Hledač pokladů Cage znovu našel zlatý důl

kf
7. 1. 2008 14:00
Americký žebříček kin má stejné vítěze jako minule
Lovci pokladů
Lovci pokladů | Foto: Falcon

Los Angeles - I po třetím víkendu je snímek Lovci pokladů: Kniha tajemství s Nicolasem Cagem v hlavní roli v čele zámořského žebříčku kin. Publikum je zjevně lačné po dobrodružstvích a la Indiana Jones, ale nechce čekat do května, kdy bude premiéra čtvrtého filmu s neohroženým archeologem.

Za jeho náhražku nechali diváci v pokladnách dalších 20,2 milionu dolarů. Spokojenost diváků je sice jen lehce nadprůměrná a spokojenost recenzentů hodně nízká.

New York Post napsal, že Šifra mistra Leonarda, kde lidé také neustále koukají do map a na různé symboly, vedle toho vyhlíží jako něco od Lva Nikolajeviče Tolstého.  Přesto už má film na kontě 171 milionů dolarů a pro Cage je to po sérii propadáků komerčně nejúspěšnější film.

Pravdou je, že výsledkům napomohl i slabší týden s jedinou premiérou. Oscaroví žadatelé už se předvedli a na nové blockbustery je brzy. Teď se čeká spíš na lesklý závěr sezony.

Já, legenda
Já, legenda | Foto: Aktuálně.cz

I proto se možná neutuchajícího zájmu dostává také post-katastrofické sci-fi Já, legenda s Willem Smithem coby údajně posledním přeživším člověkem na planetě Zemi: 16,4 milionu za víkend navršilo celkovou utrženou sumu od premiéry téměř k 230 milionům.

Film navíc startoval už v 36 dalších zemích a třetí víkend po sobě je v čele žebříčku zámořských tržeb, tentokrát se sumou 34 milionů dolarů. Hlavní nápor lze přitom očekávat až tento týden, kdy bude nasazeno větší množství kopií.

V Americe si výrazně polepšila velmi dobře hodnocená komedie Juno Jasona Reitmana o šestnáctileté těhotné dívce, která si připsala 16,2 milionů dolarů a celkově jich má 52. To při směšně nízkých nákladech znamená velmi výdělečný hit.

Na čtvrté místo jen těsně klesli Alvin a Chipmunkové s 16 miliony. Malých dětí, které dovedou přemluvit rodiče, aby s nimi šli na film o pištících digitálních veverkách, je pořád dost.

Remake japonského hororu One Missed Call o SMS zprávách, jež lidem v předstihu popisují jejich vlastní smrt, utržil 13, 5 milionu. Na první týden to není mnoho; zdá se, že po Kruhu a Nenávisti je hlad po asijském typu strašení poněkud zasycen.

Šesté místo patří politické satiře Soukromá válka pana Wilsona, kde Tom Hanks coby senátor zpronevěřuje peníze a financuje Al- Káidu.  Tentokrát to bylo 8,18 milionu a celkově 52, 6.

Vzhledem k blížícím se Zlatým Glóbům, kde má několik nominací, lze předpokládat, že se v žebříčku ještě nějaký čas udrží a nepůjde o komerční propadák, jak to zpočátku vypadalo.

Romantický snímek P. S. Miluji Tě překvapivě neopustil Top 10 a získal 8,2 milionu, takže se momentálně blíží čtyřicetimilionové hranici v celkovém součtu.

Hororový muzikál Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street se nejspíš stane typicky fajnšmekrovským filmem pro trochu odrostlejší děti a dětinské dospělé.

Keira Knightley v Pokání
Keira Knightley v Pokání | Foto: Working Title

V kinech se Johhnymu Deppovi a Timu Burtonovi vede nevalně. O víkendu utržil pouhých 5,4 milionu a celkově jich má 38,5. Náklady bez reklamy byly 50 milionů.

Top 10 uzavírá jeden z favoritů Glóbů i Oscarů - Pokání. Suma 5,12 milionu za víkend a 19,2 v celkových dosavadních tržbách však na rozdíl o jiných filmů v žebříčku neznamenají neúspěch.

Pokání je typem filmu, který vydělává dlouhodobě a jeho pověst se šíří mezi lidmi, takže pomalými krůčky vyroste z ošklivého uměleckého káčátka v komerční hit.

 

Právě se děje

Další zprávy