Hynek, Vilém a Jarmila nestačili na Meryl a na Alžbětu

Irena Hejdová Irena Hejdová
26. 8. 2008 12:33
Máj vidělo o prvním víkendu jen 18 tisíc diváků
Máj
Máj | Foto: Bontonfilm

Praha - První víkend v českých kinech má za sebou film Máj kameramana a režiséra F. A. Brabce. V případě Kytice jeho reklamní poetika zabodovala, u Máje zatím příliš na diváky nefunguje. Po prvním víkendu svérázná adaptace Máchovy básně dosáhla jen na bramborovou medaili žebříčku návštěvnosti českých kin.

Předstihly ji filmy, které se v kinech drží už o něco déle. Nejvíc se o uplynulém víkendu chodilo na abbovský muzikál Mamma Mia! s Meryl Streepovou v hlavní roli. V kinech je zatím tři týdny a jeho nakažlivá letní atmosféra už přilákala celkem 177 tisíc diváků - jen za poslední víkend jich přišlo 33 tisíc.

Druhé místo patří stálici českého žebříčku. V případě Jakubiskovy Bathory stál F. A. Brabec za kamerou, a může si tak de facto připsat body. Bathory za sedm týdnů v kinech nasbírala úctyhodných 587 tisíc diváků a kraluje jako vůbec nejnavštěvovanější film tohoto roku. O víkendu jí přibylo ještě 29 tisíc diváků.

Třetí místo po dvou týdnech v kinech obsadil roztomilý robůtek Vall-I od Pixaru, kterého vidělo celkem 77 tisíc diváků, z toho 21 tisíc během uplynulého víkendu.

Na Máj oproti tomu o premiérovém víkendu vyrazilo do kin 18 tisíc diváků. Nepomohla nákladná kampaň a nejspíš ani velmi vlažné až jízlivé recenze vyčítající filmu kýčovitou poetiku, prázdno pod prvoplánově hezkým povrchem a líbivé, ale prkenné herecké obsazení.

Problematické může být i nasazení Máje krátce po Bathory, která přece jen oslňuje větší výpravností a méně problematickými hereckými výkony. Letní nasazení filmu nejde příliš dohromady ani s jeho (pseudo)výchovným zaměřením.

Máj: Matěj Stropnický
Máj: Matěj Stropnický | Foto: Bontonfilm

Ten například Kytici přihrál značné množství diváků v podobě školou povinných svěřenců učitelek češtiny, které Brabcovo ztvárnění Erbenova cyklu balad považovaly za vhodné doplnění školní výuky. Lze tak předpokládat, že v prvních zářijových týdnech by s návratem školáků do škamen mohlo diváků přibýt.

Další místa žebříčku Unie filmových distributorů už patří starým známým. Na pátém místě je temný batmanovský příběh Temný rytíř, kterému se vedle líbivých obrázků Bathory a pohodové Mamma Mii v českých kinech nevede zdaleka tak dobře jako v USA. Celkem má po třech týdnech v kinech na kontě "pouhých" 115 tisíc diváků.

Následuje Mumie: Hrob dračího císaře, animovaná Kung Fu Panda a horor Sirotčinec. V žebříčku jsou navíc ještě další tři české filmy, i když jejich víkendové zisky jsou v řádu pouhých stovek diváků.

Vyjma čachtické paní má z českých filmů nejlepší výsledky moravská komedie Bobule, před invazí Bathory nejnavštěvovanější domácí film roku. Celkem ji vidělo už 279 tisíc diváků. Hřebejkova mariášová komedie U mě dobrý má na kontě 168 tisíc diváků, veselý debut František je děvkař pak 116 tisíc diváků.

 

Právě se děje

Další zprávy