Festivaly přivezou Strummera i Krishnu

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 9. 2007 12:00
Podzim obsadí přehlídky dlouhých i krátkých filmů

Praha - Slunce klesá nad obzor, večery se prodlužují a času k přemítání přibývá. Vstříc vychází nabitá sezona festivalů, kterou zahajuje na konci září putovní přehlídka Střední Evropa. Klade si za cíl uvádět do české distribuce významné středoevropské filmy, letos mimo jiné se snímky Vitus a Import/Export.

Některé z nich budou k vidění i na druhém ročníku festivalu Der Film. Ten slibuje, že nabídne to nejlepší z Berlinale, Diagonale a Locarna i "Multikulti, eutanazie, Ulrich Seidl, Fatih Akin, Christian Petzold, západ, východ, metafyzika, láska, sex, emoce" - to v jedenácti celovečerních filmech, sedmi dokumentech, jednom krátkém filmu a jednom archivním snímku.

Festival bollywoodského filmu - Ram Teri Ganga Maili
Festival bollywoodského filmu - Ram Teri Ganga Maili | Foto: Aktuálně.cz

Diváci si oblíbili i opulentní festival bollywoodského filmu. Letos nabídne čtrnáct filmů z indické mekky a diváci se mají na co těšit: Krishna se tu střetne se superhrdinou, bombajský podvodník potká Mahátmu Gándhího, indická policie řeší zločin v Rio de Janeiru a mladá dívka bojuje za svou svobodu, aby se mohla stát manželkou maharádži ve filmu Zubejda.

Paralelně s bollywoodským festivalem proběhne i Film Sokolov, pokračování tradičního filmového semináře, který se po loňském tématu Normalizace letos zaměří na téma Podraz a nabídne mimo jiné snímky O slavnosti a hostech či Soderberghův Hollywood, Hollywood.

Plakát k filmu Once
Plakát k filmu Once | Foto: Aktuálně.cz

Přehlídka hudebních filmů MOFFOM (Music On Film Film On Music) láká na českou premiéru oceňovaného irského snímku Once s Glenem Hansardem a Markétou Irglovou i živý koncert dvojice, kterou si prý zamilovala celá Amerika.

Přehlídka představí ruskou hudbu a filmy o významných hudebních osobnostech - frontmanovi kapely Gogol Bordello či snímky o Joe Strummerovi, Kurtu Cobainovi nebo Dixie Chicks.

Festival gay a lesbických filmů Mezipatra probíhá letos už po osmé; opět v Praze a v Brně, tentokrát na téma Rebelie a buřičství.

PODZIMNÍ FESTIVALY

  • Střední Evropa: 27. 9 31.12. putovní přehlídka
  • Der Film: 4 12. 10. Praha (Světozor, Aero)
  • Festival bollywoodského filmu: 11. 14. 10. Praha (Světozor)
  • Film Sokolov: 12. 14. 10. Sokolov
  • Music On Film - Film On Music, 18. - 22. 10. Praha (Lucerna, Světozor, Evald)
  • Festival dokumentárních filmů: 23. 28. 10. Jihlava
  • Mezipatra: 6. - 12. 11., Praha, Brno
  • Festival krátkých filmů: 14. - 18. 11. Praha (Světozor)
  • Festival francouzského filmu: 22. - 28. 11. Praha, Brno, ČB, Hradec Králové, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Plzeň
  • Filmasia: 29. 11. - 02. 12., Praha (Aero, Světozor)
  • Cinepur Choice: Přelom listopadu a prosince, Olomouc, Brno, Praha

 

Třetí rok existence letos slaví Festival krátkých filmů zvaný Pražské šortky. "Krom soutěže nabídne opět i krátké filmy slavných režisérů, tentokrát třeba od Sofie Coppolové nebo Andreje Tarkovského," říká programová koordinátorka Radka Weiserová. Šortky se letos zaměří na Koreu a Skandinávii, nově nabídnou i soutěž ultrakrátkých filmů do 80 sekund.

Největším podzimním festivalem je 11. ročník jihlavské soutěžní přehlídky dokumentů. Letos na konci října pod tradičním heslem Myslet filmem! opět nabídne soutěž domácích, středoevropských i světových dokumentů.

K tomu představí dílo německého režiséra-esejisty Haruna Farockého a argentinského revolučního filmaře Raymunda Gleyzera.

Potřetí se koná Filmasia: "Hlavní koncentrace bude na hongkongskou kinematografii napříč žánry a přístupy," říká tiskový mluvčí přehlídky Pavel Sladký s tím, že Filmasia chystá i repete úspěšné a děsivé asijské hororové noci a sekci nejčerstvějších asijských novinek.

Už desáté narozeniny letos oslaví Festival francouzského filmu - mimo jiné s předpremiérou ceněné komiksové adaptace Persepolis či s obnovenými premiérami buňuelovských lahůdek Nenápadný půvab buržoazie a Andaluský pes.

Foto: Aktuálně.cz

Oblíbený festival letos míří hned do osmi českých měst i do multiplexů. Nabídne také setkání s renomovanými francouzskými režiséry.

Aby podzimních festivalů nebylo málo, přibyl k nim ještě nováček Cinepur Choice - na přelomu listopadu a prosince proběhne ve třech českých městech a podle mluvčího Pavla Sladkého nabídne v českých premiérách "osm filmů, které zvedly mezinárodní kritiku ze židle".

 

Právě se děje

Další zprávy