Dokumenty Jany Špáty ožívají v digitalizované verzi

Kultura Kultura, Red Kul
5. 11. 2009 11:15
Zrestaurované filmy míří na DVD i do kin
Foto: Česká televize

Praha - Osmnáct filmů Jana Špáty je od listopadu dostupných na čtyřech DVD v boxu nazvaném Jan Špáta - 18 dokumentárních filmů klasika české kinematografie. Část z nich vstoupila i do kin.

Výběr nejvýznamnějších filmů  ze Špátovy tvorby zahrnuje snímky Respice finem, Hallo Satchmo, Variace na téma Gustava Mahlera, Mezi světlem a tmou a Atletické variace nebo Největší přání.

Špátovy filmy představují ojedinělý pohled na moderní české dějiny a „národní duši" - pokud něco takového existuje. Autor v nich zastává stanovisko humanistického pozorovatele, čímž nejprve vyhovoval dobovému socialismu s lidskou tváří a v období normalizace byl „díky tomu" ze strany oficiální doktríny víceméně neprůstřelný, přestože si dovoloval kritické výpady. Ani po revoluci v roce 1989 nepřestal být ostražitý vůči tomu, co se děje ve společnosti.

Foto: Aktuálně.cz

Za vydáním DVD stojí produkční společnost Verbascum ve spolupráci s Indies MG Records. Filmy byly digitálně zrenovovány a přepsány do HD formátu. Pět kusů z této kolekce pod názvem Restaurované filmy Jana Špáty uvedla do kin společnost Aerofilms, premiéra se konala v pondělí v Divadle Archa.

Čtěte také:
Nekrolog: Zemřel dokumentarista Jan Špáta

Ochutnávku - dokumenty Největší přání 2 a Máňa - vidělo už 31. října publikum na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Organizátoři sáhli po Největším přání 2, protože je tomu právě dvacet let, co byl vznikl: natáčení i celovečerní film končí 17. listopadu 1989.

„Je založený na anketní otázce, jaké je vaše největší přání? Je o mladých lidech, o jejich hodnotách, o přístupu k tehdejší společnosti a politice, o touze po svobodě a lásce. Film končí listopadovou demonstrací na Národní třídě," říká dcera Olga Špátová.

Foto: Archiv

„Vždycky znovu obdivuju Špátovu kameru, jeho dokumentaristické vidění. Dokumentární kamera je zvláštní disciplina, která nespočívá v umění vytvářet krásné obrazy, ale vnímat skutečnost za pochodu, reagovat na ni, vidět to, co je pro téma objevné, co přináší poznání něčeho zatím neznámého a nepovšimnutého," dodává dokumentaristka a jeho někdejší manželka Olga Sommerová.

Pod projektem restaurování a DVD kolekcí je podepsána s dcerou Olgou, Jakubem Sommerem a producentem Richardem Němcem.

"Po smrti Jana Špáty v srpnu 2006 bylo jasné, že nesmíme dopustit, aby odešly navždy  i jeho filmy. Kvalitní přepisy snímků v té době neexistovaly. Od té doby uplynuly tři roky, během kterých jsme sháněli finance a zjišťovali, v jakém stavu jsou původní kopie a negativy. Poté jsme drželi palce kouzelníkům z UPP," říká Jakub Sommer.

Projekt vznikl v koprodukci společností Verbascum a Krátký film Praha. Dosud Špátova díla nebyla veřejnosti na videonosičích přístupná, nebo pouze omezeně a ve špatné kvalitě na VHS.

Foto: Archiv

Přepisy a restaurování nakonec trvaly na rok a půl a podílely se na nich desítky techniků a odborníků. Některé opravy bylo možné provést automaticky speciálním softwarem, jiné se musely řešit manuálně, okénko po okénku. Ve výsledku tak jde o dosud nejrozsáhlejší projekt digitalizace a restaurování filmů v Česku.

Ve světové premiéře byl jejich výběr uveden na letošním karlovarském festivalu mimo soutěž - s velkým úspěchem  před plným sálem; několik dní se snímky držely na předních místech hlasování o diváckou cenu.

Verbascum ve spolupráci s Indies MG Records plánuje pokračovat ve volné společné edici pod značkou DOst DObré Dokumenty.

„Rádi bychom divákům postupně nabídli podobně ucelenou kolekci filmů Pavla Kouteckého, Miroslava Janka i další kvalitní dokumenty," plánuje Němec.

 

Právě se děje

Další zprávy