Fotbalové EURO 2012 bude mít svůj film. Z Česka

Irena Hejdová Irena Hejdová
13. 10. 2008 7:30
Kontroverzní producent připravuje fotbalový film
Takto zápasí o míč kapitán Tomáš Ujfaluši a útočník Martin Fenin.
Takto zápasí o míč kapitán Tomáš Ujfaluši a útočník Martin Fenin. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Fotbaloví fanoušci se dočkají nového českého filmu z prostředí zeleného trávníku. Zahraje si v něm i Milan Baroš?

Připravovaná Fotbalová jedenáctka vypráví o dvou konkurenčních týmech z česko-polské hranice - poprvé se hrdinové střetnou ještě jako děti v roce 1992, podruhé o 20 let později na mistrovství Evropy.

Z bývalých nadějných žáčků jsou po letech dospělí muži, kteří se neváhají znovu vrhnout do bojů na zeleném pažitu.

Fotbalovou jedenáctku by měl natáčet režisér Jiří Chlumský. Ten má na kontě krom komedie Stůj nebo se netrefím či krimi Prachy dělaj člověka řadu televizních filmů a seriálů - mimo jiné i aktuální Ošklivku Katku, Místo v životě či Hop nebo trop. Scenáristicky se na filmu podílí autor scénáře Veni vidi vici Radan Dolejš společně s Janem Rokůskem.

Producent Jan Nejedlý film koncipuje jako promo pro evropský fotbalový šampionát EURO 2012. Ten proběhne v Polsku a na Ukrajině. Nejedlý tvrdí, že s UEFA aktuálně jedná o záštitě nad projektem.

Milan Baroš při diskuzi s norským rozhodčím Haugem.
Milan Baroš při diskuzi s norským rozhodčím Haugem. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

„Přímo s centrálou UEFA konzultujeme projekt od začátku, o záštitu jsme požádali v září," říká Nejedlý, který prohlašuje, že v těchto dnech probíhá i jednání s Českomoravským fotbalovým svazem.

Fotbal je v Česku populárním sportem, ve filmu ale zatím příliš velké uplatnění nenašel. Jakub Sluka před čtyřmi lety natočil komedii Non Plus Ultras o partě fotbalových fanoušků v podání Davida Novotného či Matěje Hádka.

Poněkud tupého fotbalového fanouška ztvárnil i Jiří Macháček v Hřebejkově filmu Horem pádem ze stejného roku. Konkurenční hokej má svůj filmový obraz v Najbrtových Mistrech.

Asi nejslavnějším českým fotbalovým filmem zůstává prvorepubliková adaptace Bassovy Klapzubovy jedenáctky.

V současné době probíhá literární příprava scénáře Fotbalové jedenáctky, natáčet by se mělo v druhé půli příštího roku. Podle Unie filmových distributorů by film měl vstoupit do kin počátkem roku 2010, tedy dva roky před vlastním šampionátem.

Fotbalisté Kolína se radují. Po dlouhém obléhání branky Schalke dostali míč konečně do sítě.
Fotbalisté Kolína se radují. Po dlouhém obléhání branky Schalke dostali míč konečně do sítě. | Foto: Jiří Šidliák, Reuters

„To je záměr, dva roky před šampionátem půjde film do kin, těsně před šampionátem by tak mohlo proběhnout televizní uvedení," plánuje Nejedlý.

Nejedlý má s filmem velké plány, hovoří o distribuci v celé střední Evropě - krom Česka a Slovenska by film podle něj měl běžet i v Německu, Maďarsku, Polsku či na Ukrajině.

Film připravuje Nejedlého společnost Metropolitan film, která má na kontě i právě dokončovanou romantickou komedii z golfového prostředí Veni vidi vici.

Koproducentem je česká společnost Urania. „Jednáme také s několika generálními partnery, jsou to nadnárodní společnosti a mají velký zájem," prohlašuje Nejedlý.

Jan Nejedlý proslul nejen jako jeden z producentů teenagerských Expertů, ale i díky přetahované o práva k filmu Saxana - veletrh strašidel. Hlásí se i k producentství populárních Snowboarďáků, na tomto filmu ale participoval pouze ve fázi postprodukce.

Trenér Petr Rada je s průběhem tréninků v Kunicích spokojen.
Trenér Petr Rada je s průběhem tréninků v Kunicích spokojen. | Foto: Ondřej Besperát

Stránky společnosti Metropolitan film zmiňují i jeho další ambiciózní plány - například pokračování filmu Bony a klid 2 i s Janem Potměšilem v hlavní roli a dle scénáře Radka Johna.

Fotbalovou jedenáctku by měla koprodukčně podpořit česká, slovenská i polská televize. Právě z Polska podle Nejedlého vzešel impuls k natočení filmu. „Už v únoru nás oslovil polský fotbalový svaz, který chtěl udělat promo k nadcházejícímu šampionátu."

Nejedlý hovoří o tom, že neoficiálně už jedná o koprodukci s Českou televizí, ta ale ústy Anny Freimannové z tiskového útvaru o ničem neví. "Takový film u nás není," říká Freimannová."S panem Nejedlým spolupracujeme jen na Veni vidi vici."

Mezinárodní koprodukci by mělo odpovídat i herecké obsazení, jedná se prý i o účasti fotbalových hvězd typu Milana Baroše, Tomáše Rosického či Petra Čecha.

„Máme už konkrétní jména, nerad bych o tom teď mluvil, ještě nejsou podepsané smlouvy," říká Nejedlý.

Rozpočet činí 70 - 100 milionů korun. „Chceme aby se český film dostal za české hranice," prohlašuje Nejedlý a jen v ČR očekává návštěvnost 400 až 600 tisíc diváků.

 

 

Právě se děje

Další zprávy