Mezi filmy roku míří gay starosta a mládnoucí stařec

10. 12. 2008 14:15
Američtí a kanadští kritici mají rádi i VALL-Iho
Brad Pitt ve filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona (rozklikni pro velkou verzi)
Brad Pitt ve filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona (rozklikni pro velkou verzi) | Foto: archiv

Los Angeles - Koncem roku se tradičně sbíhají ankety o nejlepší filmy roku. Dílčí a více či méně prestižní hlasování dávají nápovědu k tomu, které snímky budou v únoru příštího roku obdařeny Oscarem - cenou, jež i malým filmům dovede přinést proslulost a s ní zvýšený zisk.

Než se ale naplno rozjede obchodnická mašinérie okolo filmového umění, dozvídáme se zatím o hlasováních filmových kritiků, jež jsou mimo jiné příležitostí, jak se seznámit s názvy filmů, které bychom neměli minout.

Čeští diváci ovšem mají spíš smůlu, zdejší distributoři poněkud otálejí s nasazením některých filmů, o nichž se mluví.  A není to vždycky jen tím, že by si zámořská studia schovávala potenciální uchazeče o ceny na prosinec.

Milk
Milk | Foto: Aktuálně.cz

Kupříkladu Výměna s Angelinou Jolie se do českých kin dostane 8. ledna 2009, Podivuhodný případ Benjamina Buttona 5. února, Milk 12. února a Grand Torino a Duel Frost/Nixon 19. února. Doubt, The Reader, The Visitor, Nothing But the Truth, Wrestler a Slumdog Millionaire v distribučním výhledu dosud hlášeni nejsou.

Broadcast Film Critics Association (BFCA), skládající se z více než 200 amerických a kanadských kritiků, zatím vyhlásila nominace. Mezi nejlepší filmy roku vybrala životopisný snímek Milk o prvním homosexuálním starostovi v USA Harveym Milkovi a fantaskní romanci Podivuhodný případ Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button) o muži, který se narodí jako stařec a postupně mládne.

VALL-I (WALL-E)
VALL-I (WALL-E) | Foto: Aktuálně.cz

Milka natočil nezávislý režisér Gus Van Sant (Mé soukromé Idaho, Dobrý Will Hunting, Slon), Benjamina Buttona David Fincher (Sedm, Klub rváčů, Zodiac)

Těmto filmům podle dosavadních názorů, jež se dají vyčíst z recenzí, dává přednost většina kritiků. V nominační desítce je doplňují Výměna (Changelling), Temný rytíř (The Dark Knight), Doubt (Pochybnost), Duel Frost/Nixon, The Reader (Předčítač), Slumdog Millionaire (Milionář ze slumu), The Wrestler (Zápasník) a VALL-I (WALL-E).

The Los Angeles Film Critics Association (LAFCA) své ceny vyhlásila již jako konečné: vybrala 3D animovaný snímek VALL-I o osamělém robotovi uklízejícím znečistěnou planetu Zemi, za ním následoval netradičně realisticky pojatý comics Temný rytíř, jenž líčí v duchu kriminálního dramatu souboj superhrdiny Batmana a šíleného zlosyna Jokera.

Nominace BFCA reprezentují spíše názor lidí, kteří mají odstup od hollywoodského businessu, zatímco LAFCA - už dle názvu - dokazuje, že mají blízko k velkým studiím v LA, potažmo Hollywoodu, a těší se ze svého vlivu na lidi pracující u filmu.

Temný rytíř (The Dark Knight)
Temný rytíř (The Dark Knight) | Foto: Aktuálně.cz

Nicméně volba VALL-Iho působí přece jen poněkud překvapivě. V oscarové sezóně totiž kritici obvykle upřednostňují dramata akcentující lidské slabosti před humornými animovanými snímky.

Zdá se však, že VALL-I, jenž je dosud nejsmutnějším dílem, jaké vyrobilo animační studio Pixar, si své ocenění zasloužil. LAFCA navíc potvrdilo, že se zaměřuje hlavně na filmy, které již byly úspěšné i divácky. VALL-I celosvětově utržil 490 milionů dolarů a Temný rytíř se blíží v celkových tržbách k jedné miliardě.

LAFCA rovněž ocenila Heatha Ledgera, jenž po natáčení Temného rytíře předčasně zemřel na předávkování léky, jako nejlepšího herce ve vedlejší roli za jeho postavu Jokera.

Za nejlepšího herce v hlavní roli LAFCA vyhlásila Seana Penna v dramatu Milk a herečku Sally Hawkinsovou v britském snímku Happy-Go-Lucky od režiséra Mika Leigha, kde ztvárnila učitelku, která rozčiluje své okolí nemístným optimismem.

Slumdog Millionaire
Slumdog Millionaire | Foto: Reuters

Nejlepší herečkou ve vedlejší roli byla podle LAFCA Penelope Cruz ve snímku Woodyho Allena Vicky Christina Barcelona coby zneuznaná hysterická malířka.

Další Brit Danny Boyle byl oceněn jako nejlepší režisér za snímek Slumdog Millionaire o chudém indickém mladíkovi, který se zúčastní televizní soutěže Chcete být milionářem.

Nominace "konkurenční" kritické asociace BFCA nabízejí ještě jisté napětí; až do 8. ledna nebude jisté, kdo vyhraje. Kromě výše uvedené desítky nominací na nejlepší film byly zveřejněny i šestice nominovaných v hereckých kategoriích.

Mezi nejlepší herce se dostali Sean Penn v Milkovi, Frank Langela v Frostovi/Nixonovi, Mickey Rourke ve Wrestlerovi, Clint Eastwood v Gran Torinu, Brad Pitt v Benjaminu Buttonovi a Richard Jenkins ve snímku The Visitor (Návštěvník).

Mickey Rourke (The Wrestler)
Mickey Rourke (The Wrestler) | Foto: Aktuálně.cz

U hereček v hlavní roli to byly Angelina Jolie ve Výměně, Cate Blanchett v Benjaminu Buttonovi, Meryl Streep v Doubt (Pochybnost), Anne Hathaway v Rachel Getting Maried (Rachel se vdává), Kate Beckinsale v Nothing But the Truth (Nic než pravda) a Melissa Leo ve Frozen River (Zamrzlá řeka).

Šestici nominovaných herců ve vedlejší roli tvoří Josh Brolin a James Franco (oba za snímek Milk), Robert Downey Jr. za komedii Tropická bouře, Phillip Seymour Hoffman na Doubt a Heath Ledger za Temného rytíře.

V kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli byly zmíněny Penelope Cruz za Vicky Christina Barcelona, Viola Davis za Doubt, Vera Farmiga za Nothing But the Truth, Taraji P. Henson za Benjamina Buttona, Marisa Tomei za Wrestlera a Kate Winslett za snímek The Reader (Předčítač).

Oscarový ceremoniál proběhne 22. února a mnohé o něm napovědí i nominace na Zlaté Glóby, které budou známy už tento čtvrtek.

 

Právě se děje

Další zprávy