Dny evropského filmu nabízí v Brně 14 oceněných snímků

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 4. 2011 16:12
Přehlídka zde trvá od pátku do 28. dubna
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Snímky oceněné na zahraničních přehlídkách mohou od pátku do 28. dubna zhlédnout návštěvníci brněnské části festivalu Dny evropského filmu.

V Sále Břetislava Bakaly pořadatelé promítnou 14 filmů, z nichž většina si na festivalu odbude i brněnskou premiéru. "Neuvádíme nic, co lze navštívit v normální distribuci," uvedla říká šéfka kina Hana Resová.

Cílem Dnů evropského filmu je prezentovat kinematografii jednotlivých evropských států, kterou z běžné distribuce většinou vytlačuje hollywoodská produkce. Pražská část přehlídky začala 14. dubna a zakončil ji ve čtvrtek film Tomáše Řehořka Czech Made Man s Janem Budařem v hlavní roli.

Po brněnské části následují ozvěny v Boskovicích na Blanensku, Uherském Hradišti, Olomouci, Veselí nad Moravou na Hodonínsku a Jablonci nad Nisou.

Z brněnského programu pořadatelé upozorňují například na dánský film Bratrstvo režiséra Nicola Donata. Pojednává o muži, jenž se po propuštění dostane mezi neonacisty a zapojí se do jejich násilnických aktivit. kromě toho obsahuje i pohled na otázku homosexuality v ryze mužském prostředí.

Maďarská retro komedie Made in Hungaria z 60. let o vypráví i chlapci uhranutém rokenrolem.  Italská roadmovie Basilicata křížem krážem seznámí diváky s kapelou, která musí na svůj koncert vyrazit pěšky a prochází při tom malebným jihem Itálie.

Program festivalu najdou zájemci na webových stránkách www.eurofilmfest.cz. Vstupné na všechny projekce činí 90 korun. Všechny filmy jsou opatřeny titulky.

Čtěte také:
Tykwer: Touha vyprchá, jinak by to bylo proti přírodě

 

Právě se děje

Další zprávy