Filmový železničář Nebel má od státu 15 milionů korun

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 3. 2008 9:00
Státní fond kinematografie rozděloval granty
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Grantová komise rozdělila filmařům v první části podpor pro letošní rok 71,65 milonu korun. Rada Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie podpořila celkem 41 projektů a ještě o něco víc zamítla - 47.

Nejvyšší, patnáctimilionovou dotaci získala chystaná adaptace komiksu Alois Nebel v režii Tomáše Luňáka a produkci Negativu.

Druhou nejvyšší částku, deset milionů korun si připsal David Ondříček na detektivku Ve stínu koně podle scénáře Marka Epsteina. Pět milionů připadlo Juraji Herzovi na dlouho připravovaný horor Tma, necelých pět milionů získal i Jan Němec na Heart Beat a Maur Film  na třetí pokračování animovaného Fimfára.

Po dvou milionech si odnesl připravovaný debut ze Zlína Proměny, dokumentarista Karel Vachek na připravovaný Tmář a jeho rod a dvojice jeho kolegů Vít Klusák a Filip Remunda na film o radaru nazvaný Český mír.

Fimfárum 3: O kloboučku s pérkem sojčím - Rychlomil a Siloslav
Fimfárum 3: O kloboučku s pérkem sojčím - Rychlomil a Siloslav | Foto: Aktuálně.cz

Další dokumentaristi si připsali částky do jednoho milionu; je mezi nimi mystik Otakáro Maria Schmidt se Salesiány, Helena Třeštíková s portrétem narkomanky Katky, Linda Jablonská s Cestou za poznáním či Ivan Vojnár s Cinematerapií.

Půl milionu korun se rozdělilo na scenáristickou přípravu. Robert Sedláček, tvůrce vydařených Pravidel lži či dokumentu Miloš Zeman, dostal grant na připravovaný scénář o Jiřím Čunkovi. Jiří Strach s Markem Epsteinem zas pracují na scénáři pohádky Dlouhý, široký a bystrozraký a tvůrce Indiána a sestřičky Dan Wlodarczyk na Zloději zelených koní.

Grantová komise podpořila i distribuci několika filmů, jako je Slámův Venkovský učitel, dokumentátní Občan Havel, Hřebejkovo U mě dobrý či Zelenkovi Karamazovi. Peníze dostaly i festivaly - plzeňské Finále, Jeden svět, Zlín, Anifest a Febiofest.

I Jiří Čunek se stane hrdinou filmu
I Jiří Čunek se stane hrdinou filmu | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Zajímavá jména lze najít mezi zamítnutými projekty. Drtivou silou všech hlasů byl odmítnuty nové projekty dvou tvůrců teenagerských komedií - rafťákosnowborďákovského Karla Janáka a  panicovského Ivo Macharáčka.

Jan Hřebejk zase nedostal peníze na právě natáčenou Nestydu a jeho producent Ondřej Trojan na šabachovskou adaptaci Občanský průkaz. Tvůrce Restartu Julius Ševčík pak neuspěl s filmem Normal, v němž se má na plátna vrátit Dagmar Havlová.

 "Žadatelé už informaci o výsledku řízení obdrželi a průběžně se uzavírají smlouvy na schválené dotace," říká tisková mluvčí ministerstav kultury Marcela Žižková.

Žadatelé o grant mohou podle zákona podat žádost kdykoliv během roku; ustáleným pravidlem se ale stalo, že se většina žádostí sejde k dvěma ročním uzávěrkám k 31. říjnu a 31. březnu.

Současná komise, která o grantech rozhoduje, má osm členů, přičemž dle zákona jich může mít až 13; kompletní bude ale až poté, co další navržené členy schválí parlament.

 

Právě se děje

Další zprávy