Finále završila Iva Bittová a Dagmar Havlová

Irena Hejdová Irena Hejdová
26. 4. 2008 20:48
Zlatého ledňáčka si odnesli Občan Havel a Tajnosti
Tajnosti
Tajnosti | Foto: Bontonfilm

Praha - Film Alice Nellis Tajnosti s Ivou Bittovou v hlavní roli si odnesl Zlatého ledňáčka z festivalu českých filmů Finále Plzeň. Loni touto cenou mezinárodní porota ocenila jiný film ženské režisérky - Pusinky Karin Babinské.

"Tajnosti zaujaly mezinárodní jury bez výjimky nejvíc, neboť zřetelný obsahový záměr byl zpracován opravdu jednoduše a čistě. Jde o intimní portrét ženy vyrovnávající se se středním věkem. Režisérka používá ve vyprávění jemnou až okouzlující filmovou řeč," tak znělo sobotní zdůvodnění verdiktu poroty, kterou vedl prorektor AMU Ivo Mathé.

Z uplynulého roku byla v Plzni k vidění dvacítka filmů, soutěžilo ale jen dvanáct z nich - některé odmítly soutěžit kvůli festivalové strategii, jiné odstoupily pravděpodobně z (ne)kvalitativních důvodů. Tajnosti porazily mimo jiné Medvídka, Václava, Bobule či Crash Road.

Mezi dokumentárními filmy dle očekávání vyhrál časosběrný snímek Občan Havel, který po tragicky zesnulém Pavlu Kouteckém dokončil Míra Janek.

Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz

Film získal cenu "za donkichotské úsilí tvůrců i protagonisty filmu změnit svět k lepšímu."

Trofej snímku udělila porota vedená slovenským režisérem Peterem Kerekešem a obsazená i Helenou Třeštíkovou, loňskou vítězkou za film Marcela. Zvláštní cenu dokumentární poroty si odnesly snímky z pražské FAMU - "za naději, kterou dávají českému filmu svým výrazným občanským postojem i kultivovanou filmovou řečí."

Diváckou cenu mají Bobule, diváckou cenu za nejlepší herecký výkon získal Ivan Trojan za Václava.

Ceremoniálu, moderovaného tradičně zoufalým Pavlem Andělem a doplněného o řízné tóny dechovky, se zúčastnila i Dagmar Havlová. Ta na festivalu v sobotu uvedla s Jurajem Jakubiskem snímek Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý.

Festival Finále letos proběhl po jednadvacáté. Od 21. do 27. dubna nabídl 99 projekcí a 182 filmů.

 

Právě se děje

Další zprávy