Hollywood se vrhá na bibli, Spielberg přímo na Mojžíše

Kamil Fila Kamil Fila
4. 10. 2011 11:00
V plánu je i řežba andělů podle Johna Miltona
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Pakliže lidstvo přežije krizi a rok 2012, obrátí se Hollywood k bibli. I tak se dají číst zprávy z posledních dní ohledně toho, kolik výpravných biblických filmů se v příštích letech chystá do kin.

Foto: Aktuálně.cz

Nikoho nepřekvapí, že další film na biblické téma zpracovává nejproslulejší ortodoxní katolík na světě Mel Gibson. Po kontroverzním Umučení Krista (2004), které bylo, pokud ne antisemitské, tak přinejmenším anti-judaistické a každopádně nesnášenlivé a opájející se až kýčovitou brutalitou, Gibson volí spíše kajícné dílo vycházející ze Starého zákona.

Juda Gibson

Dosud nepojmenovaný projekt o povstání Makabejců proti helenizaci a vzniku svátku Chanuka jistě držiteli Oscara za historický snímek Statečné srdce umožní ukázat mnoho davových bojových scén. Zároveň by mu film mohl posloužit jako odpustek za jeho antisemitské výlevy, kvůli kterým je v Hollywoodu nepříliš žádanou osobou.

Mluvilo se i o tom, že by sám Gibson mohl hrát Judu Makabejského; tuto možnost už ale studio Warner Bros. po prvních reakcích židovské komunity opustilo. Povstání Makabejských je jedním z významných momentů židovské historie a již nyní se začíná spekulovat, jaký komerční ohlas by film mohl mít.

Hercově pověsti totiž neprospěly ani hádky a údajné bitky se snoubenkou. Varováním byl i nepovedený comeback, kdy si Gibson zkusil drama Bobr v režii Jodie Fosterové. Snímek byl divácky ignorován a nepomohly ani dobré ohlasy.

Cannes 2011 - Jodie Foster a Mel Gibson
Cannes 2011 - Jodie Foster a Mel Gibson | Foto: Reuters

Informací o filmu zatím každopádně není mnoho. Přesné datum natáčení a premiéry není známo. Oznámeno nebylo ani obsazení hlavních rolí;  některé zprávy dokonce mluví o tom, že se Gibson definitivně rozhodne až po přečtení scénáře. Ten prý píše Joe Eszterhas, autor snímků Showgirls nebo Základní instinkt.

Možná Gibson vyčkává, zda v roce 2012 opravdu nenastane konec světa, nebo minimálně vyspělých civilizací, jak předpověděl svým drsným snímkem Apocalypto, v němž zpracoval mýty starých Mayů.

Nejblíže premiéře má z ohlášených filmů Paradise Lost (Ztracený ráj) od režiséra Alexe Proyase (Vrána, Smrtihlav, Já, robot, Proroctví), který vychází z Johna Miltona. Na scénáři k akční bitvě mezi archanděly se podílelo více scenáristů, tím hlavním je Lawrence Kasdan (série Hvězdných válek, Dobyvatelé ztracené archy, Osobní strážce).

Obsazení působí exkluzivně: Bradley Cooper (Pařba ve Vegas, A-Team, Všemocný) jako padlý anděl Lucifer, Benjamin Walker (Vlajky našich otců) jako archanděl Michael, Casey Affleck (Gone, Baby, Gone) jako archanděl Gabriel, Djimon Hounsou (Gladiátor, Krvavý diamant) jako Abdiel, Diego Boneta a Camilla Belle jako Adam a Eva.

Apocalypto Mela Gibsona
Apocalypto Mela Gibsona | Foto: Aktuálně.cz

Premiéra je plánovaná na rok 2013. Zatím není zřejmé, jak bude film stylizován; zřejmě by ale nemělo jít o béčkovou modernizaci typu Boží armády nebo Legie, ale spíše o pravděpodobně první biblický film podobný „božským eposům" typu  Souboj Titánů.

Tintin nastupuje

Za hlavní zprávu se ale pokládá oficiální oznámení, že studio Warner Bros., respektive producenti Dan Lin a Matti Leshem začali s vývojem filmu pojmenovaného Gods and Kings (Bohové a králové), jenž má být epickým vyprávěním o životě Mojžíše.

Scénář Michaela Greena a Stuarta Hazeldina má pokrývat Mojžíšův život skutečně „od zrození do smrti". Původně se počítalo, že by se režie ujal Darren Aronofsky (Wrestler, Černá labuť), nyní se ale producenti vytasili s ještě větším esem - Stevenem Spielbergem.

Pětašedesátiletý Spielberg je sice nesmírně pracovně vytížen a kvůli Gods and Kings si bude muset přeskupit harmonogram, nicméně má šanci vyzkoušet si žánr, který dosud nedělal.  Stále nejúspěšnějšího režiséra a producenta všech dob zřejmě láká kráčet ve šlépějích Cecila B. DeMilla, autora proslulého velkofilmu Desatero přikázání z roku 1956 s Charltonem Hestonem v hlavní roli Mojžíše.

