Harry Potter porazil Bonda i Luka Skywalkera

Jan Pomuk Štěpánek
12. 9. 2007 11:50
Filmové série mají nového vládce, kouzelníka z Bradavic

Los Angeles - Až dosud byla nejvýdělečnější filmovou sérií sága Hvězdných válek a hned za ní se dotahovaly filmy s Jamesem Bondem. Pátý snímek s Harry Potterem teď dopomohl na vrchol kouzelnickým příběhům. Pro knižní a filmovou sérii J. K. Rowlingové to znamená další krok na cestě k   největší ikoně showbyznysu nového tisíciletí.

Star Wars už asi do žebříčku výrazně nepromluví, nicméně bondovská a potterovská série spolu ještě mohou svést zajímavý souboj. Hvězdné války dosud vydělaly 4,44 miliardy dolarů, tržby filmů o neohroženém kouzelníkovi se díky kasovnímu úspěchu páté adaptace se dostaly na 4,47 miliardy dolarů.

Foto: Aktuálně.cz

Přestože bylo v létě víc slyšet o poslední, sedmé knize série,  film Harry Potter a Fénixův řád nezahálel. Vydělal po celém světě 920 milionů dolarů, a stal se tak třetí nejúspěšnější potterovskou adaptací vůbec.

Studio Warner Bros má před sebou ještě dvě pokračování a pokud se budou držet úctyhodného průměru 880 milionů dolarů na díl, měl by filmový Potter vydělat přes šest miliard dolarů.

"Máme před sebou ještě dva filmy a je neuvěřitelné jen pomyslet, jakých výšin může série dosáhnout na konci dekády," říká Dan Fellman,  šéf americké distribuce Warner Bros. Knihy a hlavně filmy jsou naplněním pojmů globální hit, globální úspěch a globální marketing.

James Bond,  jediný relevantní Potterův soupeř pocházející ze studií Sony, sice nedosahuje takových průměru a stamiliony k sobě skládá v menších krocích; jeho výhodou ale je, že agentská série není omezena sedmi díly.

Skoro jistě přijde Bond s novými dobrodružstvími i po roce 2010, kdy by se adaptace závěrečného, sedmého potterovského dílu měla objevit v kinech. Zatím od sebe Bonda a Pottera dělí v intencích miliardového závodu směšných osmdesát milionů dolarů.

Pokud má někdo šanci Bonda, Pottera nebo Star Wars ohrozit, je to série o Spider-Manovi. Má za sebou teprve tři díly, ale na kontě už 2,5 miliardy dolarů.

Bez šance by nebyli ani Piráti z Karibiku -  tři díly s průměrem 893 milionů dolarů vydělaly dohromady 2,7 miliardy dolarů, což z filmů s Johnny Deppem dělá pátou nejúspěšnější filmovou sérii všech dob.

Do první pětky se ještě vměstnal Pán prstenů, ve třech dílech vydělali šikovní hobitové dohromady  2,9 miliardy. V pětici nejúspěšnějších sérií jsou zastoupena všechna důležitá hollywoodská studia.

Hvězdné války - Pomsta Sithů
Hvězdné války - Pomsta Sithů | Foto: www.starwars.com

Žebříček nejvýnosnějších filmových sérií také mimo jiné ukazuje, že kritizovaný trend stále bombastičtějších rozpočtů mívá své opodstatnění, alespoň co se byznysu týče.

Hollywoodští producenti mívají přesný odhad  a pak dokážou být štědří. Z první desítky nejdražších filmů všech dob je totiž polovina zastoupena v některém ze snímků  patřících do desítky nejúspěšnějších sérií.

 

Právě se děje

Další zprávy