Do filmové Středozemě se vrátí jen Gandalf a párek elfů

Pavel Kroulík, krk
10. 12. 2009 9:10
Natáčení Hobita začne v půli roku 2010 na Novém Zélandu
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Peter Jackson, hlavní hybatel Pána prstenů, ukončil spekulace fanoušků, kteří herci z jeho výpravné trilogie se objeví i ve dvoudílném Hobitovi. 

Potvrdil, co se už vědělo, že roli čaroděje Gandalfa si zopakuje Ian McKellen, a přidal další dvě jména. Vrátí se i Hugo Weaving jako Elrond a prý i Cate Blanchettová coby Galadriel.

Oba příslušníky elfí rasy by tedy Bilbo Pytlík měl potkat při svém putování za pokladem vycházejícím z knihy Hobit anebo Cesta tam a zase zpátky, jejíž děj předchází slavné a propracované trilogii.

Peter Jackson na Comic-Conu
Peter Jackson na Comic-Conu | Foto: Reuters

Právě na titulní roli Bilba se teď asi zaměří dohady. Podle fanoušků a médií se o ni perou tři Britové a jeden Američan. Daniel Radcliffe alias Harry Potter, David Tennant (populární díky sci-fi seriálu Doctor Who), James McAvoy (Pokání, Wanted) a za druhou stranu Atlantiku nová Spielbergova hvězda Shia LaBeouf.

Žádná zjevení oblíbenců nebudou

Každopádně ho nebude hrát Ian Holm, který jej ztvárnil v Pánovi prstenů. Holmovi je nyní už 77 let; jeho úprava by byla příliš náročná, nehledě na fyzicky vyčerpávající natáčení.

Fanoušci jsou jen trochu nervózní, že Jackson nezmínil Andyho Serkise, o němž už v létě s jistotou mluvil režisér dvojfilmu Guillermo del Toro. Serkisovy pohyby se staly základem pro počítačově zpracovanou postavu Gluma; ten hraje i v Hobitovi nezanedbatelnou roli.

Děj Hobita se odehrává šedesát let před trilogií, takže spousta postav oblíbených fanoušky z Pána prstenů se v prequelu ani objevit nemůže. Přesto filmoví příznivci spekulovali, že by se populární figury v Hobitovi mihly - ve snech, záblescích budoucnosti nebo představách hrdinů.

Gandalf
Gandalf | Foto: Aktuálně.cz

Nejčastěji se zmiňoval Orlando Bloom, Dominic Monaghan, Viggo Mortensen nebo John Rhys-Davies. Jackson však připomněl právě časové určení knihy a zároveň vyloučil možnost takového "zjevení".

O to víc tedy bude fanoušky zaměstnávat postava Galadriel, která se podle přesvědčení mnoha z nich v knize vůbec nevyskytuje. Žádné podrobnosti o adaptaci nejsou známy, Jackson nicméně už dřív připustil, že se možná v příběhu objeví prvky ze Silmarillionu - knihy, kde Tolkien shrnul mytologii své Středozemě.

Zmíněná trojice navrátilců má každopádně jednu výhodu: elfové nestárnou a Gandalf je dlouhověký, takže pár desítek let pro něj nic neznamená. 

Nicméně žádný z herců ještě nemá podepsanou smlouvu. Hotový je scénář jedničky; až po jeho schválení se rozběhnou castingy.  Pořád platí původní plán, že data premiér jsou stanovena na roky 2011 a 2012. Natáčení na Novém Zélandu by podle nejnovějších informací mělo začít před polovinou roku 2010.

Jackson má tak ještě půl roku na přípravy a musí se toho stihnout hodně. Teprve až studio schválí scénář, dostanou rozpočet, a pak se prý můžou začít bavit o hercích. "S prázdnou šekovou knížkou se film dělat nedá," říká producent.

Smír s dědici

Kromě vytíženosti režiséra del Tora i Jacksona - teď uvádí do kin novinku Lovely Bones - zpomalovaly Hobita i právní překážky, které mohly zabránit natáčení. Definitivně se vyřešily až v září: dědicové britského spisovatele J. R. R. Tolkiena a studio New Line Cinema, které stojí i za megaúspěšnou adaptací Pána prstenů, ukončili soudní spor o podíl na tržbách.

Foto: New Line Cinema
Čtěte také:
Peter Jackson: A nejhorší jsou trpaslíci. I v Hobitovi
Můj Dr. Jekyll bude trochu perverzní, říká del Toro

Dědici zažalovali studio loni únoru 2008 o částku, kterou jim údajně dlužilo jako podíl na tržbách z trilogie. Žádné dokumenty týkající se vyrovnání nebyly zveřejněny, nicméně neoficiálně se mluví o sumě 200 milionů dolarů.

Studio i tvůrci už na Hobitovi pracovali před uzavřením dohody, protože si nikdo nedovedl představit, že by projekt zkolaboval. Sám Jackson už měl podepsanou smlouvu, nicméně ukončení sporu dodalo přípravám jistotu a nový impuls.

Foto: Aktuálně.cz

Novozélanďan Jackson, který se rovněž soudil se studiem o zisky z DVD, dohlédne na Hobita jako výkonný producent. Tato pozice mu umožní pořád držet - společně se svou ženou Fran Walshovou - kontrolu nad vznikem díla, aniž musí sám natáčet. Ostatně je to fanoušky vzývaný Jackson, a nikoli režisér, kdo je hlavním mluvčím projektu

Manželsko-producentský  pár společně s Phillipou Boyensovou, která se podílela i na Pánovi  prstenů, právě dokončil scénář prvního dílu.  A společně s režisérem Guillermem del Torem (Hellboy, Blade II. nebo Faunův labyrint) ho všichni donesli McKellenovi, který je zatím ikonou připravovaného projektu.

... a ještě dopsat další scénář

Představitel Gandalfa samozřejmě nic neprozradil. Uvedl jen, že jeho postava dostala nové atributy a vlastnosti, a pochválil oba hlavní tvůrce. "Jsou jako jeden člověk. Podle mě je rozdělili po porodu, musí to být dvojčata. Oba nemají moc rádi Hollywood, oba fascinuje spojení násilí a fantazie na plátně, oba milují věci, které nás děsí. A jsou skvělí vypravěči," řekl s tím, že práce na roli Gandalfa je bavila, protože věděli, pro koho ji píšou a - z výsledku je to prý znát.

Kromě obsazení herců musí vyřešit i náročnou výpravu, která byla jedním z důvodů, proč uspěl Pán prstenů. Musí se také rozhodnout, co natočí s komparisty a architekty v exteriérech a co před zeleným plátnem a dokončí pak na počítačích. Od dob Pána prstenů se možnosti digitálních efektů mnohonásobně zvýšily.

A musí také dopsat scénář dvojky, se kterým je prý zatím v půlce. Oba díly Hobita totiž vzniknou zároveň -  právě Pán prstenů byl jednou z prvních sérií, které tuto úspornou strategii zavedly.

 

Právě se děje

Další zprávy