Hobitovi a Bondovi se rýsuje naděje na resuscitaci

Kultura Kultura
8. 10. 2010 14:20
Zadlužené studio MGM jedná o řízeném bankrotu
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles -  Finančními těžkostmi zmítané studio Metro-Goldwyn-Mayer Inc.  jedná s věřiteli o plánu předem připraveného bankrotu.  V rámci něho by slavná značka vyměnila dluh v objemu více než čtyři miliardy za podíl ve firmě, kam by vložila práva na filmy o Jamesi Bondovi či dvoudílnou filmovou sérii Hobbit.

Dohoda by měla ukončit těžkosti studia se řvoucím lvem ve znaku a uvolnit cestu pro stále odkládané natáčení dvoudílné adaptace Tolkienova Hobita i pozastavenou třiadvacátou bondovku.  

Foto: Aktuálně.cz

Věřitelé mají rozhodnout o plánu do 22. října,  kdy firma plánuje požádat o ochranu před věřiteli. Režim bankrotové ochrany by pak chtěla opustit za zhruba 30 dní.

Pokud dojde ke smlouvě,  pak soukromá produkční firma Spyglass Entertainment - která už spolufinancovala filmy jako Star Trek a G.I. Joe -  poskytne v rámci restrukturalizace část majetku a sloučí své dvě divize s MGM výměnou za podíl 4,69 procenta v nové firmě.

Věřitelé by pak po odchodu MGM z bankrotové ochrany měli  vlastnit v nové firmě 95,3 procenta. Firma neposkytla seznam společností, kteří se účastní hlasování o restrukturalizaci a bankrotu. Mezi její největší věřitele však patří firmy Anchorage Advisors LLC, Highland Capital Management LP a miliardář Carl Icahn.

Kdysi dávno jedno z nejmocnějších hollywoodských studií točících ty největší filmy tížil dluh plynoucí hlavně z jeho prodeje v roce 2005. MGM se navíc v poslední době nedařilo přijít na trh s novými hity a těžce na ni dopadl propad poptávky po DVD.  Loni MGM vyprodukovalo jediný film.

Foto: archiv

Bondovky sice byly jedny z mála titulů, které MGM spolehlivě vydělávaly. Problém ovšem byl i ten, že poslední snímky s Piercem Brosnanem (Jeden svět nestačí, Zítřek nikdy neumírá) i druhý film s Danielem Craigem (Quantum of Solace) byly extrémně drahé, nebo až nesmyslně předražené.

Spor s odbory

Ani úspěšná restrukturalizace  ale hned neukončí zamotaný kruh, ve kterém se studio ocitlo. Není jasné, jak rychle se studio otřepe a získá kapitál na natáčení Hobita a Bonda, kteří by přitom mohli MGM velmi podstatně vylepšit účetní bilanci.

Bondovští producenti Michael Wilson a Barbara Broccoliová v dubnu oznámili, že veškeré práce na přípravě třiadvacátého filmu o Jamesi Bondovi byly pozastaveny na neurčito. Třetí film s Craigem v hlavní roli měl podle původních plánů přijít do kin v roce 2012 - u příležitosti padesátého výročí první bondovky Dr. No se Seanem Connerym v hlavní roli.

Natáčení Hobita, na které jako producent dohlíží autor Pána prstenů Peter Jackson, se mělo rozeběhnout už loni, ale film stále ještě nedostal oficiálně zelenou. Kvůli odkladům už z projektu odešel mexický režisér Guillermo Del Toro a před dvěma týdny finanční problémy vyvrcholily sporem s hereckými odbory.

Foto: Aktuálně.cz

Sedm velkých odborových svazů v USA, Kanadě, Austrálii a Británii vyzvalo své členy, aby v projektu odmítli účinkovat, protože převážně novozélandští herci obsazení do menších rolí prý nemají záruky týkající se minimální mzdy, pracovních podmínek ani následných plateb z prodeje DVD.

Ben Hur, Tom a Jerry

Hobita má MGM točit spolu se studiem Warner Bros, které patří firmě Time Warner. Pod toto zábavní impérium spadá i studio New Line Cinema, ve kterém vznikl Pán prstenů. Tři filmy z let 2001 až 2003, na jejichž popularitu by Hobit rád navázal, vydělal jen v kinech tři miliardy dolarů.

Další obrovské zisky plynuly z merchandisingu a několika postupně rozšiřovaných verzí DVD, které nabízely desítky bonusů, filmy o filmu i záběry nepoužité v kinech.  Nyní znovu začínají filmy vycházet na novém formátu blu-ray.

MGM vlastní více než 4000 titulů a televizních pořadů, kromě příběhů agenta 007 Jamese Bonda jsou to filmy s Růžovým panterem, Rocky či Tanec s vlky.

MGM dala přednost bankrotu před prodejem. Minulý měsíc obdržela firma nabídku na převzetí za dvě miliardy USD od indického konglomerátu Sahara India Pariwar. Dříve také odmítla od zmíněné firmy Time Warner nabídku na převzetí za 1,5 miliardy dolarů.

Peter Jackson na Comic-Conu
Peter Jackson na Comic-Conu | Foto: Reuters

Studio vzniklo v roce 1924, kdy podnikatel v zábavním průmyslu Marcus Lowe získal kontrolu nad společnostmi Metro Pictures, Goldwyn Pictures a Louis B. Mayer Pictures. Nová společnost Metro-Goldwyn-Mayer MGM přejala známé logo, kterého měla původně ve znaku společnost Goldwyn Pictures.

Největší slávy dosáhlo studio od 30. do 60. let minulého století. Tehdy natočila trháky jako Jih proti Severu, Ben Hur, Čaroděj ze země Oz nebo Doktor Živago; zaznamenalo úspěchy taktéž s hudebními filmy s Fredem Astairem, Genem Kellym nebo Elvisem Presleym. Do tohoto období patří i animovaná série Tom a Jerry.

Studio, které sídlí v Los Angeles, pohltila v roce 2005 skupina investorů pod vedením firem Sony Pictures a Comcast Studios. Předtím byl majitelem magnát Kirk Kerkorian, který naposledy koupil MGM v roce 1996 od pobočky krachující francouzské banky Crédit Lyonnais.

 

Právě se děje

Další zprávy