Do Cannes jede Tarantino i český producent

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 4. 2008 12:30
Největší světový festival se blíží
Seznamte se: Toto je Zlatá palma, hlavní cena z Cannes. V rukou rumunského režiséra Cristiana Mungiu.
Seznamte se: Toto je Zlatá palma, hlavní cena z Cannes. V rukou rumunského režiséra Cristiana Mungiu. | Foto: Reuters

Praha - V rámci programu Producers on the Move zamíří do Cannes dvaadvacet mladých evropských producentů. Je mezi nimi i Jiří Konečný a slovenský producent a dokumentarista Marko Škop.

Konečný je producentem snímků Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí či dokumentu Eriky Hníkové Ženy pro měny.

V současné době dokončuje adaptaci Topolovy Sestry v režii Víta Pancíře, Josefovu cestu Ivo Trajkova a celovečerní dokument Exotický domov Praha Jany Bokové. Všechny filmy produkuje Konečného společnost Endorfilm.

Producenty do Cannes nominují lokální partnerské organizace European Film Promotion, za Česko tedy České filmové centrum. Členové EFP vybrali talenty, kteří v domovských zemích zaujali producentskými počiny a zapůsobili i v mezinárodním měřítku.

Ženy pro měny
Ženy pro měny | Foto: Aktuálně.cz

Účastníkům akce nabízí seznámení s dalšími mladými evropskými producenty i setkání s uznávanými producenty celého světa.

Program Producers on the Move běží už devět let, za Česko se ho v minulosti zúčastnilo podle Jany Černík z Českého filmového centra šest producentů - Pavel Strnad (Negativ), Vratislav Šlajer (Bionaut), Helena Uldrichová (Barrandov Studio), Karla Stojáková (Axman Productions) a Martin Vandas (Maur film).

V letošním výběru evropských producentů je třeba Francouz Marc-Antoine Robert, který produkoval ceněnou adaptaci komiksu Persepolis.

Za Slovensko je mezi nejnadějnější evropské producenty nominován dokumentarista Marko Škop, autor Iných světů, které před dvěma lety bodovaly v Karlových Varech.

Foto: Reuters

Letošní festival v Cannes se koná od 14. do 25. května, program odtajní na konci dubna na tiskové konferenci. Za Česko má zatím jistou účast Pavel Liška, který sem jede jako jedna z hvězd finského filmu Návštěvník.

Na festivalu bude mít světovou premiéru nové pokračování Indiana Jonese s podtitulem Tajemství křišťálové lebky.

Master class, při níž před canneským publikem promluví o svých filmových zkušenostech, letos povede režisér Quentin Tarantino. Loni tu dával lekce Martin Scorsese, předtím třeba Stephen Frears, Nanni Moretti, Wong Kar Wai či Sydney Pollack.

Quentin Tarantino je v Cannes častým hostem - poprvé sem přijel s Gaunery, kteří se v roce 1992 promítali mimo soutěž. V roce 1994 převzal za Pulp Fiction Zlatou palmu z rukou předsedy poroty Clinta Eastwooda; sám se stal předsedou porty o deset let později, kdy se mimo soutěž promítal Kill Bill 2.

Do soutěže se vrátil loni se svým Death Proof, součástí dvojfilmu Grindhouse.

 

Právě se děje

Další zprávy