Festival krátkých filmů vyhrálo rande se spolužačkou

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 1. 2012 9:33
Hlavní cenu získal Rudi Rosenberg za snímek Aglaée
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hlavní cena letošního ročníku Mezinárodního festivalu krátkých filmů Praha putuje do Francie. Získal ji režisér Rudi Rosenberg za snímek Aglaée. Ocenění byla vyhlášena v pražském kině Světozor, kde přehlídka v neděli končí. 

Vítězný snímek vypráví příběh chlapce, který prohraje na školním hřišti sázku a musí pozvat na rande postiženou spolužačku Aglaée.

"Porota ocenila výstižný portrét jedné generace, který nabízí jak magické okamžiky, tak realistický pohled a nečekaný humor. Vše je podpořeno silnými hereckými výkony v hlavních rolích a vynikajícím obsazením rolí vedlejších," uvedli pořadatelé.

Cenu si z Prahy odnáší také švédský režisér Jens Assur, kterému porota udělila zvláštní uznání za film s názvem Zabij kuře, vystrašíš opici. Ukazuje, jaké nedozírné následky pro život jednoho člověka mají v Číně národní politika a strategie.

Dalšího zvláštního uznání se dostalo skotskému režisérovi Paulu Wrightovi a jeho snímku Než se řeka zbarví rudě vyprávějícím o šestnáctileté Chloe, která s rodiči tráví život na cestách hledáním mystické rudé řeky.

Netradičně se letos porota rozhodla udělit i třetí zvláštní uznání, a to dánskému snímku Mejm kámošům režiséra Behrouze Bigdeliho. Jeho tématem byli dva přátelé z předměstí, kteří vždycky drželi při sobě.

Romance z domu seniorů pod názvem Láska na první pohled pak vynesla diváckou cenu Michaelu Daviesovi.

Letošní mezinárodní soutěže se zúčastnilo 20 filmů z 15 zemí. V porotě, která udělila hlavní cenu s finanční odměnou 5000 eur a tři zvláštní uznání, zasedli za české tvůrce spisovatelka a scenáristka Petra Soukupová a designér Aleš Najbrt.

Přehlídku krátkých filmů pořádají organizátoři karlovarského festivalu. Do soutěžních sekcí přijímá jen hrané krátké filmy se stopáží do 25 minut. Nejde tedy o snímky animované či dokumentární.

Ve dvou sálech Světozoru bude v neděli uvedeno sedm programových bloků včetně dalšího s oceněnými snímky.

 

Právě se děje

Další zprávy