Premiéra Shreka: Zvonec a konec v Los Angeles - Steven Spielberg
Premiéra Shreka: Zvonec a konec v Los Angeles - Steven Spielberg | Foto: Reuters

Tento snímek se stejným časovým záběrem, jako mají mít Gods and Kings, trval 220 minut. Pokud bude chtít Spielberg být věrný předloze i velkému filmovému vzoru, nebude moct natočit dílo výrazně kratší. Mojžíš musí nejprve vyvést židovský lid z Egypta (předtím ale udeří sedm morových ran), nechá rozestoupit moře, bloudí 40 let po poušti, snese z hory Desatero přikázání a pak před vstupem do země zaslíbené umírá.

Spielberg má letos dokončeny již dva filmy, které čekají na premiéru. Jedním je trojrozměrná adaptace slavného comicsu The Adventures of Tintin natočená metodou motion capture, čili by se dal co do technické úrovně vyhlížet až jakýsi nový Avatar. Premiéra bude na konci října v Paříži a během listopadu a prosince pak po zbytku světa.

Druhým titulem je válečný snímek War Horse o chlapci, který se v první světové válce vydává z USA do Francie zachránit svého milovaného koně. Snímek je ovšem melodramaticky nahlížený právě z nezvyklé perspektivy zvířete.  Zde je premiéra plánována globálně na konec prosince.

Lincolnův odkaz

Již v průběhu letošního podzimu začne Spielberg v Richmondu ve Virginii točit životopisný film o Abrahamu Lincolnovi podle scénáře Johna Logana (Gladiátor, Poslední samuraj, z životopisných filmů Letec) a politoložky Doris Kearns Goodwinová, která už má za sebou knihu o rodině Kennedyových.  Do hlavní role je potvrzen oscarový Daniel Day-Lewis, v dalších rolích se představí například Joseph Gordon-Levitt, James Spader či Tommy Lee Jones. 

Foto: Archiv

Příběh má sledovat Lincolnovu cestu ke zrušení otroctví a ukončení americké občanské války, ale v centru pozornosti budou poslední čtyři měsíce jeho života.  Film má nově premiéru naplánovanou na prosinec 2012. Spielberg ji odsunul, aby nebyl nařčen z ovlivňování prezidentských voleb. Ty se konají v listopadu příštího roku. 

V průběhu roku 2012 bude Spielberg produkovat ještě čtvrtý díl Jurského parku (zatím existuje pouze scénář a měli by se vrátit herci Jeff Goldblum a Sam Neil) a třetí díl Mužů v černém. Zde se k režii vrátí Barry Sonnenfeld a do hlavních rolí Will Smith a Tommy Lee Jones.  Mladého Agenta K (Jones) bude hrát Josh Brolin a v dějové linii z minulosti se objeví i Andy Warhol jako jeden z prvních slavných celebrit-mimozemšťanů na naší planetě.

Vzhledem k letopočtu 2012 nemůže ve Spielbergově producentském portfoliu chybět katastrofický film - příznačný titul When Worlds Collide (Když se srazí světy) říká takřka vše. Na Zemi se řítí zbloudilá planeta a jeden miliardář se rozhodne přesídlit lidstvo na druhou, doprovodnou zbloudilou planetu, která se jeví jako příhodná pro život. Režie megalomanského trháku se ujme Stephen Sommers (Mumie 1 a 2, Van Helsing a G. I. Joe).

Zatím se zdá, že na katastrofu biblických rozměrů a na biblické náměty doplatí Spielbergova plánovaná sci-fi Robocalypse (Robotí apokalypsa), která má být jakousi režisérskou reakcí na Transformery, které jinak sám pro Michaela Baye produkoval. Zcela ve hvězdách zůstává také pátý díl Indiana Jonese. Všechny Spielbergovy režijní síly se zřejmě upřou na to, aby mohl mít Gods and Kings v roce 2014 premiéru.

Návrat k bibli

Foto: Aktuálně.cz

Návrat módy biblických filmů je prozatím těžko vysvětlitelný. Možná lze za ním hledat právě ekonomickou krizi a obnovování konzervativních hodnot. Hollywood si každopádně prošel obnoveným zájmem o antiku i středověk. A nyní, podobně jako v 50. a 60. letech, sahá zpět po bibli. Nejslavnějšími případy kromě Desatera přikázání byly Král králů (1961) a Největší příběh všech dob (1965). Slavné jsou i starozákonní příběhy Samson a Dalila (1949) a Solomon a Sheba (1959), oblíbené byly i příběhy o raných křesťanech - Roucho (1953) a Ben Hur (1959).

Tehdy musel Hollywood reagovat na nástup televize a chtěl přilákat diváky zpět do kin na barevné širokoúhlé formáty. Nyní, v éře internetového stahování, bude totéž zkoušet přes 3D. Biblické velkofilmy byly populární i v „němé éře" ve 20. letech - mnoho filmů z 50. a 60. let již byly vlastně „remaky".

Naposledy byl Mojžíšův příběh v celovečerním kinoformátu zpracován v roce 1998 v animovaném snímku Princ Egyptský. Jinak je většina biblických příběhů v poslední době „odsouzena" spíše k televizním nízkonákladovým podobám - byť v nich často hrají poměrně známí herci.

Gods and Kings by mohl být největší, nejdelší a nejdražší hollywoodský film od dob  Intolerance (1916). Těžko říct, zda ale bude Spielbergův film podobně formálně převratný jako opus Davida W. Grifftithe. Rozhodně ale nechce být stejným komerčním propadákem.

 

Právě se děje

Další zprávy