Festival Berlinale obmění vedení, bude mít už jen jednoho manažera

AP
6. 9. 2023 6:01
Festival Berlinale obmění vedení, bude mít už jen jednoho manažera

Po příštím ročníku filmového festivalu Berlinale, který se koná vždy začátkem roku v německé metropoli, skončí jeho umělecký ředitel Carlo Chatrian. Řekl to agentuře AP poté, co zmocněnkyně německé vlády pro kulturu oznámila restrukturalizaci pořádající společnosti. "Myslel jsem, že bych zajistil kontinuitu, pokud bych pro festival dál pracoval. Ale v nové struktuře tak, jak byla prezentovaná, zjevně neexistuje prostor pro to, abych jako umělecký ředitel pokračoval," uvedl Chatrian.

Jedenapadesátiletý italský novinář a manažer byl ve vedení berlínského festivalu od roku 2019 spolu s výkonnou ředitelkou Mariette Rissenbeekovou. Té vyprší smlouva příští rok v březnu. Také Rissenbeeková už oznámila, že ji neprodlouží.

Podle německé vládní zmocněnkyně pro kulturu Claudie Rothové se Berlinale vrátí k dřívějšímu osvědčenému modelu, kdy bude mít v čele pouze jednoho manažera. Tak tomu bylo za éry dlouholetého šéfa Dieter Kosslicka, jenž akci vedl v letech 2001 až 2019. Někoho podobného německá vláda hledá nyní, doplňuje agentura AP. Příští ročník Berlinale se uskuteční od 15. do 25. února 2024.

 

Právě se děje

Další zprávy