Star Wars měly třicetiny

jps, BBC
28. 5. 2007 13:00
Sága ještě nekončí. George Lucas chystá seriál
Foto: Reuters

Los Angeles - Před třiceti lety, 25. května 1977, se konala premiéra filmu, který měl v následujících letech zcela změnit svět nejen filmového umění, ale i celé pop kultury. Svět spatřil první díl ságy Hvězdných válek, pravděpodobně nejcitovanějšího a nejikoničtějšího díla moderní pop kultury vůbec.

Když v 70. letech nadějný, ale nijak hvězdný režisér George Lucas přinesl šéfům studia 20th Century Fox projekt Hvězdných válek, žádné nadšení nevyvolal. Naopak, musel slíbit, že se vzdá režisérského honoráře výměnou za podíl z tržeb a práva na "přidruženou výrobu" - tedy soundtrack, suvenýry a vůbec věci spojené s filmem.

Později ale šéfové studia splakali . Hloupý - ale kouzelně udělaný film, jak sérii popsal jeden z hlavních představitelů původní trilogie Harrison Ford, byl kasovním trhákem a vše s ním spojené se prodávalo skoro samo. Lucasovi navíc zůstala i práva na pokračování.

Díky penězům, které tak získal, mohl rozvíjet i trikové studio Industrial Light and Magic, které později pracovalo na Terminátorovi či Jurském parku.  Podle časopisu Forbes sága dodnes vydělal 25 miliard dolarů, z toho zhruba 80 procent připadá na prodej postaviček, triček, komiksů, počítačových her a  hrnečků.

Snímek nabídl uprostřed 70. let nevídanou podívanou za nevídanou cenu. Rozpočet prvního dílu by dnes nepokryl ani herecké honoráře středně velké produkce. Lucas natočil první díl za 11 milionů dolarů a protože překročil plán o čtrnáct dní, dalo mu prý práci přesvědčit Fox, aby projekt nestornovali.

Foto: Reuters

Povedlo se a vesmírná pohádka s westernovými prvky  nabídla to, co do té doby nebylo na plátnech k vidění: akční souboje kosmických lodí, světelné meče i nejrůznější vesmírné rasy. A nejen to: přinesla celý nový svět s vlastní mytologií dobra a zla.

Lucas nově převyprávěl mýty o putování mladého hrdiny, který musí najít sám sebe, ale i vyšší smysl. Stal se de facto architektem nového náboženství, které v době definitivního nástupu masové kultury balí metafyzické otázky do stravitelné formy.

Foto: Reuters

Tři roky po  prvním dílu pak přišel další mix akce, triků a pohádky, pokračování nazvané Impérium vrací úder (dnes pátý díl). V roce 1983 se diváci dočkali prvního vyvrcholení, Návratu Jediho.

Číslování vypadá na první pohled trochu nesmyslně, jako třetí v pořadí totiž diváci skutečně viděli šestý a závěrečný díl. Když Lucas s Hvězdnými válkami začínal, měl prý v hlavě připravenou devítidílnou ságu, kvůli náročnosti triků ale začal natáčet odprostředka.

Z původních devíti dílů nakonec zbylo šest a na "opravdové" první tři díly si diváci museli počkat přes patnáct let. V roce 1997 se na plátna vrátila původní trilogie s vylepšenými triky a scénami navíc, až o dva roky později byla hotova Epizoda I - Skrytá hrozba, kterou celá sága časově začíná.

Kritika a skalní fanoušci ji ale nepřijali s nadšením. Jen o trochu lepšího přijetí se v roce 2002 dostalo Epizodě II - Klony útočí. Za nejpovedenější z nových dílů je považována Epizoda III - Pomsta Sithů, která měla premiéru před dvěma lety.

George Lucas tak po osmadvaceti letech uzavřel filmovou sérii, která mu definitivně změnila kariéru. Dnes už je skoro stoprocentně jisté, že se fanoušci dalších dílů nedočkají. Což ovšem neznamená, že kult Hvězdných válek upadá.

V Londýně je v současné době k vidění obří výstava a časopis Time teď pozval Lucase na večeři pro sto nejvlivnějších lidí. Režisér tu prozradil, že chystá pokračování i když původní série je asi definitivně u konce a následovat budou jen seriály a televizní filmy.

 

Právě se děje

Další zprávy