Favoritem evropských Oscarů je Polanského Muž ve stínu

Pavel Kroulík
7. 11. 2010 10:00
Za Česko může cenu získat skladatel Aleš Březina
Foto: Aktuálně.cz

Vídeň - Největším favoritem udílení Evropských filmových cen je politický thriller Muž ve stínu francouzského režiséra polského původu Romana Polanského. Adaptace románu Roberta Harrise The Ghost Writer má zastoupení v sedmi kategoriích: od filmu roku a režie přes střih, výpravu a scénář až po hudbu a po herce v hlavní roli.

Snímek byl od počátku velmi vstřícně přijímán recenzenty. Polanski už v lednu dostal za jeho režii Stříbrného medvěda na Berlinale. Pro filmaře, jenž v té době trávil čas v domácím vězení a čekal na rozhodnutí soudu, zda bude vydán k trestnímu stíhání za sexuální delikt starý více než 35 let, to byla profesní satisfakce i gesto podpory.  Výhra byla o to pikantnější, že film měl nečekané paralely s Polanského osobní situací.

Letos v Estonsku

Z pohledu 76 letého režiséra nakonec vše dopadlo dobře. V červenci se Švýcaři rozhodli, že ho do Spojených států nevydají. Nynější nominační úspěch tak může považovat za další krok k tomu, že bude opět připomínán hlavně skrze své dílo (shrnutí Polanského kauzy viz zde).

Foto: Reuters

Česku se v kategorii hraných filmů "tradičně" nedaří a potvrdilo se to i v letoším, 23. ročníku evrpských cen. Pro 3 sezóny v pekle Tomáše Mašína i Kawasakiho růži od Jana Hřebejka zůstala vrcholem širší nominace 46 snímků. Jediným zástupcem v užších nominacích, které byly právě zveřejněny, je skladatel Aleš Březina za hudbu ke Kawasakiho růži (která je za Česko navržena i na cizojazyčného Oscara).

Filmové ceny označované za evropskou protiváhu Oscarů budou letos vyhlášeny 4. prosince v estonském Tallinnu (přehled všech nominací najdete zde).

Polanského film, jenž vznikl v britsko-německo-francouzské koprodukci, zachycuje příběh spisovatele, který je najat na sepsání pamětí bývalého britského premiéra. V hlavních rolích se představili Pierce Brosnan a Ewan McGregor, jenž je mezi nominovanými herci.

Snímek je recenzenty označován za novou klasiku vyrovnávající se filmům ze 70. let, jako byl Mandžuský kandidát, Tři dny Kondora nebo Všichni prezidentovi muži. Objevuje se i přirovnání i k Alfredu Hitchcockovi a zmínky o tom, že od dob Čínské čtvrti Polanski nenatočil tak dobrý žánrový film.

Čtěte také:
O evropské Oscary se uchází Mašín a nečekaně i Hřebejk
Recenze: Muž ve stínu objeví zločiny britského premiéra

Pět nominací může v ceny proměnit válečné drama Libanon izraelského režiséra Samuela Maoze. Snímek s druhým největším počtem nominací už loni získal jedno z nejprestižnějších filmových ocenění, Zlatého lva na festivalu v Benátkách.

Foto: Aktuálně.cz

Kromě těchto dvou snímků byl na hlavní cenu pro nejlepší film nominován turecko-německý snímek Med, španělsko-argentinský thriller Tajemství jejich očí, jenž loni získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film, Soul Kitchen renomovaného německého režiséra Fatiha Akina a francouzský snímek O bozích a lidech.

Všechna díla z nominované šestice jsou známá a často oceněná na festivalech. Žánrově je největší výjimkou mezi vážnými tituly Akinova "restaurační" komedie pojednávající o problémech naturalizovaného Řeka, na zcela opačné straně stojí meditatitvní, takřka bezeslovný Med.  

Dokumenty jindy

Rozhodování o cenách je vícestupňové. Dvacet zemí, k nimž patří i Česko, má na počátku procesu možnost přímé nominace jednoho hraného filmu skrze své akademiky. K nim zvláštní komise EFA tradičně vybírá další víc než dvě desítky titulů. Z nich všech 2300 členů Evropské filmové akademie vybírá užší nominace a nyní znovu rozhodne o vítězích.

Za celoživotní dílo bude letos vyznamenán švýcarský herec Bruno Ganz známý z Wendersova filmu Nebe nad Berlínem nebo jako představitel Hitlera v Pádu Třetí říše.

Loni byl evropským filmem roku v německé Bochumi vyhlášen snímek Bílá stuha. Přestože za největšího favorita byl považován francouzský vězeňský příběh Prorok, jednoznačným vítězem se nakonec stalo kruté černobílé historické drama rakouského režiséra Michaela Hanekeho.

Foto: Aktuálně.cz

Hrané i dokumentární snímky ucházející se o ceny za rok 2010 musí vzniknout v evropské produkci a musí mít první oficiální premiéru po 1. červenci 2009. Dokumenty bojující o evropské filmové trofeje mají nicméně jiný systém výběru a svoji porotu; zatím tedy není jasné, zda letos postoupila Helena Třeštíková s Katkou. Dokumentaristka už získala Prix Arte pro nejlepší evropský dokument za svůj snímek René a Evropská filmová cena tak vůbec poprvé putovala do České republiky.

Z českých hraných titulů a jejich autorů byli nejblíž zisku některé z evropských cen Saša Gedeon za scénář ke snímku Návrat idiota a film Babí léto Vladimíra Michálka; oba se probojovali do užší nominace. O cenu diváků, kterou volí lidé z desítky kandidátů na internetu, se neúspěšně ucházelo Štěstí a Menzelův Anglický král.

Nominovaný skladatel a muzikolog Březina už vytvořil hudbu k filmům Knoflíkáři, Musíme si pomáhat, Horem pádem, Kráska v nesnázích nebo Obsluhoval jsem anglického krále.

 

Právě se děje

Další zprávy