Dospělí měli Superbowl, děti svou zpěvačku ve 3D

AP, Hej
4. 2. 2008 12:00
Filmový supervíkend vyhrál koncertní snímek

Los Angeles - Po veleúspěšném Muzikálu ze střední, který se po dvou televizních filmech chystá i na vstup na plátna kin, se disneyovskému konglomerátu povedl další zásah do romantických dětských dušiček s koncertním filmem Hannah Montana.

Hannah Montana je americký televizní seriál pro děti, hrdinkou je dospívající dívka Miley Stewart v podání herečky Miley Cyrus, která žije dvojí život: běžné studentky přes den a slavné zpěvačky Hannah Montany v noci.

Populární pořad už z obrazovky vstoupil na koncertní pódia a teď vítězně i do amerických kin.

Nejdřív se vyprodalo americké koncertní turné Hannah Montany, teď fiktivní zpěvačka láme rekordy i v kinech. Snímek Hannah Montana & Miley Cyrus: To nejlepší z obou světových koncertů je koncertní 3D film, který sleduje její turné.

Snímek zachycuje patnáctiletou Miley v její seriálové roli i ve skutečném životě v zákulisí koncertů. Fanoušci vzali kina útokem i proto, že na řadu z nich se během čtyřiapadesátizastávkového turné nedostalo.

O náročném víkendu spojeném s fotbalovým Superbowlem byl tento snímek vůbec nejsilnějším vítězem všech dob, podle nedělních odhadů studia utržil 29 milionů dolarů.

Jessica Alba v remaku filmu Oko
Jessica Alba v remaku filmu Oko | Foto: Aktuálně.cz

Druhé místo za ječící dospívající zpěvačkou obsadil remake japonského hororového trháku Oko s 13 miliony dolarů. Jeho hvězdou je Jessica Alba v roli slepé houslistky, které operace očí sice přinese zrak, ale i děsivé hororové halucinace.

Další místa už obsadili staří známí: na třetím místě romantická komedie 27 šatů, na čtvrtém těhotenská komedie Juno, na pátém parodie na akční dobrodružství Meet the Spartans.

Hannah Montana se hrála pouze v 683 kinech, přesto prolomila další rekord a na čele žebříčku nikdy předtím nestanul film, který by měl premiéru jen v tak málo sálech. Disney chtěl původně film promítat je týden, po úspěchu se samozřejmě rozhodl dát mu další šanci.

Do amerických kin se v nejbližší době chystá hned několik dalších filmů v 3D verzi - třeba letní adaptace románu Julese Vernea Cesta do středu země či 3D verze prvních dvou Příběhů hraček.

Ellen Page ve filmu Juno
Ellen Page ve filmu Juno | Foto: Aktuálně.cz

Digitální projekce umožňují ostřejší a realističtější obraz než staré 3D filmy. Dnešní 3D snímky navíc zpravidla vydělají třikrát víc než klasické verze filmů.

 "Je spousta míst a spousta malých měst, kam  by U2 či Hannah Montana nikdy nepřijeli, díky Real D se tam ale dostanou. Diváci je uvidí možná i z lepších sedadel a lépe, než kdyby tam opravdu vystoupili živě,"  říká Michael Lewis, šéf a spoluzakladatel společnosti Real D.

Jejich  technologie 3D projekce byla použita ve většině kin, která uvedla Hannah Montanu a která do kin přinese i koncertní film U2 3D.

"Opravdu to fungovalo jako koncert. Na konci každé písně dokonce publikum tleskalo," říká Mark Zoradi, prezident disneyovské filmové skupiny. "Rodiče, kteří nesehnali pro děti lístky na koncert, je mohli teď vzít do kina."

 

Právě se děje

Další zprávy