Lovec pokladů Cage kraluje USA a čeká další peníze

Reuters, kf
3. 1. 2008 13:30
Noví Lovci pokladů ulovili nejvíc diváků
Lovci pokladů
Lovci pokladů | Foto: Falcon

Los Angeles - První místo povánočního žebříčku amerických kin obhájil dobrodružný spektákl Lovci pokladů: Kniha tajemství. Po minulém týdnu, kdy shrábnul 65, 4 milionů, je nynější sklizeň 55, 4 milionů za pět dbnů na přelomu roku pro studio určitě vynikající výsledek.

I Nicolas Cage může otevírat šampaňské, neboť má právě svůj komerčně nejúspěšnější film, což ho po sérii propadáků (Rituál, Next) může těšit dvojnásob.

Dobré výsledky se podle předpovědí potvdí i v nadcházejícím prvním víkendu roku 2008, kdy přibude mezi jeho soupeře jediná novinka, thriller One Missed Call s Edwardem Burnsem.   

Spokojenost diváků (běžných uživatelů filmových databází z celého světa) je však jen lehce nadprůměrná a spokojenost amerických recenzentů hodně nízká.

New York Post napsal, že Šifra mistra Leonarda, kde lidé také neustále koukají do map a na různé symboly, vedle toho vyhlíží jako něco od Lva Nikolajeviče Tolstého. I pozitivní recenze vydolovaly nejvýš pochvalu typu "Když potlačíte veškerý smysl pro realismus, budete odměněni průměrně příjemnou zábavou" (Village Voice).

Alvin a Chipmunkové
Alvin a Chipmunkové | Foto: Bontonfilm

Ani na dalších místech asi nedojde k velkým změnám. Na druhém místě povánočního se držel typicky vánoční film Alvin a Chipmunkové (od tvůrců zhůvěřilého Garfielda), v němž se digitální veverky nadýchaly helia a kolovrátkově zpívají, jako když se páří Šmoulové se Čtyřlístkem.

To dovede jistě pobavit děti předškolního věku a dokonale mučit jejich rodičovský doprovod. Momentálně druhý nejvýdělečnější film první desítky (142 milionů na domácích tržbách) dokonce od minulého týdnu zaznamenal tříprocentní vzestup.

Na třetí místo klesla s 27,5 miliony postkatastrofická sci-fi s Willem Smithem: Já, legenda. Její dosavadní tržby činí téměř 195 milionů.

Od natěšených diváků, kteří vzali v premiérovém týdnu kina útokem, se postupně šíří šeptanda, že film po impozantním nástupu na začátku v druhé půli poněkud upadá a pointa je prý vysloveně stupidní. Zda je to pravda, se u nás můžeme přesvědčit od 10. ledna.

Čtvrté místo sumou 11,8 milionů obhájila z minula politická komedie Soukromá válka pana Wilsona o skutečném příběhu texaského kongresmana, který tajně pomáhal povstalcům v Afganistánu v jejich válce se Sověty.

Já, legenda
Já, legenda | Foto: Aktuálně.cz

Od superhvězd Toma Hankse a Julie Robertové i režiséra Mika Nicholse se však po dvou týdnech promítání nejspíš čekalo poněkud víc než necelých 35 milionů dolarů. To zatím nevystačí ani na honoráře hlavní dvojice. Divácké i kritické ohlasy jsou ovšem výborné.

I na pátém místě se setkáváme s inteligentní komedií. Režisér Jason Reitman na ně má po výtečném Děkujeme, že kouříte zřejmě patent. Příběh o školačce Juno, jež nechtěně otěhotní se spolužákem Pauliem, vyniká hereckými výkony mladičkých nadějných herců, Ellen Pageové (vynikla už předtím v "pedofilním thrilleru" V pasti) a Michaela Cery (nesmělý sympaťák z teenagerské komedie Superbad).

Na šesté místo se i díyk celkově slabšímu týdnu vydrápal z Top 20 druhý díl comicsového crossoveru Alien versus Predátor: Requiem. Celková suma necelých 27 milionů v pokladnách amerických kin ale napovídá, že třetího dílu se nejspíš nedočkáme.

Nedobře si vede rovněž melodrama P. S. Miluji Tě s Hilary Swankovou a Geraldem Butlerem v rolích manželů, jejichž lásku nenaruší ani smrt. Typicky vánoční snímek s tržbami 23, 4 milionů po dvou týdnech od premiéry nedává naděje , že by se z něj stala pro příští léta televizní klasika.

Veliké komerční zklamání přináší producentům bizarní hororový muzikál Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street. Spojení režiséra Tima Burtona a Johnyho Deppa ani s dopomocí Sachy Barona Cohena (alias Borata) nezplodilo dílo pro masy.

Johnny Depp ve filmu Sweeney Todd
Johnny Depp ve filmu Sweeney Todd | Foto: Aktuálně.cz

Osmimilionové tržby za minulý týden a celkový součet 26,7 milionů zařazuje hraný snímek spíše po bok loutkových filmů Noční můra před Vánoci a Mrtvá nevěsta, které Burton produkoval dřív. Holičovy produkční náklady (bez reklamy) okolo 50 milionů by vyžadovaly větší divácký nával.

Na chvostu zůstala parodie na klasické disneyovské pohádky Kouzelná romance, která si za minulý týden odnáší 6,5 milionu a celkově milionů 111. Diváci se sice dohadují, nakolik je film míněn nevážně a nakolik je ve svém záměru nepovedený, nicméně nadále na něj chodí.

 

Právě se děje

Další zprávy