Irglová má další americkou cenu. A vyhlíží Grammy

tur
10. 12. 2007 17:57
Hansard s Irglovou získali u kritiků z LA cenu za hudbu
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Nízkorozpočtový muzikál Once uchvátil americké publikum i kritiky. Po čtvrtečních nominacích na dvě Grammy ohodnotila Asociace losangleských filmových kritiků ústřední autorskou dvojici Glena Hansarda a Češku Markétu Irglovou  cenou za nejlepší filmovou hudbu.

Ceny, které asociace letos vyhlašovala již po třiatřicáté, mají za úkol v předoscarovém klání upozornit na méně nápadné snímky a zvýšit jejich šance na nominaci v halvní komerčním spektáklu sezony.

Což platí třeba i v případě nejlepšího neamerického filmu, kterým se stalo rumunské potratové drama  4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, který si z letošního Cannes odnesli Zlatou plamu.

Vlad Ivanov, Jeden z protagonistů filmu mapujícího temné stránky historie komunistického Rumunska, byl ohodnocen jako nejlepší herec ve vedlejší roli.

Nejlepším filmem se podle kritiků ze západního pobřeží stal film Až na krev (There Will Be Blood) natočený na motivy románu Uptona Sinclaira Petrolej!

4 měsíce, 3 týdny a 2 dny
4 měsíce, 3 týdny a 2 dny | Foto: kameraman Oleg Mutu

Rodinná sága z přelomu 19. a 20. století pobrala i další ceny: nejlepší režii pro Paula Thomase Andersona a mužskou hereckou trofej pro Daniela Day-Lewise. Snímek, který obdržel i cenu za nejlepší výpravu, do českých kin vstoupí na  počátku příštího roku.

Za nejlepší herečku zvolilo sdružení Francouzsku Marion Cotillardovou, jež zazářila v životopisném snímku Edith Piaf, který se zčásti natáčel i v ČR.

V letošní žni animovaných filmů se o vítězství podělily dva laděním zcela odlišné snímky: gastronomicky úsměvná komedie Ratatouille a poněkud drsnější Persepolis.

Už ve čtvrtek může publikum očekávat nominace na Zlaté globy. Nadcházející záplava oborových i kritických cen se už tradičně označuje za indikátor Oscarů - a o některých to dokonce i platí.

Nominace  na nejsledovanější ceremoniál budou oznámeny 22. ledna; slavnostní předávací večer oscarů se uskuteční 24. února se v Los Angeles.

 

Právě se děje

Další zprávy