Fond kinematografie rozdělil letos už 266 milionů

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 11. 2008 7:30
Stát podpořil Občanský průkaz, Nebela i Líbáš jako Bůh
Líbáš jako Bůh
Líbáš jako Bůh | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V relativní tichosti letos rozhoduje Státní fond na podporu a rozvoj české kinematografie o podpoře pro připravované české filmy, české filmové festivaly a česká kina.

Celkem přitom bylo v průběhu roku 2008 podpořeno už 151 projektů úhrnnou částkou 266 milionů korun.

Fond je financován z více zdrojů, největší část příjmů v letošním roce činí podle tiskové zástupkyně ministerstva kultury Renaty Slámkové příjmy z reklamy od ČT.

"Všechny zdroje Fondu jsou přesně popsané v zákoně o Fondu v § 7," dodává Slámková s tím, že další část příjmů tvoří příjmy z obchodování s filmy a rovněž čerpaná dotace ze státního rozpočtu.

Letošek ještě není uzavřený, podle Slámkové budou kompletní údaje k dispozici na konci prosince.

"V průběhu podzimu rada rozdělila ještě další granty a jejich zveřejnění se zpracovává, některé projekty se naopak nedaří realizovat a dotace se ruší," vysvětluje Slámková. Rada podle ní bude zasedat ještě ke konci roku.

Poprvé letos - tehdy ještě devítičlenná - Rada Státního fondu rozhodovala na začátku února letošního roku. Podpořila tehdy 41 projektů, zamítla 47. Celkem rozdělila částku 71 652 000 korun.

V tomto kole získala nejvyšší sumu 15 milionů korun adaptace komiksu Alois Nebel. O pět milionů méně si odnesla Ondříčkova chystaná detektivka Ve stínu koně.

V dalším kole na konci března rada rozdělila 48 718 600 korun mezi 25 projektů a navýšila rozpočty dalších tří o 25,5 milionu. ¨

Nejvyšší částkou 12,5 milionu byl podpořen monumentální projekt producenta Čestmíra Kopeckého a režiséra Martina Šulíka Zlatá šedesátá.

Po osmi milionech připadlo filmům Zemský ráj to napohled v režii Ireny Pavláskové a Hlava-ruce-srdce Davida Jařaba. Sedm milionů dostal Radim Špaček na chystaný film Pouta podle scénáře Ondřeje Štindla.

Sedm milionů získal i Julius Ševčík na film Normal. 6 milionů získaly právě natáčené Mašínovy Tři sezony v pekle. Po dvou milionech dostaly přehlídky festivaly v Jihlavě, Academia Film Olomouc, Fresh Film Fest a LFŠ.

Tři sezony v pekle
Tři sezony v pekle | Foto: Aktuálně.cz

Napotřetí podpořila Rada fondu devět projektů ve výši 4 748 000 korun.

Tyto peníze šly převážně nikoli na výrobu, ale na propagaci a distribuci - mimo jiné filmu René Heleny Třeštíkové či na Festival evropských filmových úsměvů.

Čtvrtá letošní část podpor v úhrnné výši 42 966 000 korun mířila za 44 projekty. Hlasovalo o nich 6 až 7 členů Rady, největší částka 6,5 milionu korun připadla na film Jitky Rudolfové Zoufalci.

Čtyři  miliony získala romantická komedie Líbáš jako Bůh Marie Poledňákové, po dvou milionech filmy 68 a Dcery 50. let.

Rada Státního fondu pak rozhodovala i popáté, když schválila celkem 29 dalších projektů v celkové výši téměř 73 milionů korun. Nejvíc z této částky připadlo chystané šabachovské adaptaci Ondřeje Trojana Občanský průkaz, která získala 12 milionů korun.

Zemský ráj to napohled: Vilma Cibulková (uprostřed)
Zemský ráj to napohled: Vilma Cibulková (uprostřed) | Foto: Aktuálně.cz

O milion méně získal projekt Sudetenland/Sever, po deseti milionech pak připravované filmy Kuky se vrací a Habermannův mlýn. Devět milionů má animovaný Záboj a Mlhouš u husitů, šest natáčená pohádka Peklo s princeznou.

Původně dvanáctičlenná rada Státního fondu na podporu a rozvoj české kinematografie má nyní sedm členů. Jejím předsedou je Miroslav Zelínský, členy střihač Alois Fišárek, filmová publicistka Helena Bendová, Katarína Bartošová-Benčičová, Jiří Blažek, Josef Hanuš a Boris Masník.

Podle Slámkové rada zasedá přibližně jednou měsíčně. Dříve byly prostředky rozdělovány ve dvou ročních kolech závislých na dvou ročních uzávěrkách, nyní se žádosti přijímají průběžně; tak o nich rada i rozhoduje.

Členy do rady volí Poslanecká sněmovna, delší dobu ale žádný nový nepřibyl.  „Čekáme, kdy bude tento bod zařazen na program jednání," říká Slámková.

Do Sněmovny už byl do PS PČR zaslán návrh nových kandidátů a žádost o jejich dovolbu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy