Festival opět připomene lidská práva

ČTK, Hej
13. 2. 2006 12:30
Festival - Začátkem března se uskuteční už osmý ročník přehlídky Jeden svět.
Darwinova noční můra
Darwinova noční můra | Foto: Jeden svět

Festival dokumentárních filmů o lidských právech si už na české festivalové mapě vydobyl místo a přes zdánlivou okrajovost svého zaměření je divácky vyhledávanou a respektovanou filmovou přehlídkou.

Základem festivalu zůstává hlavní soutěž, jejímiž porotci jsou významné tváře současné dokumentaristiky. Na festival přijede například španělská dokumentaristka pracující zejména ve Střední Americe Mercedes Moncada Rodriguezová, švýcarský dokumentarista Antoine Cattin, zkušený litevský režisér Arunas Matelis a jeden z předních dokumentaristů střední Evropy Péter Forgács, který tak osobně uvede svou retrospektivu.

Na festivalu budou i vedlejší soutěžní kategorie krátkých forem a speciální soutěžní kategorie Máte právo vědět. Mimo jiné zde bude promítnut i film Darwinova noční můra, který se v březnu chystá do českých kin a je mezi pěti snímky nominovanými na Oscara za nejlepší dokumentární film.

V rámci akce Rok s židovskou kulturou festival nabídne i několik izraelských snímků. Chystají se i projekce pro střední a základní školy.

Centrem festivalu bude pražské kino Lucerna, projekce se uskuteční i v kinech Světozor, Evald, Mat a Ponrepo. Jeden svět se krom Prahy uskuteční i v dalších 13 městech. Pořadatelem festivalu je společnost Člověk v tísni.

 

Právě se děje

Další zprávy