Coenové dostali v New Yorku další frčku na Oscary

tur
11. 12. 2007 10:30
Tahle země není pro starý, ale krásně se na ni kouká
Bratři Ethan (vlevo) a Joel Coenovi.
Bratři Ethan (vlevo) a Joel Coenovi. | Foto: Reuters

New York - Ani ne čtyřiadvacet hodin po vyhlášení ocenění, kterými kritici z Los Angeles ohodnotili letošní produkci, přispěchali se svými favority jejich newyorští kolegové.

A přes rozdílnost perspektiv i obecně zažitou představu,  že New York versus Los Angeles rovná se intelektuálština versus zábava, dokázali se na mnohých tipech shodnout.

ČTĚTE: Irglová má další americkou cenu. A vyhlíží Grammy

Temný thriller bratří Coenů Tahle země není pro starý (No Country for Old Men) vyhrál jako nejlepší film a je to pro něj už druhá frčka na cestě za Oscary. Pokud máme brát hru na předpovědi vážně,  je to zatím první jasný favorit.

Snímek natočený na motivy románu držitele Pulitzerovy ceny Cormaca McCarthyho, který vyšel i česky, vyhlásila totiž nejlepším filmem minulý týden i National Board of Review of Motion Pictures.

Ethan a Joel Coenovi si za temný příběh vraha vysloužili také ceny za nejlepší scénář a režii. A Javier Bardem byl za ztvárnění zabijáka oceněn jako nejlepší herec ve vedlejší roli.

Javier Bardem
Javier Bardem | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Daniel Day-Lewis se líbil v Los Angeles i v New Yorku a rozhodnutí kritiků z východního pobřeží jej potvrdilo jako nejlepšího herce v hlavní roli. Day-Lewis podle nich  září ve snímku Až na krev (There Will Be Blood) natočeném na motivy románu Uptona Sinclaira Petrolej!

Herečkou roku se podle newyorského kroužku stala Julie Christie, která si zahrála pacientku trpící Alzheimerovou chorobou ve filmu Daleko od ní (Away From Her). Tento verdikt se zase shoduje s rozhodnutím National Board of Review of Motion Pictures z minulého týdne.

S kolegy z LA  se novináři z devětadvaceti periodik na východním pobřeží dále shodli v ceně pro Persepolis, vyhlásili ji nejlepším animovaným filmem.

Ceny, jež mají vydráždit pozornost veřejnosti i odborníků před rozhodující oscarovou bitvou, pomalu nabírají na intenzitě. Dalšími indikátory šancí v boji o zlatou sošku budou za týden úterní Critics Choice, kterou bude ve čtvrtek následovat vyhlášení nominací na Zlaté globy.

 

Právě se děje

Další zprávy