Fresh Film Fest zavede domů k upírům i Santa Clausovi

kf
23. 8. 2011 8:20
Festival uvede výběr debutů ze světových festivalů

Praha - Osmý ročník Fresh Film Festu, festivalu zaměřeného na celosvětovou debutovou a studentskou tvorbu, nabídne od 24. do 28. srpna v Praze téměř 120 snímků v soutěžní i nesoutěžní části.

„Oproti loňsku jsme posílili právě nesoutěžní program s celovečerními debutovými filmy, tj. s prvními nebo druhými snímky daného režiséra. Řada z nich prošla festivaly v Cannes, Berlinale či Sundance. Jejich společným jmenovatelem je progresivnost, neotřelost a novátorství a také to, že je jinde než u nás neuvidíte " říká Martin Pošta, ředitel festivalu.

Ještě než se rozjede maratón filmů a doprovodných akcí, mohou zájemci vidět zdarma některé z krátkých snímků při filmové procházce Fresh Film Walk ve čtvrtek 11. srpna na náplavce pod Rašínovým nábřežím.

Téma vzdoru

Letošní téma vzdoru se neodrazilo pouze ve vizuálu „vyfoukaných" obličejů, ale i ve výběru nesoutěžních filmů i v doprovodných akcích. V rámci festivalu budou promítnuty obě celovečerní části kontroverzního díla Elitní jednotka / Tropa de Elite brazilského režiséra Josého Padilhy.

První díl, který byl Padilhovým celovečerním debutem, na Berlinale 2008 získal Zlatého medvěda a následně do své sbírky zařadil více než 30 ocenění ze světových přehlídek. Paradokumentární autentický debut, pojednávající o drsných střetech jednotky BOPA s drogovými mafiemi v Rio de Janeiru, do značné míry režisér postavil na skutečných událostech. Elitní jednotka 2 z roku 2010 se ihned po uvedení stala divácky nejúspěšnějším brazilským filmem. U nás ještě nebyla k vidění ani na DVD.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com


Snímek The Yes Men Fix The World dokumentuje nápadité a humorné „kousky" dnes už dvou světoznámých aktivistů (Andy Bichlbaum a Mike Bonanno), kteří se proměňují ve falešné vrcholové manažery obřích korporací, aby jejich jménem v médiích či na konferencích činili zásadní prohlášení, a upozorňovali tak na problémy těchto společností.

K velkým „tahákům" bude jistě patřit akční snímek Žluté moře / Hwanghae nadějného korejského režiséra Na Hong-jina, který před třemi lety překvapil kritiku i diváky prvotinou Bílé maso. Celá produkce filmu spolkla 300 dní, z nichž 170 strávil štáb přímo na place. Ve filmu je 250 akčních scén, snímek byl uveden na letošním festivalu v Cannes.

Do tématu vzdoru také zapadá provokativní mystifikační dokument o streetartové scéně Banksy: Exit Through the Gift Shop založený na pátrání po legendárním streetartistovi a graffiti writerovi Banksym.

Komplexní a sugestivní pohled na situaci kolem předloňských prezidentských voleb v Íránu nabízí německo-íránský snímek Věznice Írán / The Green Wave režiséra Ali Samadi Ahadiho uvedený v Sundance. Kombinuje animovaný film, záznamy z mobilních telefonů, citace bloggerů i výpovědi respondentů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com


Diváci se dočkají i uvedení provokativních televizních skečů belgického kabaretního sdružení Neveneffecten. Nejkontroverzněji zapůsobila jejich TV show BASTA, kde mystifikace zmátly nejen diváka, ale i významné instituce a vyvolaly v zemi mediální bouři. Členové Neveneffecten přijedou svůj program osobně uvést.

Zahajovací a závěrečný film

Fresh Film Fest zahájí americký film Blue Valentine, druhý počin režiséra Dereka Cianfrance, v hlavních rolích s Ryanem Goslingem (Drive, All Good Things) a Michelle Williams (Prokletý ostrov, Zkrocená hora, Dawsonův svět), která byla za snímek nominována na Oscara.

