Peter Jackson: A nejhorší jsou trpaslíci. I v Hobitovi

Pavel Kroulík, krk
9. 9. 2009 18:20
Film má zelenou. Spor s Tolkienovými dědici skončil
Peter Jackson na Comic-Conu
Peter Jackson na Comic-Conu | Foto: Reuters

Los Angeles - Filmový Hobit může odcestovat na Nový Zéland a vydat se na Cestu tam a zase zpátky. Dědicové britského spisovatele J. R. R. Tolkiena a studio New Line Cinema, které stojí už za megaúspěšnou adaptací jeho trilogie Pán prstenů, ukončili soudní spor o podíl na tržbách.

Natáčení dvoudílného filmu tak nestojí v cestě žádné právní překážky. Producenti ohlásili, že dodrží původní plán, tedy že první snímek by měl do kin přijít v prosinci 2011, druhý přesně o rok později.

Ústřední postava Pána prstenů - Elijah Wood jako Frodo Pytlík
Ústřední postava Pána prstenů - Elijah Wood jako Frodo Pytlík | Foto: Aktuálně.cz

Tolkienovi dědici zažalovali studio New Line Cinema v únoru 2008 o částku, kterou jim údajně dlužilo jako podíl na tržbách z trilogie. Ta podle odhadů v kinech a na prodeji DVD a dalšího zboží vydělala okolo šesti miliard dolarů.

Už druhý soud o peníze

Největší prospěch z mimosoudního vyrovnání bude mít charitativní fond The Tolkien Trust. Podle žaloby dostal fond pouze předběžnou platbu 62 500 dolarů, ale měl nárok i na 7,5 procenta z celkových zisků filmu. Žádné soudní dokumenty týkající se vyrovnání nebyly zveřejněny, nicméně neoficiálně se mluví o sumě 200 milionů dolarů.

"Velmi si vážíme podílu Tolkienových románů na úspěchu našich filmů a jsme rádi, že můžeme tuto záležitost uzavřít," uvedl Alan Horn, prezident společnosti Warner Bros., která studio New Line Cinema vlastní.

Ian Holm - Bilbo Pytlík v Pánovi prstenů
Ian Holm - Bilbo Pytlík v Pánovi prstenů | Foto: New Line Cinema

Byl to už druhý soudní spor o peníze, který stál v cestě adaptaci Hobita. Hlavní hybatel Pána prstenů, režisér Peter Jackson, se soudil se studiem o výdělky z DVD.  Obě strany si ale záhy uvědomily, že se navzájem potřebují, a uzavřely kompromis. Studio navíc tlačil termín, kdy vyprší autorská práva.

Jacksona po prvotních obavách vzývá většina fanoušků jako toho pravého, kdo dokázal adekvátně převést na plátno monumentální dílo J. R. R. Tolkiena. Vznik dalšího hobitího dobrodružství bez jeho účasti by většina tolkienovců stěží skousla.

Novozélanďan, který dokázal dotáhnout do finále osmnáctiměsíční současné natáčení tří dílů Pána prstenů, ale nebude nové filmy režírovat; dohlédne na ně jako výkonný producent. Tato pozice mu umožní pořád držet - společně se svou ženou Fran Walshovou - hlavní kontrolu nad vznikem díla, aniž musí sám natáčet.

Nejlepší filmová symfonie všech dob

Guillermo del Toro
Guillermo del Toro | Foto: Aktuálně.cz

Režírovat bude Mexičan Guillermo del Toro (Hellboy, Blade II. nebo Faunův labyrint) - výběr jde v tradici Hollywoodu, který v posledních letech pro blockbustery hledá mezi režiséry nízkorozpočtových hororů. Tím byl před Pánem prstenů i Jackson, známý úzkému okruhu lidí svými bláznivými béčky Vesmírní kanibalové (Bad Taste) a Braindead: Živí mrtví.

"Nemám chuť se opakovat ani soutěžit sám se sebou, nechci, aby lidé takhle poměřovali Hobita s Pánem prstenů. A chci dát Guillermovi del Toro svobodu, aby převedl na plátno svou vlastní vizi. Ale je jasné, že chci být u toho jako jeho gardedáma - vždyť se bude natáčet na stejné lokaci, se stejnou výpravou i některými herci," objasňuje Jackson svou pozici, z jejíhož titulu se podílel i na scénáři.

Podobně se už del Toro nechal slyšet, že chce, aby jeho snímky obstály samostatně, ale zároveň zapadly s Pánem prstenů do pentalogie. "Těch pět filmů je jako symfonie - a já vytvořím předehru. A možná stvoříme jednu z nejkrásnějších filmových symfonií všech dob."

Foto: Aktuálně.cz

Natáčení na Novém Zélandu podle nejnovějšího itineráře začne v březnu 2010. Oba díly Hobita vzniknou zároveň -  ostatně Pán prstenů byl jednou z prvních sérií, které tuto úspornou strategii zavedly.

Přestože Christopher Tolkien coby představitel autorových dědiců je znám striktním postojem k filmařům, Jackson tušil, že i tentokrát nakonec dojde k dohodě, a nečekal na rozhodnutí soudu. Už toto pondělí v jednom rozhovoru řekl, že před týdnem odevzdali první verzi scénáře a nákresy.

Harry Pytlík to asi nebude

Do poslední chvíle se prý rozhodovali, jestli knihu rozdělí do dvou, nebo tří filmů. Děj knihy předchází Pánovi prstenů a je vskutku jakousi předehrou, kde Tolkien poprvé přivedl na scénu nárůdek hobitů. Podle některých informací doplní scénář i scény ze Silmarillionu - monumentálního díla shrnujícího dějiny a mytologii Středozemě, kam autor umístil své příběhy.

JRR Tolkien
JRR Tolkien | Foto: Aktuálně.cz

Jackson se také svěřil, že nejvíc teď řeší obsazení trpaslíků, kteří v příběhu hrají klíčovou roli - jejich ztvárnění i výběr konkrétních herců. Přitom znovu potvrdil, že s oznámením hlavního představitele ještě chvíli počká.

Na internetu už nicméně kolují spekulace, že mezi kandidáty na roli Bilba Pytlíka figuruje i představitel Harryho Pottera Daniel Radcliffe. Pravděpodobnější se ovšem zdají další dva Britové - David Tennant (populární díky sci-fi seriálu Doctor Who) a James McAvoy (Pokání, Wanted).

Každopádně Bilba nebude hrát Ian Holm, který jej ztvárnil v Pánovi prstenů. Holmovi je nyní už 77 let; jeho úprava by byla příliš náročná, nehledě na fyzicky vyčerpávající natáčení.

Jisté naopak je, že z herců z Pána prstenů se vrátí Hugo Weaving jako elf Elrond, Ian McKellen jako čaroděj Gandalf a Andy Serkis jako hobit Smeagol, z nějž se stane monstrum Glum.

Čekání na celovečerního Hobita si fanoušci krátí nejen spekulacemi, ale někteří například i tím, že sami natočili středometrážní snímek nazvaný Hon na Gluma (The Hunt for Gollum).

 

Právě se děje

Další zprávy