Energetici podpořili Hřebejka, Saxana moc kouzlila

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 11. 2007 16:10
Gigant RWE vstupuje do dalších českých filmů
Medvídek: Jiří Macháček
Medvídek: Jiří Macháček | Foto: 2media.cz

Praha - Letos do kin vstoupilo několik filmů, na které finančně přispěl energetický kolos RWE -  mimo jiné Hřebejkův Medvídek, Vorlův Gympl či Pavláskové Bestiář.

O podporu se ucházely i dva vůbec divácky nejúspěšnější snímky roku, Svěrákovy Vratné lahve a Menzelův Anglický král, ale ani jeden ji překvapivě nezískal. "Tyhle filmy za generální partnerství žádaly příliš mnoho, rozhodli jsme se radši podpořit více filmů menšími částkami," vysvětluje mluvčí RWE Martin Chalupský.

O rodičích a dětech: David Novotný a Josef Somr
O rodičích a dětech: David Novotný a Josef Somr | Foto: Deník

Energetici hodlají film podporovat i nadále. "Že podporujeme film, se docela rozkřiklo, a tak jsme měli i na rok 2008 z čeho vybírat," říká Chalupský. Z třiceti projektů, které vstupují příští rok do kin, o partnetrství RWE žádala polovina. Nakonec je získaly čtyři filmy, které splňují Chalupským zmíněnou kvótu rozdělování podpory rovným dílem mezi divácké a umělečtější projekty.

Je tu nová Troškova pohádka Nejkrásnější hádanka, komedie Opravdová láska, na níž spojí síly Jan Hřebejk s Michalem Vieweghem, Marhoulův válečný spektákl Tobruk i ambiciozní film Vladimíra Michálka O rodičích a dětech. Filmy získaly částky kolem tří  milionů korun.

Jak si energetici vybírají, které filmy podpoří? "Zárukou jsou pro nás jména autorů či historie, která za nimi je," říká Chalupský.

Firma prý nechce riskovat: "Vyžadujeme, aby 80 procent projektu bylo zafinancováno, ideálně, aby ten projekt měl i podporu televize," ozřejmuje Chalupský další podmínky spolupráce.

Dívka na koštěti: Saxana
Dívka na koštěti: Saxana | Foto: Aktuálně.cz

Ne vždy jsou producenti schopni jim dostát. RWE odstoupilo například od jednání s chystanými pokračováními Dívky na koštěti i Sněženek a machrů. Právě z důvodu nepřehledné situace kolem filmů, které vystřídaly několik producentů.

Energetická skupina je také partnerem festivalů v Karlových Varech a v Jihlavě. RWE dá ročně do podpory filmu kolem 25 milionů korun - vynakládá menší částky i na dokumentární projekty, ve spolupráci s Barrandov Studiem prostřednictvím Filmové nadace odměňuje české scénáře.

"V poslední době máme méně scénářů a víc filmových povídek, náměty jsou žánrově rozmanitější," říká Helena Uldrichová za Barrandov Studio.

Porota Filmové nadace právě vyhodnocuje druhé letošní kolo. Z minulých oceněných projektů je blízko realizaci například projekt Davida Jařaba, který převzal producent Viktor Schwarcz.

Pavel Liška hraje v novém Slámově filmu učitele přírodopisu Petra Doležala.
Pavel Liška hraje v novém Slámově filmu učitele přírodopisu Petra Doležala. | Foto: Ondřej Besperát

Filmy dnes v Česku financují televize, soukromé subjekty či Státní fond kinematografie. Ten díky mimořádné dotaci vyprovokoval letošní natáčecí boom - na příští rok je naplánováno rekordních 30 českých premiér - standardně vzniká v Česku ročně kolem 20 filmů.

Diváci se mohou těšit (či začít bát) nových filmů Dušana Kleina, Filipa Renče, F. A  Brabce či Juraje Jakubiska. Do kin opět vstoupí řada debutů, mimo jiné komediální František je děvkař, Bobule a Taková normální rodinka.

Hned dva filmy uvede Jan Hřebejk, do kin zamíří Kajínek i Tobruk. S napětím jsou očekávané premiéry Slámova Venkovského učitele či Zelenkových Karamazových.

Naplánováno je také hned několik dokumentů včetně portrétu Václava Havla, Jana Saudka i hiphopové České rapubliky.

 

 

Právě se děje

Další zprávy