Dětské Cannes ve Zlíně ovládla mimozemská učitelka

Adam Junek
7. 6. 2008 21:00
Dvojrole Ruperta Everetta uchvátila dětskou porotu
Záskok
Záskok | Foto: Archiv

Zlín - Rekordních bezmála sto tisíc návštěvníků přilákal letošní, 48. ročník filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně, který právě skončil rozdáním cen vítězům. Ceremoniál opět potvrdil nadvládu severské kinematografie nad dětskými filmy.

Nejvíc cen, tři včetně hlavního Zlatého střevíčku za nejlepší hraný film pro děti, si odnesl dánský snímek Záskok režiséra Oleho Bornedala. Mezinárodní porotu stejně jako další dvě jury - ekumenickou a FICC - snímek přesvědčil silným příběhem o dospívající mládeži, která se v boji se suplentkou z jiné planety objrevuje to, co je největší silou ve vesmíru, kterou ovládají jen lidské bytosti - láska.

Foto: Archiv

Místy komický (mimozemšťanka cupující kuře až létají chomáče peří) a jinde zas napínavý (jak zničit zdroj její síly?) příběh je doplněn linií o vyrovnávání se hlavního hrdiny se smrtí matky.

"Záskok byl udělaný absolutně profesionálně ve všech pohledech. Líbil se mi natolik, že ho chci vidět ještě jednou," citovaly České noviny.cz člena mezinárodní poroty Randala Kleisera, autora Pomády.

Už minulé ročníky ukázaly, že právě severská kinematografie právě filmy pro mládež umí. Má k tomu také vytvořeny dobré podmínky: ze v vcelku štědrých státních filmových dotací dostávají tvůrci snímků pro děti a mládež tradičně zhruba čtvrtinu.

Krom toho jsou Seveřané i specialisty na silné příběhy dospívajících dětí, které se musejí vyrovnávat s realitou.

Vítězové festivalu

  • Nejlepší hraný film pro děti: Kde je Winkyin koník? (Mischa Kamp, Nizozemí/Belgie)
  • Nejlepší hraný film pro mládež: Záskok (Ole Bornedal, Dánsko)
  • Nejlepší animovaný film: Medvědí příběhy (Marina Karpova, Rusko)
  • Cena města Zlína: Skvělá babička (Hirotshi Kurauchi, Japonsko)
  • Cena Miloše Macourka: Max Minski a já (Anna Justice, Německo)
  • Cena Hermíny Týrlové: Naše nádherná příroda (Tomer Eshed, Německo)
  • Nejlepší hraný film pro děti (dětská porota): Skvělá babička (Hirotshi Kurauchi, Japonsko)
  • Nejlepší hraný film pro mládež (dětská porota): Kolej Sv. Trajána (Oliver Parker, Barnaby Thompson, Velká Británie)
  • Zlaté jablko - divácká cena hranému filmu: Bez připojení (Ari Kristinsson, Island)
  • Zlaté jablko - divácká cena animovanému filmu: Chlupatá strašidýlka - Dvě hlavičky (Wolf - Ruediger Bloss, Francie)

"Zaměřují se na tu tenkou hranici přechodu mezi dětstvím a dospělostí, období vzdoru a hledání pozice ve společnosti. Zároveň nenabízejí řešení, ale pohnou mládež k přemýšlení, v tom je jejich úspěch," řekl před časem ve Zlíně Lennart Ström, ředitel dětského festivalu v Malmö. Úspěch Záskoku mu dal jedině za pravdu.

Dětskou porotu pak v soutěži hraných snímků pro mládež na rozdíl od „dospěláků" zaujala skvělá britská komedie Kolej svatého Trajána z dílny režisérů Olivera Parkera a Barnabyho Thompsona.

Snímek s nadsázkou ukazuje svět dívčích internátních škol a ukazuje mládež v  rozličných podobách - od vystajlovaných blondýnek až po citově nevyrovnané emo děti. Používá odkazy na mnohé úspěšné filmy uplynulých let, a tak tu nalezneme odkazy na Mission Impossible i na Dívku s perlou. Ostatně slavný Vermeerův obraz sehraje důležitou roli i zde.

Šanci prosadit se do běžné distribuce, což není u snímků pro děti a mládež zcela běžné, zvyšuje i hvězdné obsazení rolí dospělých - ministra školství ztvárnil Colin Firth a ve svérázné dvojroli se k nepoznání objevil Rupert Everett.

Jak už to bývá, divácké oko má přece jen jiný vkus než oko poroty. A tak u diváků zvítězil snímek Bez připojení islandského režiséra Ariho Kristinssona. Jako správný severský film řeší problémy dospívání a vyrovnání se s rozpadem rodiny (a v souladu s názvem také situace, kdy se hlavní hrdina ocitne bez signálu na své nejoblíbenější hračce - mobilu).

Příběh o vztahu dvou nevlastních sourozenců, kteří se přes vzájemnou nenávist ocitnou v situaci, kdy jsou odkázáni na sebe samé, navíc doplňují skvostné záběry drsné islandské přírody.

Zlínský festival se i díky dostavěnému multiplexu v Baťově městě honosí nálepkou největší dětský festival světa; letos tu soutěžilo 95 snímků z více než padesátky zemí.

 

Právě se děje

Další zprávy