Evropského Oscara nezískají ani Lidice a Jan Švankmajer

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
6. 11. 2011 7:00
Největším favoritem je von Trierova Melancholia
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Rovněž letos nezíská česká kinematografie poprvé cenu Evropské filmové akademie. Do užších nominací, které byly vyhlášeny na festivalu v Seville, nepostoupilo válečné melodrama Lidice režiséra Petra Nikolaeva ani Přežít svůj život režiséra Jana Švankmajera.

Favoritem 24. ročníku cen přezdívaných evropské Oscary je Melancholia s osmi nominacemi. Film o konci světa měl premiéru v květnu na festivalu v Cannes. Tady ovšem diskuse o novince Larse von Trier překryl skandál, když režisér na tiskové konferenci prohlásil, že chápe Hitlera. Evropské vítězství by tak mohlo Trierovi napravit reputaci - stejně jako loni Romanu Polanskému, který skončil ve vazbě kvůli  dávnému sexuálnímu skandálu.

Foto: Reuters
 

Melancholia je navržena na film roku, Trier může být nejlepším scenáristou i režisérem, snímek má nominaci za kameru a dvě ženské herecké nominace pro Charlotte Gainsbourg i Kirsten Dunst (ta už má cenu z Cannes).

O titul evropský film roku s Melancholií soutěží pět filmů: němý černobílý The Artist Francouze Michela Hazanaviciuse, optimisticky laděná novinka Akiho Kaurismakiho Le Havre, sociální drama Kluk na kole od bratří Dardennů, oscarový vítěz Králova řeč i držitel zlaté sošky za zahraniční film, Lepší svět od Susanne Bierové. (V českých kinech se dosud nehraje pouze The Artist; Kluk na kole byl k vidění alespoň v Karlových Varech.)

Tyto filmy si vesměs rozebraly i další kategorie. Režiséry roku mohou být kromě von Triera také Kaurismaki, Bierová, Dardennové nebo Béla Tarr navržený za svůj minimalistický opus Turínský kůň (seznam nominací viz zde).

V nabitém poli je každopádně řada známých jmen a titulů včetně sběratelů cen z prestižních festivalů i zmíněných Oscarů. Potvrdilo se, že vedle nich neměly staromódně a akademicky stylizované Lidice šanci. Překvapením je spíš neúspěch Jana Švankmajera v režisérské i scenáristické kategorii. Bytostný surrealista je jedním z nejznámějších a nejobdivovanějších českých filmařů v zahraničí.

Čtěte také:
O evropské Oscary soutěží Lidice a Přežít svůj život
Polanski vystoupil ze stínu: natočil evropský film roku
Favoritem evropských Oscarů je Polanského Muž ve stínu
O evropské Oscary se uchází Mašín a nečekaně i Hřebejk

Ze známých filmů se nedostalo například ani na nový film Pedra Almodóvara Kůže, kterou nosím či Essentials Killing od Jerzyho Skolimowského (má jen nominaci za kameru). Neuspěla ani zavedená jména Alex de la Iglesia (comicsový morytát Balada o smutné trumpetě) či Andreas Dresen (realistická sonda Konečná uprostřed cesty).

Foto: Reuters

Vatikánská satira Habemus papam má jen hereckou nominaci pro Michela Piccoliho. Naopak největším překvapením je asi nominace Umělce v hlavní kategorii. O tomto filmu, který má být oslavou kinematografie, se nicméně již delší dobu píše jako o černém koni Oscarů a slyší na to asi i evropská akademie.

Do soutěže o evropskou protiváhu Oscarů vybrala rada Evropské filmové akademie v září celkem 45 titulů ze 32 zemí. V následujících týdnech pak 2500 členů akademie vybíralo nominace. Letošní vítězové budou vyhlášeni 3. prosince v Berlíně.

Známé jsou i nominace na evropskou dokumentární cenu Prix Arte, jež má svou vlastní porotu i ceremoniál. Tuto trofej získala Helena Třeštíková za svůj snímek René, tentokrát ale neuspěla ani ona ani jiný domácí snímek. Nominován je taneční 3D film Pina od Wina Wenderse, Vivan Las Antipodas režiséra Viktora Kossakovskyho a Position Among the Stars od Leonarda Retela Helmricha. 

V roce 2010 soutěžila o Evropské filmové ceny za Česko Kawasakiho růže od Jana Hřebejka; spolu s ní se do širších nominací dostaly také 3 sezóny v pekle v režii Tomáše Mašína. V kategorii hraných filmů se ale Čechům "tradičně" příliš nedaří. Širší nominace je maximem pro valnou většinu snímků. Do užšího výběru se před lety propracoval jen Saša Gedeon za scénář ke snímku Návrat idiota a film Babí léto Vladimíra Michálka.

Foto: Aktuálně.cz

O cenu diváků, kterou volí lidé na internetu, se kdysi neúspěšně ucházelo Štěstí a Menzelovo Obsluhoval jsem anglického krále. Ani letos není mezi osmi kandidáty žádný český snímek. Kromě filmů, které si vybírají i akademici (Lepší svět, Králova řeč), se tu objevují i jinak nenominované, ale divácky vděčnější snímky - například německý animák Konferenz der Tiere nebo francouzská komedie Potiche režiséra Francoise Ozona s Catherine Deneuve, či dokonce akční thriller Neznámý s Liamem Neesonem (kompletní přehled diváckých nominací zde).

České nominace už podruhé provázely podivné způsoby České filmové a televizní akademie, která jen bez podrobností oznámila své rozhodnutí. 

Dvacet zemí, k nimž patří i Česko, má na počátku procesu možnost přímé nominace jednoho hraného filmu skrze své akademiky. K němu může ještě doporučit další tři tituly; z těch pak zvláštní komise EFA doplňuje širší nominace na víc než čtyři desítky titulů.

Česká akademie ale opět nevysvětlila, který z filmů nominovala přímo a který jen doporučila - nebo zda si některého titulu evropští akademici všimli sami (což pravidla rovněž umožňují). O účasti Lidic v evropské soutěži informovali ještě před oficiálním zveřejněním sami ambiciózní tvůrci; dá se tedy tipovat, že přímo byl nominován právě tento „národní velkofilm".

 

Právě se děje

Další zprávy