Foto: Reuters

Na závěr festivalu bude promítnut celovečerní Rare Exports finského režiséra reklam a videoklipů Jalmari Helandera. Snímek ve fantaskní dobrodružné atmosféře a s nadsázkou vypráví, co se stane, když americká korporace objeví za polárním kruhem místo, kde dlí opravdový Santa Claus. Film volně navazuje na krátkometrážní hříčku Rare Exports Inc., která se stala senzací YouTube, a na její variaci Rare Exports: The Official Safety Instructions.

Do života St. Germainových, typické upírské rodinky žijící na belgickém předměstí, diváky zavede belgický film Upíři / Vampires, fiktivní dokument režiséra Vincenta Lannoo, který s vtipem využívá současného populárního upírského fenoménu.

Atmosférický snímek Země kůlů / Stake Land od amerického nezávislého filmaře Jima Mickleho - vzývaný jako nejlepší americký horor posledního roku - lze popsat jako mix opět upírského filmu s chmurnou postapokalyptickou vizí Cesty Cormaca McCarthyho v hávu westernové estetiky.

Osobitě stylizovaný epos Poll na hranici hyperrealismu a fantaskní metafory vychází volně ze života a díla dnes zapomenuté německé básnířky Ody Schaefer. Film o dobře postavené německé rodině v Pobaltí v předvečer první světové války natočil Chris Kraus, německý režisér s estonskými kořeny.

Snímek Poslední mlčení / Das letzte Schweigen režiséra Barana bo Odara nabídne mix melodramatu a thrilleru v příběhu školačky z německého maloměsta, která jednoho letního dne zmizí a její kolo je nalezeno na stejném místě, kde před dvaceti třemi roky došlo k vraždě dívky ze stejného města.

K vrcholům má patřit uvedení kultovního komediálního seriálu Police Squad! z roku 1982. Tento šestidílný projekt trojice Zucker, Abrahams, Zucker, který u nás nikdy neběžel, předcházel sérii filmů Bláznivá střela. Diváci se opět setkají s postavou poručíka Franka Drebina a řadou gagů, z nichž některé byly použity později v celovečerních filmech.

Fresh Film Fest letos také uvede dvě celovečerní díla inspirovaná legendárním spisovatelem fantastiky H. P. Lovecraftem, která vyprodukoval spolek H. P. Lovecraft Historical Society. Stylizovaný němý film s expresionistickými prvky Volání Cthulhu / The Call of Cthulhu se objevil na více než 30 festivalech po světě a odnesl si několik ocenění. Druhým je Šepot v temnotách / The Whisperer in Darkness inspirovaný kinematografií 30. let minulého století (Frankenstein, Dracula, King Kong) a vědeckofantastickými béčky 50. let.

Soutěžní program

Fresh Generation, mezinárodní soutěž prvních a druhých celovečerních filmů, obsahuje šest snímků: filmy Jess + Moss režiséra Clay Jetera a Bellflower Evana Glodella, oba pocházející z nezávislé americké produkce a uvedené na festivalu v Sundance, sci-fi drama s prvky thrilleru Transfer chorvatsko-německého režiséra Damira Lukačeviće či mexické Nežádoucí účinky / Reacciones adversas režiséra Davida Michana. Doplní je Sráč / Gandu kalkatského režiséra, kameramana a producenta Kaushika Mukherjee (alias Q) a drsná výpověď Tilt režiséra Viktora Chouchkova reprezentující Bulharsko.

Foto: archiv

Konfrontace, mezinárodní studentská soutěž, uvede 15 snímků studentů filmových škol z Austrálie, Estonska, Francie, Chorvatska, Izraele, Kuby, Německa, Nizozemska, Norska, Polska, Rumunska, Ruska, USA a Velké Británie.

Mezinárodní soutěž animovaných a experimentálních studentských filmů, Theatre Optique, představí 16 filmů včetně dvou z ČR (na studentského Oscara nominovaný Graffitiger režiséra Libora Pixy a Life is a Bitch Michaely Hoffové). Ve Fresh Czech, české studentské soutěži, uvidí diváci 10 vybraných snímků studentů tuzemských škol.

Festival nabídne také možnost zúčastnit se několika workshopů, taneční představení Found & Lost i prezentaci nezávislého studia Amanita Design, jež proslavily hry Samorost 1 a 2 a Machinárium.

Více informací o celém programu na www.freshfilmfest.net

 

Právě se děje

Další zprávy