Finále podvacáté. Začíná přehlídka českého filmu

Hana Pražáková
23. 4. 2007 10:20
Na plzeňský festival zavítá Kraus, Páral i divadlo Sklep

Praha - Příznivci tuzemské kinematografie se opět po roce sejdou v Plzni. Dnes tu začíná festival Finále, který letos slaví dvacet let existence. Slavit bude i řada hostů, kteří sem zavítají.

Nejen jim přehlídka nadělí projekce jedenadvaceti celovečerních filmů, které měly premiéru od loňského dubna. Chybět nebude řada dokumentů i retrospektivních projekcí.

Tradiční cenu Zlatého ledňáčka si letos z plzeňské metropole odvezou pouze dva nejlepší snímky. Pořadatelé jubilejního ročníku se rozhodli radikálně seškrtat ocenění, která porotci během festivalového týdne udělí. Nakonec ponechali pouze dvě statutární ceny - Zlatého ledňáčka za nejlepší celovečerní film a Zlatého ledňáčka za nejlepší dokument.

O nejlepším celovečerním snímku rozhodne mezinárodní porota v čele s herečkou Ivou Janžurovou. Vybírat bude z dvaceti děl. Porotci dokumentů zhlédnou o osm filmů víc; v jejich čele zasedne německá producentka Jana Cisar.

Vratné lahve se představí mimo soutěž
Vratné lahve se představí mimo soutěž | Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

V Plzni se představí i úspěšné Vratné lahve tandemu Svěrákových, soutěžit však nebudou. Pokud vše dobře dopadne, měla by přímo z laboratoře dorazit ještě "mokrá" novinka Alice Nellis Tajnosti.

Festival nepředstavuje pouze současnou tvorbu, ale nabízí i řadu retrospektivních projekcí. Ty letošní budou věnovány osmdesátiletému režiséru Ladislavu Helgemu a dokumentaristovi Janu Špátovi, jenž by se dožil pětasedmdesáti let.

Helge v Plzni osobně uvede svůj film Stud z roku 1967. Dalšími jubilanty jsou režiséři Miloš Forman, Vít Olmer, hudebník Dežo Ursíny či malíř Josef Lada, jehož pásmo filmů pro děti týdenní maratón odstartuje. Padesátiny v tomto roce oslaví i řada osobností spojená s divadlem Sklep; i ty do Plzně zavítají.

Předsedkyně poroty celovečerních filmů Iva Janžurová
Předsedkyně poroty celovečerních filmů Iva Janžurová | Foto: Archiv

Dva spisovatele, jejichž díla se stala předlohou k řadě adaptací, představí sekce Ostře sledovaná vichřice. Dotyčnými není nikdo jiný než Bohumil Hrabal, od jehož úmrtí letos uplyne deset let, a Vladimír Páral. Příznivci Rychlých šípů ocení celonoční maratón s televizním seriálem Záhada hlavolamu, jejich autor Jaroslav Foglar by se letos dožil sta let.

Tradicí se stala též sekce Nejbouřlivější desetiletí české kinematografie, která představuje snímky ze šedesátých let minulého století. Letošní návrat do roku 1967 například připomene snímek Františka Vláčila Markéta Lazarová.

Úspěch loni slavily poprvé uvedené talkshow, kde byly zpovídány významné osobnosti české kinematografie. Letos stejný osud čeká Jana Krause, herce a moderátora úspěšného pořadu České televize Uvolněte se prosím.

Přestože Zlatí ledňáčci nové majitele poznají v sobotu, festival pokračuje i v neděli, kdy proběhnou projekce současných středoevropských filmů.

Režisér Ladislav Helge při práci
Režisér Ladislav Helge při práci | Foto: Archiv

Přehlídka už podruhé opouští hranice města a představuje se i v Praze. Útočiště nalezne v kinech Světozor, Evald a MAT, které celkem nabídnou přes šedesát převážně retrospektivních projekcí.

Historie festivalu sahá až do roku 1968. Z prvního ročníku si Zlatého ledňáčka odvezl Evald Schrom za snímek Každý den odvahu. Následná normalizace Finále učinila přítrž, odmlčelo se až do roku 1990. Zatím posledním oceněným je Bohdan Sláma se svým filmem Štěstí.

Ti, kdo se do Plzně nedostanou, mohou každý večer sledovat aktuální festivalové zpravodajství. Pod názvem Festivalové bublinky se objeví na ČT 2.

 

Právě se děje

Další zprávy