Které české filmy se bojí na festival do Plzně?

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 3. 2008 11:40
Poslední plavky vzdaly boj před Finále

Praha - Bilanční přehlídka české kinematografie v Plzni letos přinese řadu zajímavostí - včetně té, že ne všechny filmy se zúčastní hlavní soutěže. Letos je na Finále vysláno dvacet českých filmů - do soutěže o tradičního Ledňáčka se ale odvážilo jen třináct z nich.

Některé z filmů, které za festivalem sledované období vstoupily do kin, příliš ovací nevyvolaly. To může být i důvod, proč se vyhnuly soutěži třeba snímky Svatba na bitevním poli, Na vlastní nebezpečí či Poslední plavky.

Mimo soutěž se promítá i Roming, klání se naopak hrdě účastní třeba Crash Road či novinky Taková normální rodinka a Bobule.

Svatba na bitevním poli
Svatba na bitevním poli | Foto: Falcon

Některé z novinek soutěžit odmítly kvůli festivalové strategii - to je příklad filmu Venkovský učitel či Michálkova O rodičích a dětech.

Nicméně na Finále budou k vidění všechny české filmy, které za poslední rok od minulého ročníku tradiční přehlídky vznikly. "A všechny budou promítnuté s anglickými titulky, takže zahraniční hosté mají možnost vidět kompletní tvorbu za poslední rok," říká mluvčí přehlídky Radek Auer.

Festivalu se zúčastní krom Iva Mathého předsedajícího hlavní porotě i další významní hosté. Dokumentární porotu vede slovenský režisér Peter Kerekéš, který bude předsedat i člence poroty Heleně Třeštíkové, která loni na Finále bodovala s Marcelou.

O život
O život | Foto: HCE

Nejvyšší cenou pro hraný film loni porota odměnila Pusinky, zvláštní uznání si odnesla nonkonformní adaptace A bude hůř.

Mezi dokumenty se letos utká 34 snímků - mezi nimi Občan Havel, vítěz z Jihlavy Poustevna, das ist Paradies či Jan Saudek Adolfa Ziky a Sedláčkův portrét Miloše Zemana stejně jako Procházkův Papírový atentát s Václavem Klausem.

S Občanem Havel by se v Plzni mohl objevit jeho hlavní aktér, na závěr festivalu se zas chystají manželé Jakubiskovi a Dagmar Havlová - společně tu uvedou projekci filmu Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý.

Festival chystá pocty nestorovi české kinematografie Jiřímu Krejčíkovi či Evaldu Schormovi a přehlídku filmů z roku 1968.

Finále Plzeň proběhne od 21. do 27. dubna, pro své účastníky připravilo přes 180 projekcí. Valná část z nich se ze zastaralého jednosálového kina Elektra přesune do nového multikina Cinema City Plzeň.

 

Právě se děje

Další zprávy