Hobit se nakonec bude natáčet na Novém Zélandu

Pavel Kroulík
27. 10. 2010 14:06
Tamní vláda připlatila studiu Warner Bros.
Foto: LA Times

Wellington - Dvoudílná adaptace Hobita nakonec vznikne na Novém Zélandu, kde režisér Peter Jackson natočil na začátku milénia trilogii Pán prstenů.  Oznámil to novozélandský premiér John Key po jednání vlády se zástupci Warner Bros.

Ještě v pondělí přitom odhadoval tuto možnost jen jako padesát na padesát. "Vláda a Warner Bros. dosáhly dohody, díky které se oba díly Hobita budou natáčet na Novém Zélandu ... a jsem rád, že jsme se takto domluvili," uvedl Key na středeční tiskové konferenci.

Byly důvodem odbory?

Pán prstenů nastartoval novozélandský filmový průmysl a podnítil zájem turistů o tuto zemi. Vláda se proto obávala odchodu filmařů a slíbila, že se do sporů vloží. "Natáčení Hobita poskytne nejen práci pro tisíce Novozélanďanů, navíc bude to stejně jako úspěšná trilogie Pán prstenů opět propagací Nového Zélandu ve světě," pochvaloval si tak po jednání premiér.

Hollywoodské studio  - a poměrně překvapivě i sám novozélandský rodák Jackson - už delší dobu naznačovalo, že uvažují o přesunu natáčení do zámoří. Za důvod označilo bojkot, který finančními problémy stíhanému projektu vyhlásily novozélandské filmové odbory.

 
Gimli a hobiti
Gimli a hobiti | Foto: Bleskově Zábava foto
Čtěte také:
Bilba Pytlíka si zahraje hvězda seriálu Kancl
Warneři dál hrozí Zélandu, že odvezou Hobita do Evropy

Odbory se bránily, že za tím je jen snaha studia o finanční nátlak a vylepšení podmínek - případně tedy pro výmluvu, protože už si producenti skutečně vyhlédli levnější lokaci.

Pán prstenů
Pán prstenů | Foto: New Line Cinema

Minulý týden odbory uvedly, že bojkot už je odvolán, ale Jackson prohlásil, že přesun je téměř jistý, neboť škody jsou nenapravitelné. Jacksonova manželka Fran Walshová, která na filmu spolupracuje jako producentka, dodala, Warneři by mohli využít lokace a studio Leavesden nedaleko Londýna, kde se nedávno natáčel mimo jiné Harry Potter. Některá média uváděla i Kanadu, nebo dokonce Českou republiku.

I vždy dobře informované periodikum Hollywood Reporter popisovalo situaci s tím, že protichůdné informace nelze ověřit. Nakonec se ale zdá, že studio skutečně použilo odboráře spíš jako štít a o přesunu zcela vážně neuvažovalo. 

Další úlevy

Natáčení, které má začít v únoru nebo březnu, už se blíží do předprodukční přípravy, filmaři mají vybrané konkrétní lokace, dokonce vybudovali některé stavby. Přesun za moře by skoro jistě znamenal další odklad i navýšení nákladů. Na druhé straně ale existují země, které filmařům dávají větší úlevy, navíc ekonomové upozorňují, že nataáčení může prodražit sílící novozélandská měna.

Peter Jackson na Comic-Conu
Peter Jackson na Comic-Conu | Foto: Reuters

Premiér Key každopádně uvedl, že vláda v rámci dohody s filmovým studiem předloží do parlamentu návrh na změnu částí zákoníku práce. "Chceme ubezpečit, že Nový Zéland je v této oblasti připraven poskytnout producentům jako je Warner Bros. jistotu, kterou při natáčení svých děl na Novém Zélandu potřebují," prohlásil.

Vláda na základě dohody také rozšíří finanční podporu natáčení Hobita a zaplatí studiu za každý díl navíc 7,5 milionu dolarů. Podle ekonomů by ostrovní stát mohla přijít ztráta projektu až na 1,5 miliardy dolarů.

V pondělí proti plánům přemístit natáčení Hobita do zahraničí protestovaly tisíce Novozélanďanů v několika městech; již minulý týden bylo v ulicích Wellingtonu na 1500 lidí včetně filmových techniků  s transparenty "Nezabíjejte Bilba" a „Irsko není Středozemě".

Důvodem novozélandského odborářského bojkotu byly stížnosti, že s nimi producenti nebudou jednat o minimálním platu, pracovních podmínkách nebo platbách z prodeje DVD. V tom je podpořilo sedm velkých svazů v USA, Kanadě, Austrálii a Británii.

O Vánocích 2012 a 2013.

Warner Bros. dali předminulý týden natáčení Hobita zelenou poté, co se vyřešily finanční problémy koprodukčního studia MGM. To chystá adaptaci spolu s Warner Bros. a studiem New Line Cinema. Když studio se řvoucím lvem ve znaku dosáhlo dohody s věřiteli a Hobit se přiblížil natáčení, předpokládalo se, že finanční spory s odbory skončí.

Ale vášně se naopak vyhrotily a čím dál víc sílily informace, že dvojfilm zas 500 milionů dolarů nevznikne na Novém Zélandu, jehož krajinu si většina fanoušků spojuje s Tolkienovou Středozemí.

Foto: New Line Cinema

Jackson, který na Hobita dohlížel jako producent, nakonec bude i režisérem nejdražšího natáčení všech dob. V červenci z tohoto postu odstoupil původně najatý Mexičan Guillermo Del Toro s tím, neustálé odsuny už mu začínají kolidovat s dalšími zakázkami. Hobit se má natáčet před 3D kamerami - což je informace, o níž se dlouho jen spekulovalo. Premiéry budou zřejmě o Vánocích 2012 a 2013.

V době sporů o místo natáčení poměrně producenti jméno nečekaně oznámili toho, kdo tvární hlavního hrdinu Bilbo Pytlíka. Za pokladem střeženým drakem Šmakem se s trpaslíky vydá Martin Freeman, hvězda britského televizního Kanclu, hlavní hrdina adaptace Stopařova průvodce po galaxii a jeden z protagonistů filmového leporela Láska nebeská.

Devětatřicetiletý herec, o jehož jméně se v poslední době nejvíc spekulovalo, sice poprvé nabídku odmítl, protože má hrát doktora Watsona v TV seriálu Sherlock, studio mu ale připravilo upravený natáčecí plán.

Padla i jména představitelů osmi trpaslíků, o dalších hercích producenti nehovořili. Stále také není oficiálně jisté to, o čem mluví již dlouho. Tedy zda se v Hobitovi objeví i hvězdy Pána prstenů - Ian McKellen jako čaroděj Gandalf, Andy Serkis coby znetvořený hobit Glum, případně Cate Blanchettová v postavě elfky Galadriel.

Dá se ale předpokládat, že po uklidnění situace se vše vrátí do zaběhaných marketingových kolejí. Producenti začnou dávkovat informace a znovu rozjedou spekulace fantasy fanoušků, na jejichž oddanosti odkládaný projekt do velké míry stojí.

 

Právě se děje

Další zprávy