo DVD.

 

Právě se děje

Další zprávy