Dva důchodci dali na frak těhotné teenagerce i tržbám

Kamil Fila Kamil Fila
14. 1. 2008 17:20
Pokání má úspěch i v omezené distribuci

Praha - Do amerických kin zjevně nechodí jen teenageři. Jinak by těžko mohl minulý víkend vyhrát typicky "důchodcovský" film Roba Reinera Než si pro nás přijde (The Bucket List) s Jackem Nicholsonem a Morganem Freemanem.

V rolích nevyléčitelně nemocných utečou z nemocnice a chtějí si  naopsledy užít, co se dá. Hlavně Nicholson je v poslední době komerční tahák (Lepší pozdě nežli později, Skrytá identita) a jeho filmy snadno přesáhnou na amerických tržbách 100 milionů dolarů.

Novinka Než si pro nás přijde zkasírovala za otevírací víkend 19, 5 milionu. Hvězdy Nicholsonova a Freemanova formátu ovšem něco stojí a komorní snímek měl produkční náklady 45 milionů.

Ellen Page ve filmu Juno
Ellen Page ve filmu Juno | Foto: Aktuálně.cz

Recenze jsou navíc vlažné a vítězství je spíš důsledkem předoscarového prázdna. Zjevně nepůjde o tak povedený kousek jako bylo o čtyři roky starší Lepší pozdě nežli později - a už vůbec nelze od snímku čekat ambice, které měl třeba snímek O Schmidtovi. Česká premiéra byla stanovena na 27. března.

Druhé místo získala "černošská komedie" First Sunday o zlodějíčcích, kteří chtějí vykrást místní hotel, jež uzmula 19 milionů. Většina filmů od černošských režisérů s černošskými herci nemá na druhé straně oceánu příliš velkou šanci.

A tak se lze jen dohadovat, zda ohlášená česká premiéra 1. května nebude zrušena a snímek přesunut na DVD. Vesměs negativní recenze by mohly distributorům napovědět.

Komedie Jasona Reitmana Juno o těhotné teenagerce se naopak klube v miláčka kritiků i publika: 14 milionů za uplynulý víkend umožnilo přehoupnout se sympatickému malému filmu přes 71 milionů dolarů jen na amerických tržbách.

Postupně klesá dobrodružný spektákl Lovci pokladů: Kniha tajemství s Nicolasem Cagem.  Nicméně přibylých 11, 5 milionů  není nijak malá suma. Snímek dosud v USA utržil 187 milionů a je daleko nejúspěšnějším titulem v Cageově filmografii, přestože jde podle většiny ohlasů jen o průměrně dobrou zábavu.

Foto: Warner

V zahraničí byl film zatím uveden na 32 trzích a podle čerstvých čísel odsud získal už 127,5 milionu, čímž o třetinu předstihl první díl.

Dětský, napůl animovaný napůl hraný snímek Alvin a Chipmunkové se s tržbami 9,1 milionu dokonce dostal celkově na 188 milionů, přestože i tady jde o dílko mimořádně řídké a vhodné nikoli od, ale maximálně do šesti let.

Komerčním králem žebříčku však zůstává sci-fi s Willem Smithem Já, legenda s dosavadními domácími tržbami 240 milionů. Za minulý víkend ještě přibylo 8,3 milionu, a Legenda se tak stala jedním z nejúspěšnějších filmů roku 2007, přestože startovala až v  posledních dvou týdnech.

Čtěte také: Sci-fi s Willem Smithem se legendou nestane

Navíc vede i zámořské žebříčky. S novým uvedením v Itálii a Německu přidala do kasičky 36, 2 milionů a zahraniční tržby ze 47 zemí tak činí 218 milionů. Smith je tedy jednoznačně mezinárodní hvězdou, u níž neexistuje omezení "černošský herec".

Remake japonského hororu o smrtících esemeskách One Missed Call s aktuální sumou 6,13 milionu (a celkovými dvacíti) na tom není nijak skvěle. O tržbách  Kruhu a Nenávisti si může nechat jenom zdát.

Keira Knightley v Pokání
Keira Knightley v Pokání | Foto: Working Title

Uslzená a vykonstruovaná romance P. S. Miluji Tě se zdá být nezmarem. Nijak oslnivých 5 milionů na tržbách za víkend zvyšuje dosavadní tržby na 47 milionů; nakonec z toho nebude takový propadák, jak se na zdálo.

Pokání, čerstvý vítěz dvou Zlatých Glóbů, před udílením cen nastřádal v omezené distribuci a v "pouhých" 950 kinosálech sumu 4, 3 milionu; ostatní snímky v žebříčku mají od dvou do tří tisíc kopií.

Dá se předpokládat, že jakmile budou s blížícím se oscarovým ceremoniálem nasazeny další stovky kopií, vylétnou tržby vzhůru a s Pokáním se budeme v Top 10 setkávat ještě mnoho týdnů.

 

Právě se děje

Další zprávy