Polanski vystoupil ze stínu: natočil evropský film roku

Pavel Kroulík
5. 12. 2010 9:22
Thriller Muž ve stínu má šest evropských Oscarů
Foto: Aktuálně.cz

Tallinn - Politický thriller Muž ve stínu režiséra Romana Polanského potvrdil roli největšího favorita Evropských filmových cen. Adaptace románu Roberta Harrise The Ghost Writer měla nominace v sedmi kategoriích a v sobotu proměnila v Tallinnu šest z nich včetně té nejdůležitější, když se stala evropským filmem roku.

Polanski v nepřítomnosti získal cenu za režii, snímku patří i ocenění za scénář a za výpravu. Ewan McGregor, jenž ztvárnil v tomto filmu hlavní roli, dostal trofej pro nejlepšího herce, za hudbu ke snímku vyhrál cenu Francouz Alexandre Desplat.
Tím vyšachoval jedinou českou naději v užším finále, skladatele a muzikologa Aleše Březinu nominovaného za Kawasakiho růži (ta je za Česko navržena i na cizojazyčného Oscara).

Seznam všech vítězů najdete zde

Muž ve stínu  vznikl v britsko-německo-francouzské koprodukci. Vypráví příběh spisovatele (McGregor) najatého na sepsání pamětí bývalého britského premiéra v podání Pierce Brosnana, jehož minulost skrývá mnoho temných stránek. Polanski už v lednu dostal za režii Stříbrného medvěda na Berlinale.

Foto: Aktuálně.cz

Pro filmaře, jenž v té době byl v domácím vězení a čekal na rozhodnutí soudu, zda bude vydán do USA k trestnímu stíhání za sexuální delikt starý více než 35 let, to byla profesní satisfakce i gesto podpory. V červenci pak Švýcaři rozhodli, že ho do Spojených států nevydají.

Nynější úspěch může považovat Polanski za další krok k tomu, že bude opět připomínán hlavně skrze své dílo. Úspěchy jeho novinky jsou o to pikantnější, že film má nečekané paralely s Polanského dávnou kauzou (také Brosnanova postava řeší, do kterých zemí může bez obav, že bude zatčena). 

76letý francouzský režisér polského původu svým spolupracovníkům poděkoval pouze prostřednictvím webové kamery, ačkoli estonské úřady oznámily, že může do Tallinnu přijet bez obav, protože podle estonských zákonů je jeho sexuální delikt promlčen.

Muž ve stínu byl hned od počátku velmi vstřícně přijímán recenzenty a označován za novou klasiku vyrovnávající se filmům ze 70. let, jako byl Mandžuský kandidát, Tři dny Kondora nebo Všichni prezidentovi muži. Objevilo se i přirovnání i k Hitchcockovi a pochvaly, že od dob Čínské čtvrti nenatočil autor tak dobrý žánrový film.

Foto: MFFKV

Nejlepší herečkou byla v Tallinnu vyhlášena Francouzka Sylvie Testudová ze snímku Lurdy - ve filmu Jessicy Hausnerové ukazujícím slavné poutní místo spíš jako svatostánek komerce ztvárnila mladou ženu upoutanou na vozík.

Prix ARTE 2010 za evropský dokument roku získal film Nostalgia de la luz, animákem roku je Iluzionista Sylvaina Chometa, cenu pro krátký film obdržel snímek Hanoi - Warszava. Cenu diváků, o níž se rozhoduje na internetu, vyhrál Mr. Nobody od Jaco van Dormaela.

Ocenění za nejlepší kameru převzal Giora Bejach za nasnímání filmu Libanon izraelského režiséra Samuela Moaze, jenž loni v Benátkách obdržel prestižního Zlatého lva a s pěti nominacemi byl druhým největším favoritem evropských cen.

Snímku připadla i cena kritiky. Moaz v něm zpracoval své zážitky z tzv. první libanonské války z roku 1982. Film se celý odehrává uvnitř tanku, v němž slyšíme a cítíme všechny otřesy a ven vidíme jen skrze zaměřovač.

Za celoživotní dílo byl v Tallinnu vyznamenán švýcarský herec Bruno Ganz známý z Wendersova Nebe nad Berlínem nebo jako představitel Adolfa Hitlera v Pádu třetí říše.  Za přínos světové kinematografii byl oceněn hudební skladatel Gabriel Yared.

Evropské filmové ceny rozdává Evropská filmová akademie, která vznikla v roce 1988. Ocenění mají být protiváhou amerických Oscarů. Šéf akademie Wim Wenders na úvod galavečera oznámil, že v roce 2012 se ceremonie uskuteční v hlavním městě Malty Valletta. Příští rok - stejně jako ve všechny liché roky -  ji bude hostit Berlín, který je sídlem akademie.

Foto: Aktuálně.cz

Rozhosování o cenách je dvoukolové. O vítězích rozhoduje všech 2300 členů akademie. Loni byl evropským filmem roku vyhlášen snímek Bílá stuha.

Česku se v kategorii hraných filmů tradičně nedaří a potvrdilo se to i v letoším, 23. ročníku evropských cen. Pro 3 sezóny v pekle Tomáše Mašína i Kawasakiho růži od Jana Hřebejka zůstala vrcholem širší nominace 46 snímků.

Z českých hraných titulů a jejich autorů byli nejblíže zisku některé z evropských cen Saša Gedeon za scénář ke snímku Návrat idiota a film Babí léto Vladimíra Michálka; oba se probojovali do užší nominace. Před dvěma let získala Helena Třeštíková Prix Arte pro nejlepší evropský dokument za snímek René a Evropská filmová cena tak vůbec poprvé putovala do České republiky.

Čtěte také:
Favoritem evropských Oscarů je Polanského Muž ve stínu
O evropské Oscary se uchází Mašín a nečekaně i Hřebejk

Recenze: Muž ve stínu objeví zločiny britského premiéra

 

Právě se děje

Další zprávy