Světozor nabízí Delikatesy, konec světa i Brutal Relax

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 1. 2012 7:00
Tvorbu z 15 zemí uvádí Festival krátkých filmů
Foto: Aktuálně.cz

Praha -  V kině Světozor bude ve čtvrtek večer zahájen sedmý ročník Festivalu krátkých filmů Praha, který pořádají organizátoři MFF Karlovy Vary. 

V mezinárodní soutěži se představí dvě desítky hraných titulů z 15 zemí se stopáží do 25 minut vytvořených v uplynulých dvou letech. Další snímky tradičně budou uvedeny v nesoutěžním programu mapujícím dění ve světové krátkometrážní kinematografii.

"Letos jsme vybírali z více než jednoho tisíce přihlášených snímků, přičemž nejpočetněji je samozřejmě zastoupena evropská produkce. Své zástupce tu měla i vzdálenější teritoria jako Jižní Korea, Kanada či Austrálie. Jsme potěšeni, že po několikaleté pauze má snímkem O-ring Ondřeje Hudečka svého zástupce v mezinárodní soutěži také Česká republika," uvedl programový ředitel festivalu Karel Spěšný.

Přehlídka představí soudobou švédskou hranou krátkometrážní tvorbu. Ve spolupráci s mezinárodním festivalem ženského filmu v Dortmundu a Kolíně nad Rýnem pak vznikl program Sorry Curator - uvádějící nejlepší díla německých režisérek a video umělkyň, která byla od roku 2000 na této přehlídce uvedena.

Norský film Šibenice, režie Hanne Ramsdal a Cecilie Semec
Norský film Šibenice, režie Hanne Ramsdal a Cecilie Semec | Foto: Aktuálně.cz

Letošní ročník obsahuje i tematickou sekci Utopie, v níž šestice filmů naznačuje, jak by mohl svět vypadat nebo jak možná už vypadá, jen si toho nikdo nevšiml. Její součástí bude postapokalyptická vize světa v režii Huga Lilji ve švédském snímku Neživí, který byl uveden na Berlinale a nominován na cenu Evropské filmové akademie.

Letos poprvé je zařazen do programu  blok Malý svět určený dětem ve věku od 9 do 11 let. Do tohoto byly vybrány filmy, které vyprávějí o problémech dětí právě v tomto věku a zároveň jsou hravé, vtipné a plné fantazie.

Sekce Check the Czech uvede pět českých krátkých filmů z uplynulého roku. Fanoušky pokleslých žánrů, hororů a obskurností prý potěší projekce pásma filmů Brutal Relax Show. Diváci budou moci během tříhodinové show, jejíž průvodcem bude Simona Babčáková, v sále hlasovat a zvolit nejšílenější film večera. 

Decapoda Shock, režie Javier Chillon
Decapoda Shock, režie Javier Chillon | Foto: Aktuálně.cz

Sedmý ročník uvede také krátkometrážní tvorbu režiséra Spika Jonzeho, který má na kontě videoklipy i ceněné celovečerní počiny (V kůži Johna Malkoviche, Adaptace, Max a maxipříšerky).

Novinkou je sekce Delikatesy, která představí slavné krátké filmy tvořící "zlatý fond" krátkometrážní kinematografie. Milníky krátkometrážní tvorby jsou sestaveny z děl slavných tvůrců: k vidění bude například Byt Jana Švankmajera (1968) nebo Drahý telefone od Petera Greenawaye (1976).

V Delikatesách se diváci seznámí především s filmy, které byly novátorské formálně. Uveden tak bude i legendární snímek Chrise Markera s názvem Rampa (1963), který byl předlohou pro 12 opic Terryho Gilliama, nebo Andaluský pes (1929) od Luise Buñuela Salvadora Dalího. Pětku doplní fiktivní instruktážní video o bezpečnosti práce: černá komedie Řidič vysokozdvižného vozíku - první den Jörga Wagnera a Stefana Prehna z roku 2000.

Zájemci mohou zakoupit vstupenky na jednotlivé bloky za 70 korun; předprodej začne v pokladně kina Světozor 18. ledna. Další informace najsou zájemci na adrese www.pragueshorts.com.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy