Do Jihlavy se jede radovat Miloš Zeman i tuleni

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 10. 2007 10:00
Startuje mezinárodní přehlídka dokumentů
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Jihlava bude od úterý do neděle žít a hlavně myslet filmem. Jedenáctý ročník největší středoevropské přehlídky dokumentů nabídne v sekcích Dobré dílo a Mezi to nejlepší ze současného dokumentárního filmu ve světě. V sekci Česká radost se pak představí to nejlepší z českých luhů a hájů, často politických.

Loni v národní soutěži bodoval Jan Šikl se střihovým Nízkým letem a Erika Hníková se Sejdeme se v Eurocampu. Letos se o vítězství utká třináct dokumentů. Rozptyl je opět dost široký, přesto tu lze vysledovat jisté trendy.

Papírový atentát
Papírový atentát | Foto: IDF

Hlavním je příklon k politickým tématům, těm se více či méně věnuje hned pět dokumentů. Největší pozornost už teď poutá Sedláčkův dokumentární portrét českého expremiéra Miloše Zemana s podtitulem Nekrolog politika a oslava Vysočiny. Zahájí v úterý večer festival a projekci má být přítomen i sám Zeman; do Jihlavy to nemá ze své chalupy na Vysočině daleko.

Někdejší Zemanův rival Václav Klaus je zas hrdinou dokumentu Papírový atentát Radima Procházky, který se vrací k tzv. sarajevskému atentátu. Portrétního dokumentu od Víta Janečka se dočkal známý reformní komunista v Dějinách Jaroslava Šabaty.

Politikou hýbal a ještě hýbe boj o radar, ten v dokumentu Rula, Ticho, Čumba Ladislav a další hrdinové našich demonstrací v roce 2007 zachycuje Helena Všetečková.

Manželské etudy po 20 letech: Marcela
Manželské etudy po 20 letech: Marcela | Foto: ČT

Andrea Culková pak v Krásné Praze Olympijské hledá odpovědi na otázku, zda by ČR měla usilovat o pořádání olympiády.

Další série dokumentů je věnována zajímavým osobnostem. Helena Horáčková-Papírníková natočila "něžný portrét stárnoucího undergroundu" ve filmu s vachkovsky nekonečným názvem Ivan Martin Jirous čte dopis od Dášy Vokaté při mši u Tyrolského domu v oboře knížete Schwarzenberga.

Helena Třeštíková se znovu vrátila k osudům Marcely Haverlandové v novém sestřihu tragického příběhu. Ivo Bystřičan natočil portrét dramatika ve snímku Sikora, malý osobní marketingový epos.

Filip Remunda vyrazil ve filmu Pulec, králík a Duch svatý do Brna za pravoslavným knězem, který tu čtvrtým rokem stojí každý den dvě hodiny před porodnicí s požadavkem zakázat potraty.

Martin Řezníček v Životu v peří časosběrně natáčel o souboru Divadlo Continuo, Martin Ježek natočil experimentální surový film Druhá liga.

Nevšední pohled a nové obzory nabízejí i dva dokumenty mladých tvůrců. Bajka a "ekologický thriller" Miloslava Nováka Mír s tuleni, který vzápětí po Jihlavě vstoupí do distribuce, zkoumá na medializovaném příběhu lachtana Gastona proměny vztahu člověka ke zvířatům.

A Poustevna, das ist Paradies Martina Duška a Ondřeje Provazníka, z níž přinášíme na Aktuálně.cz exkluzivní ukázku,   nabízí neotřelý pohled na české pohraničí a jeho sudetské kořeny.

Který z dokumentů si odnese z Jihlavy vítěznou sošku od Viktora Karlíka?

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy